Πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα

7 Απριλίου 2014

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, πρέπει να έχει καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το δώρο Πάσχα. Την ίδια μέρα, θα λάβουν το επίδομα και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

Επίδομα για το Πάσχα, ίσο με το μισό μηνιαίο μισθό (ολόκληρο το δώρο), δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην ίδια επιχείρηση, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δώρο Πάσχα λαμβάνουν όλοι οι μισθωτοί είτε είναι αμειβόμενοι με μισθό ή ημερομίσθιο είτε με ποσοστά, με αμοιβή κατ' αποκοπή, με ωρομίσθιο, κλπ και ανεξάρτητα με το αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής σχέση εργασίας. Το ύψος του επιδόματος εορτών Πάσχα είναι συνάρτηση του χρόνου διάρκειας της εργασιακής σχέσης, και του ύψους του ημερομισθίου.

Για τους αμειβόμενους με μισθό, ως ημερομίσθιο, λογίζεται το 1/25ο του μηνιαίου μισθού ή το 1/6 των εβδομαδιαίων αποδοχών με βάση υπολογισμού τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται δώρο ανάλογο με το χρόνο που έχει εργασθεί.

Για τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας, συνυπολογίζονται ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών, πριν και μετά τον τοκετό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια, προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις και ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αφαιρούνται οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Συνυπολογίζεται, επίσης, η απασχόληση τις Κυριακές ή τις αργίες, καθώς και η νυκτερινή εργασία.

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα, καθώς και οι ημέρες που έλαβε άδεια χωρίς αποδοχές ή συνδικαλιστική άδεια.

Το δώρο Πάσχα δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ για το επίδομα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

enikos.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
xhoi***** ****
23:27 Τρίτη 8/04/2014
Καλησπέρα διάβασα για το δώρο Πάσχα ότι πρέπει να δοθεί μέχρι την μεγάλη τετάρτη δουλεύω σε 1 εταιρία περίπου 6 χρόνια 3 χρόνια υπογράφουμε εγώ και η συνάδελφη μου και δεν περνούμε δώρο σκεφτούμε πολλές φορές να μην το υπογράψω γιατί είναι αδικία μεγάλη και να σας πω και κάτι άλλο η εταιρία έχει παρά πολύ δουλεία που δουλεύουμε και υπερορίες και της πληρώνει όταν πληρώνει με 3 εύρο την ώρα κάτι που συμπίπτει με το μεροκάματο πληρωνόμαστε όποτε θέλει με έναντι είμαι και παντρεμένος με 1 παΐδι αλλοδαπός και χρειάζομαι και 1200Ε για την ανανέωση της άδειας παραμονής που αν μου δώσει τους μισθούς μου χρωστά είναι παραπάνω από 1200Ε είχα ανάγκη να μιλήσω με κάποιον που δεν ξέρω Με εκτίμηση Ανώνυμος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ