Παίρνω αγχολυτικά. Υπάρχει κίνδυνος να εθιστώ;

14 Απριλίου 2014

Η θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας συχνά βασίζεται στην συνταγογράφηση βενζοδιαζεπινών, οι οποίες αυξάνουν την δραστηριότητα των υποδοχέων του νευροδιαβιβαστή (GABA) που αναστέλλει την δραστηριότητα των νευρώνων, επιβραδύνοντας τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Η χαλάρωση, η ηρεμία και η προαγωγή του ύπνου είναι μερικές από τις αποτελεσματικές δράσεις των βενζοδιαζεπινών. Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή φάρμακα κυρίως λόγω της ταχείας δράση τους.
Οι ασθενείς νιώθουν άμεση ανακούφιση και μπορούν και ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις μια πιεστικής για αυτούς κατάστασης.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ασφαλή φάρμακα με περιορισμένες παρενέργειες τα οποία επιδρούν άμεσα ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, αλλά βάσει υποκειμενικής εκτίμησης άγχους.
Η σωματική εξάρτηση και η αντίδραση στέρησης είναι κίνδυνοι από την μακροχρόνια χρήση βενζοδιαζεπινών και δύναται να επέλθουν μετά από μήνες χρήσης τους.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς και της αγωγής του από τον ψυχίατρό του και η σταδιακή διακοπή του φαρμάκου όταν ο γιατρός το κρίνει.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ