Σάμαλι νηστίσιμο από το chef Γιώργο Λέκκα!

14 Απριλίου 2014

Υλικά

Για το σάμαλι
110 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
80 γρ. μαργαρίνη
60 γρ. μέλι
1/2 φλ.τσαγ χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ σόδα υγρή
3 κ.γλκ μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη
1/ 2 κ.γλκ μαστίχα ψιλοκοπανισμένη (την κοπανίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη, για να μην κολλάει)
2 κ.γλκ ξύσμα πορτοκάλι
1 κ.γλκ ξύσμα λεμόνι
Για την διακόσμηση
200 γρ καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
2 κ.σ χυμό λεμόνι
φλούδα από ένα πορτοκάλι
φλούδα από ένα λεμόνι

Διαδικασία

Για το σάμαλι: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε το μέλι, το βούτυρο και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 4΄μέχρι να λιώσει. Ανακατέψτε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε για 7΄να είναι χλιαρό. Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ ρίξτε τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, την υγρή σόδα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λιωμένο βούτυρο, το χυμό πορτοκάλι και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει αραιός χυλός. Με ένα πινέλο λαδώστε και πασπαλίστε με λίγο σιμιγδάλι ένα πυρέξ τετράγωνο 30 εκ. αδειάστε το μείγμα στο πυρέξ και απλώστε με μια σπάτουλα να είναι ομοιόμορφο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάλτε από το φούρνο αφού έχει ροδίσει το γλυκό και αφήστε για 15΄. Κόψτε με μαχαίρι μυτερό σε κομμάτια.

Για το σιρόπι: Τοποθετήστε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 6΄. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύστε το σάμαλι. Πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Αφήστε για 5 ώρες να τραβήξει καλά το σιρόπι και σερβίρετε. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη, για να μη στεγνώνει

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν (βίντεο)
Τα νέα της ημέρας
16:26 Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν (βίντεο)