Οι απαντήσεις της «πράσινης» άδειας

Πολλά έχουν γραφτεί όλο αυτό το διάστημα –με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα- για το θέμα της χορήγησης άδειας από την ΕΠΟ στον Παναθηναϊκό. Τι πραγματικά σημαίνει αυτό και τι εμπόδια έχει ακόμα μπροστά του το Τριφύλλι;

Το Pamesports έχει τις απαντήσεις. Η τριμελής επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ αποφασίζει 99,9% ό,τι εισηγείται ο Γιώργος Δημητρίου, ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με την πολύκροτη διαδικασία των τελευταίων ετών.

Αυτό συνέβη και πέρυσι, όταν άναψε κόκκινο στο φάκελο του Παναθηναϊκό, αυτό συνέβη και φέτος που άναψε πράσινο.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός δεν πήρε άδεια γιατί ο φάκελός του είχε κενά. Έκανε έφεση μετά την απόρριψη και πήγε στο δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο τον δικαίωσε. Όχι, όμως και η UEFA που επιβεβαίωσε ότι ο Δημητρίου κάνει σοβαρή δουλειά.

Αυτό είναι το τεράστιο πλεονέκτημα φέτος του Παναθηναϊκού. Όχι, τυπικά οι Πράσινοι ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει την άδεια συμμετοχής στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αυτό θα γίνει όταν η UEFA επικυρώσει ότι ο φάκελος του Τριφυλλιού είναι πλήρης.

Οι αρμόδιοι της UEFA, όμως, έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στον εισηγητή της ΕΠΟ, Γιώργο Δημητρίου. Επομένως εφόσον έδωσε αυτός την έγκρισή του στο φάκελο του Παναθηναϊκού, λογικά θα τον δώσει και η UEFA. Άλλωστε κανείς δεν έκανε χάρη στους Πράσινους. Είχαν έναν πολύ καλό φάκελο και τον εξαργύρωσαν.

Με το «σκληρά» τυπικό σκέλος της ιστορίας, τη Μεγάλη Τρίτη ο Παναθηναϊκός κέρδισε το δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας αφού χωρίς άδεια, θα αποκλείονταν παρότι αγωνιστικά εξασφάλισε την είσοδο στο μίνι πρωτάθλημα.

Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον σκόπελο, εάν κάποιος βρεθεί –π.χ. μια ομάδα με έννομο συμφέρον- να υποβάλει ένσταση για την επικύρωση του φακέλου του. Τότε η υπόθεση πάει απευθείας στην UEFA και επιλαμβάνεται η αδέκαστη αρμόδια δικαστική επιτροπή. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως σήμερα και δεν φαίνεται στο ορίζοντα ως πιθανότητα.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η UEFA επικυρώσει την απόφαση της επιτροπής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, ο Παναθηναϊκός… βγαίνει ξανά στις αγορές μετά από την περσινή μαύρη σελίδα. Επιστρέφει δηλαδή στα καθιερωμένα του. Η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέρνει πυκνότερους και αυστηρότερους ελέγχους στα οικονομικά του από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Πλέον αρχίζει η δεύτερη φάση για το Τριφύλλι. Αυτή της εφαρμογής του πλάνου βιωσιμότητας.

Πλέον, όμως, θα έχει επιπλέον βοήθεια. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Περισσότερα διαρκείας, περισσότερα μέλη στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία», περισσότερα εισιτήρια, περισσότερες εμπορικές συμφωνίες. Με σωστούς χειρισμούς το χτυπημένο καράβι θα μπορέσει να βρεθεί σε απάνεμο λιμάνι.

Σχετικά άρθρα