Γαλατόπιτα του Πάσχα από τον Γιώργο Λέκκα!

17 Απριλίου 2014
Παραδοσιακή νόστιμη γαλόπιτα. Η διαφορά βρίσκετε στα φύλλα που ενδιάμεσα τα πασπαλίζουμε με μείγμα από καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα , ζάχαρη. Γίνονται τραγανά και καραμελένια. Αν θέλετε βάλτε και 2 φύλλα στην επιφάνεια της πίτας με την ίδια διαδικασία. Καλή επιτυχία
 
Μερίδες : 18
Χρόνος προετοιμασίας : 20΄
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Χρόνος παγώματος: 8 ώρες
Χρόνος συντήρησης
Εντός ψυγείου: 3 ημέρες
Έξω από το ψυγείο : δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου
Σκεύος : πυρίμαχο 20 x 30 εκ
 
Υλικά
 
Για τη γέμιση:
2 λίτρα  γάλα πλήρες πρόβιο ή αγελάδας
130 γρ.  βούτυρο ανάλατο
100 γρ.  σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ.  αλεύρι
200 γρ.  ζάχαρη
5 γρ.  ξύσμα από λεμόνι
1 κάψουλα βανιλίνη
400 γρ.  αυγά (από περίπου 8 μέτρια αυγά), ελαφρώς χτυπημένα
 
Για τα φύλλα:           
8 φύλλα κρούστας
200 γρ.  βούτυρο για τα φύλλα
100 γρ.  καρύδια ψιλοκομμένα
100 γρ.  αμύγδαλα ψιλοκομμένα
30 γρ ζάχαρη
15 γρ κανέλα
 
Διαδικασία
 
Για τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα Ρίξτε το γάλα μαζί με το βούτυρο και βράστε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει και λιώνει το βούτυρο, προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. με γρήγορες κινήσεις ανακατέψτε με το αυγοδάρτι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην σβολιάσει. Μόλις πάρει μια βράσει το μείγμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το για 20 λεπτά να κρυώσει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα. στη συνέχεια χτυπήστε τα αυγά σε ένα βαθύ μπόλ και ρίξτε τα στην κρέμα. Με την βοήθεια του αυγοδάρτι ανακατέψτε γρήγορα για να έχετε καλή απορρόφηση και να μην ψηθούν τα αυγά μέχρι να δέσει η κρέμα σας και να είναι απαλή.
 
Για το μοντάρισμα: Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 x 30 εκ και απλώστε ένα φύλλο κρούστας. βουτήξτε το πινέλο στο βούτυρο και αλείψτε το φύλλο. Βάλτε σε ένα μικρό μπόλ τα καρύδια, το αμύγδαλο, τη κανέλα, και τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Πασπαλίστε με το μείγμα καρύδια το βουτυρωμένο φύλλο και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Αδειάστε πάνω από τα φύλλα τη κρέμα. Πασπαλίστε με ζάχαρη και κανέλλα. γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Προθερμάνετε τον φούρνο και ψήνετε (αντιστάσεις πάνω κάτω) στην προτελευταία σχάρα στους 180οC για 50-60΄περίπου έως ότου το γλυκό ροδίσει. Αφήστε την γαλόπιτα να κρυώσει και κόψτε σε κομμάτια. Σερβίρετε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
 
Tip :
 
Για να γίνει ποιο ελαφριά η κρέμα βάλτε μισό πρόβιο και μισό αγελαδινό γάλα
Προσθέστε όποιο μπαχαρικό θέλετε στην κρέμα για άρωμα π.χ μαστίχα
 
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ