Νηστίσιμος μουσακάς

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 4-6 άτομα</em></span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τον μουσακά</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες</span><br /><span style="font-size: medium;">350 γραμμάρια μανιτάρια φρέκα χοντροκομμένα</span><br /><span style="font-size: medium;">3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα πελτέ ντομάτας</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: medium;">1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: medium;">1-2 ξυλάκια κανέλας</span><br /><span style="font-size: medium;">Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα</span><br /><span style="font-size: medium;">αλάτι και πιπέρι</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για την μπεσαμέλ με πατάτα</span><br /><span style="font-size: medium;">4 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι φυτικό γάλα σε σκόνη αραιωμένο σε 8 ποτήρια νερό</span><br /><span style="font-size: medium;">5 κουταλιές αλεύρι</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τον μουσακά</span><br /><span style="font-size: medium;">Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες, βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.</span><br /><span style="font-size: medium;">Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.</span><br /><span style="font-size: medium;">Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για την μπεσαμέλ με πατάτα</span><br /><span style="font-size: medium;">Χτυπάμε το αραιωμένο «γάλα» με το αλεύρι και τις πολτοποιημένες πατάτες. Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν, όχι να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά της ώρας, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα