Τα πόδια μου είναι ασήκωτα από την κούραση. Τι φταίει;

28 Μαρτίου 2014

Το σύμπτωμα της κόπωσης στα κάτω άκρα είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που οδηγεί τον πάσχοντα στον ειδικό παθολόγο. Η κόπωση αυτή μπορεί να εμφανίζεται ως μεμονωμένο σύμπτωμα ή να συνοδεύεται από γενικά ή τοπικά συμπτώματα (π.χ. πόνος, μυρμηκιάσματα, δέκατα). Ορισμένες φορές είναι τόσο έντονη που ο πάσχων αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να διεκπεραιώσει καθημερινές δραστηριότητες.


Γράφει η  Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος


Τα κάτω άκρα είναι σημαντικά για τη στήριξη του σώματος, οι παθήσεις ωστόσο που τους προκαλούν κόπωση, συχνά δεν εντοπίζονται αμιγώς σε αυτά. Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλήμυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή

λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία των κάτω άκρων μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά ορμόνες και ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να αξιολογηθεί εάν η αδυναμία είναι τοπική ή αφορά γενικότερα τον οργανισμό, εάν είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, εάν έχει εμφανιστεί οξέως ή έχει χρόνιο χαρακτήρα, εάν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα μείωσης μυϊκής ισχύος, εάν εμφανίζεται μόνο στην άσκηση, εάν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Παράγοντες της καθημερινότητας, όπως άγχος, υπερκόπωση, ακατάστατη διατροφή, ανεπαρκής ύπνος ή φυσιολογικές μεταβατικοί περίοδοι (π.χ. κύηση εμμηνόπαυση) ενδέχεται να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος. Ενίοτε το πρόβλημα προκαλείται από ευρέως διαδεδομένα φάρμακα (π.χ. ηρεμιστικά) ή κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ).

Τα νοσήματα που προκαλούν αδυναμία στα πόδια διακρίνονται σε:

•Νοσήματα εκτός των άκρων(π.χ. εγκεφαλικά νοσήματα, αναιμία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υποβιταμινώσεις)

•Νοσήματα στην περιοχή των κάτω άκρων (π.χ. μυασθένεια, μεταβολικές διαταραχές των μυών, αρθριτικά)

•Ψυχιατρικά νοσήματα

Ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεικτό μηχανισμό.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΜΙΧΑ***** ****
04:19 Δευτέρα 30/05/2016
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2016 ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΝΟΙΩΘΩ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ 90 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΝΑ ΚΟΛΑΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΡΩΩ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΙΩΘΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΑΡΑΛΗΤΟΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΣΚΠΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΠ ΑΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΕΙΜΑΙ 51 ΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΝΟΥΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΟ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΜΟΥ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ