΄Εχω πάχυνση στο ενδομήτριο. Μπορεί να είναι πολύποδας;

8 Απριλίου 2014
ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά:

Καλησπερα και ενα μεγαλο ευχαριστω εκ των προτερων.Ειμαι 23 ετων και πριν 6 μηνες εφερα στον κοσμο ενα αγορακι, το πρωτο μου παιδι. Μετα απο 4 μηνες αφου ειχα γεννησει πηγα για το καθιερωμενο test pap ηταν ολα καλα. Στις 10 Μαρτίου πηγα με καθηστερηση σε μια γυναικολογο και μου βρηκε 2 κυστες στην ωοθηκη μου εδωσε primolut 2Χ5 μερες και ειπε οταν θα αδιαθετησω να ξαναπαω. Πηγα την 17η μερα περιοδου μου και μου ειπε πως ειχαν φυγει οι κυστες αλλα ηταν λιγο παχυ το ενδομήτριο 182cm και μου ειπε να ακολουθησω αγωγη 2 primolut για 10 μερες, θα αδιαθετησω και με το που τελειωσει η περιοδος να ξαναπαω. Μου ειπε πως το ενδομητριο παχαινει είτε σε εγκυμοσυνη είτε οταν ειναι να ερθει περιοδος είτε οταν υπαρχει πολυποδας. Μου ειπε ομως πως δεν της θυμιζει πολυποδα αλλα θα το δουμε. Τι αλλο μπορει να είναι; Ανησυχω πολύ.Εγω δεν εχω αιμορραγια ή κατι που να υποδεικνύει πολυποδα.

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον Γυναικολόγο/ Μαιευτήρα, Χειρουργό  Ωοθηκών – Μήτρας με υποειδίκευση στη γυναικολογική ογκολογία, Γιώργο – Μάριο Μακρή

Συνήθως το πεπαχυσμένο ενδομήτριο 1,8εκ στην ηλικία σας και μετά από κύηση σπάνια αποτελεί πρόβλημα. Συνηθέστερα μπορεί να είναι ενδομητρικός πολύποδας ή υποβλεννογόνιο ινομύωμα. Η διάγνωση μπορεί να ξεκινήσει με ένα διακολπικό υπερηχογράφημα τη 5η με 12η μέρα του κύκλου. Καλύτερο διαγνωστικά είναι το υδατοηπερηχογράφημα, δηλαδή το υπερηχογράφημα με ταυτόχρονη έγχυση νερού ενδομήτρια. Το επόμενο βήμα, όταν το πεπαχυσμένο ενδομήτριο επιμένει ή όταν δεν είναι διαγνωστικό το υπερηχογράφημα, είναι η διαγνωστική υστεροσκόπιση και λήψη βιοψίας. Είναι μια απλή μικροεπέμβαση που μας δίνει βέβαιη και τελική απάντηση όταν έχουμε διαγνωστικά προβλήματα με το ενδομήτριο. Γενικά, εφόσον το παπ τεστ που κάνατε είναι εντάξει, δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας και εφόσον παρακολουθήστε συστηματικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να κάνετε το επόμενο υπερηχογράφημα.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ