To γάλα επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα

<p>Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να αναχαιτίζει την αρθρίτιδα στα γόνατα. Σύμφωνα με νεα μελέτη, ο κίνδυνος εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας μειωνόταν με κάθε ποτήρι λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα που έπιναν καθημερινά οι γυναίκες, ενώ αντιθέτως ήταν λίγο αυξημένος σε όσες έτρωγαν καθημερινά τυρί! Επίσης, η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.<br /> <br /> Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική φθορά των αρθρώσεων με το πέρασμα του χρόνου και προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις των χεριών, των ισχίων και των γονάτων, και είναι συχνότερη στις γυναίκες.<br /> <br /> «Η κατανάλωση γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Κλινικής &amp; Μεταγραφικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα».<br /> <br /> Κατά την έναρξη της μελέτης, που διήρκησε τέσσερα χρόνια, 888 άντρες και 1.260 γυναίκες έκαναν ακτινογραφίες στα γόνατά τους, ενώ άρχισαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.<br /> <br /> Οι ερευνητές επανέλαβαν τις ακτινογραφίες 12, 24, 36 και 48 μήνες αργότερα.<br /> <br /> Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, αν και σε όλες τις γυναίκες υπήρχε περαιτέρω στένωση της αρθρικής κοιλότητας αυτή ήταν πολύ μικρότερη σε όσες έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα.<br /> <br /> Κατά μέσον όρο, η πρόσθετη στένωση στις γυναίκες που έπιναν πάνω από 7 ποτήρια γάλα την εβδομάδα ήταν 0,26 χιλιοστά, σε όσες έπιναν 1-6 ποτήρια την εβδομάδα 0,29 χιλιοστά και σε όσες δεν έπιναν καθόλου γάλα 0,38 χιλιοστά.<br /> <br /> Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, όπως η σοβαρότητά της, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που δείχνει αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή φυσιολογικού βάρους, και διάφοροι άλλοι διατροφικοί παράγοντες.</p>

Σχετικά άρθρα