Θρήνος και οργή για τον νεκρό στη Σουηδία

Ο θάνατος 40χρονου οπαδού στην πρεμιέρα της σουηδικής Allsvenskan για το 2014 ήρθε να γραφτεί ως μια ακόμη μελανή σελίδα στον μακρύ κατάλογο με τα θύματα από βία στα γήπεδα.Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου (29/3)  στους δρόμους μεταξύ οπαδών της γηπεδούχου Χέλσινγκμποργκ και της Τζουργκάρντεν. Οι οδομαχίες είχαν ως απολογισμό πέντε τραυματίες, 33 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.

Ωστόσο, το σκηνικό μεταφέρθηκε και εντός γηπέδου και η κατάσταση ξέφυγε εντελώς μετά την είσοδο των χούλιγκαν στον αγωνιστικό χώρο. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του, με χτύπημα στο κεφάλι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Εύα-Γκουν Ουέστφορντ.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, ήταν οπαδός της Τζουργκάρντεν. Το παιχνίδι διεκόπη, ενώ το σκορ βρισκόταν 1-1. Ήταν το πρώτο κρούσμα ποδοσφαιρικής βίας στη Σουηδία μετά από δώδεκα χρόνια.

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Σουηδία. Ο πρώην διεθνής επιθετικός, Χένρικ Λάρσον, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Cmore: "Tι στο διάολο κάνουν; Υποτίθεται ότι πάμε να δούμε μπάλα. Τώρα υπάρχει μια μάνα κι ένα πατέρας που κάθονται στο σπίτι και θρηνούν το γιο τους. Είναι απαίσιο. Πρέπει να τους ξεφορτωθούμε αυτούς από το ποδόσφαιρο. Ηρθε η ώρα να πάρουν τις ευθύνες τους οι ίδιοι οι οπαδοί. Χαίρονται να κατηγορούν άλλους, αλλά κάποιος πρέπει να δηλώσει υπεύθυνος. Ηρθε η ώρα να ξυπνήσουν, γιατί δεν θέλω ανάλογα κρούσματα στο σουηδικό ποδόσφαιρο".

Ο αθλητικός διευθυντής της Τζουγκάρντεν, Μπο Αντερσον, είπε στην εφημερίδα Aftonbladet: "Δεν ήταν χούλιγκαν. Ηταν ένας νορμάλ φίλαθλος, ένας πατέρας 4 παιδιών που του άρεσε να πηγαίνει να βλέπει ποδόσφαιρο".

Σχετικά άρθρα