Πιστόριους: «Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω τη Ρίβα»

Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους που κατηγορείται ότι σκότωσε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου του 2013, παραδέχτηκε σήμερα, τρίτη και τελευταία ημέρα της κατάθεσής του, ότι “έκανε ένα λάθος”, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει.
Επανερχόμενος στα λεπτά πριν από το φόνο, ο συνήγορος υπεράσπισης τον ρώτησε: “Κύρε Πιστόριους, είχατε πρόθεση οποιαδήποτε στιγμή να σκοτώσετε τη Ρίβα;” “Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω τη Ρίβα, κυρία δικαστή, ούτε οποιονδήποτε άλλον”, απάντησε ο αθλητής ολοκληρώνοντας δυόμισι ημέρες κατάθεσης υπό την καθοδήγηση του δικηγόρου του.
Ένα λεπτό αργότερα, τον λόγο είχε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ που πέρασε στην επίθεση αρχίζοντας την εξέταση του κατηγορούμενου. “Σκοτώσατε τη Ρίβα Στέενκαμπ, έτσι δεν είναι;” ρώτησε χωρίς περιστροφές. “Εκανα ένα λάθος”, παραδέχτηκε ο Πιστόριους. “Κάνατε ένα λάθος; Σκοτώσατε κάποιον, αυτό είναι που κάνατε!”, του είπε ο εισαγγελέας. “Πυροβολήσατε και τη σκοτώσατε και, δεν θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη σας γι αυτό;”, επέμεινε ο εισαγγελέας.  

Ο Πιστόριους επανέλαβε ότι έκανε ένα λάθος και υπογράμμισε: “Είμαι άνθρωπος. Είμαι εδώ για να πω την αλήθεια”, πριν ο εισαγγελέας Νελ τού προτείνει να προβάλει ένα βίντεο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News που τον δείχνει την ώρα που πυροβολεί εξ επαφής ένα καρπούζι.

Η υπεράσπιση του Πιστόριους έκανε αμέσως ένσταση και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι “στήνει παγίδα” στον κατηγορούμενο με την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων που δεν κατατέθηκαν στο φάκελο. “Έχουμε συνταγματικά δικαιώματα”, διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Μπάρι Ρουξ.
“Αυτό δεν είναι στον φάκελό μου, αλλά ανήκει στη δημόσια σφαίρα. Ρώτησα τον κατηγορούμενο αν ήθελε να το δει (και απάντησε ναι). Αυτό δεν περιλαμβάνεται στο φάκελό μου, αλλά αποτελεί μέρος της εξέτασής μου”, απάντησε ο εισαγγελέας πριν η δικαστής διακόψει την ακροαματική διαδικασία για να διευθετήσει τη διαφορά.
 

 

Νωρίτερα ο Πιστόριους κλαίγοντας με λυγμούς είχε περιγράψει στο δικαστήριο τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό και τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να κρατήσει στη ζωή τη Στέενκαμπ, η οποία επλήγη από τρεις σφαίρες στις τέσσερις που έριξε ο Πιστόριους και διαπέρασαν την κλειδωμένη πόρτα της τουαλέτας. Ο Πιστόριους που κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη εάν καταδικαστεί για φόνο, δηλώνει ότι ο φόνος ήταν ένα τραγικό λάθος και ότι πυροβόλησε περνώντας τη Ρίβα για διαρρήκτη.
 
“Έλεγξα να δω αν ανέπνεε, αλλά δεν ανέπνεε. Πέρασα τα χέρια μου κάτω από τους ώμους της και κάθησα εκεί κλαίγοντας. Είχα το κεφάλι της στον αριστερό ώμο μου. Αισθανόμουν το αίμα να κυλά πάνω μου”, είπε στο δικαστήριο, περιγράφοντας την απέλπιδα προσπάθειά του να επαναφέρει στη ζωή την 29χρονη Ρίβα. Οι ιατροδικαστές δήλωσαν ότι το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι.
Είπε ότι στο τέλος κατάφερε να κατεβάσει τη Ρίβα από τις σκάλες, όπου οι γείτονες προσπάθησαν να της δώσουν πρώτες βοήθειες πριν φθάσει το ασθενοφόρο. Ωστόσο είπε ότι ήξερε πως η Ρίβα –με την οποία, όπως είπε, σχεδίαζε να αγοράσει ένα σπίτι– ήταν ήδη νεκρή. “Το προσωπικό των πρώτων βοηθειών έφτασε. Ζήτησε να κάνουμε χώρο για να εργαστεί και έτσι σηκώθηκα. Η Ρίβα ήταν νεκρή όταν την κρατούσα, πριν φθάσει το ασθενοφόρο και ήξερα ότι δεν υπήρχε τίποτε που να μπορεί το προσωπικό των πρώτων βοηθειών να κάνει γι αυτήν”.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα