Έρευνα: Ευεργετικό το λάδι καρύδας για τον θηλασμό

23 Απριλίου 2014

Οι επιστήμονες συστήνουν στις εγκυμονούσες και όσες θηλάζουν να καταναλώνουν το λάδι καρύδας καθώς μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα της μήτρας και του μητρικού γάλακτος, λόγω ενός ισχυρού αντιμικροβιακού λιπαρού οξέος, που περιέχει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το έλαιο καρύδας περιέχει μεγάλες ποσότητες λαυρικού οξέος, ένα ισχυρού αντιμικροβιακού λιπαρού οξέος, το οποίο προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου και του νεογνού. Γι’αυτό οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να τρώνε λάδι καρύδας για την αύξηση της ποιότητας του περιβάλλοντος μήτρας και του μητρικού γάλακτος. Το λάδι καρύδας παρέχει στις έγκυες μητέρες με ένα ζωτικής σημασίας συνδυασμό βιταμινών, ανόργανων συστατικών, τα λίπη και τις πρωτεΐνες, που είναι τόσο ευεργετικά για τα μωρά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παρασκευάσματα για βρέφη συνήθως περιέχουν λάδι καρύδας.

Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (αλλά όχι τη χοληστερόλη, δεδομένου ότι είναι από ένα φυτό), που περιέχουν περίπου 50% λαυρικό οξύ. Άλλα συστατικά του ελαίου καρύδας περιλαμβάνουν καπρικό οξύ, καπρυλικό οξύ, τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Αλλά και βιταμίνη Ε λιπίδια, τα οποία δρουν ως ισχυρά αντι-οξειδωτικά και μπορούν να διατηρήσουν υγιή δομή και λειτουργία των κυττάρων. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι θηλάζουσες μητέρες, που τρώνε λάδι καρύδας και άλλα προϊόντα καρύδας, έχουν αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σε λαυρικό και καπρικό οξύ στο μητρικό γάλα τους, κάνοντάς το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν μια γυναίκα που θηλάζει, προσθέτει τρόφιμα πλούσια σε λαυρικό οξύ στη διατροφή της, η ποσότητα του λαυρικού οξέος μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Ένα μόνο γεύμα ελαίου καρύδας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνθέσεις λιπαρού οξέος στο μητρικό γάλα για μία έως τρεις ημέρες με τη μέγιστη αύξηση, κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ωρών.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ