Ωδή στον Τίτο Βιλανόβα

Η Ισπανία βυθίστηκε στο πένθος στην είδηση του θανάτου του Τίτο Βιλανόβα ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί έπειτα από σκληρή μάχη 2,5 χρόνων με την επάρατη νόσο. Ο 45χρονος πρώην τεχνικός των «μπλαουγκράνα» διαγνώστηκε με όγκο στην παρωτίδα τον Νοέμβριο του 2011. Τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ ήταν προπονητής της Μπαρτσελόνα, παρουσίασε υποτροπή και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε θεραπεία. Επέστρεψε στο τιμόνι των Καταλανών στις 2 Απριλίου του 2013, αλλά στις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του λόγω νέας υποτροπής. Την Πέμπτη το πρωί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιρόν της Μπαρτσελόνα, καθώς η κατάστασή του χειροτέρεψε. Το απόγευμα υπεβλήθη σε εγχείρηση, αλλά ο εξασθενημένος οργανισμός του δεν άντεξε και απεβίωσε.

 

Πρόλαβε πάντως, να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να αγωνιστεί η Μπαρτσελόνα με 11 παίκτες από τη Μασία και να γράψει ιστορία. Ηταν στις 25 Νοεμβρίου του 2012 στον αγώνα Λεβάντε – Μπαρτσελόνα 0-4. Στο 15ο λεπτό τραυματίστηκε ο Αλβες και μπήκε στη θέση του ο Μοντόγια. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο 11 ποδοσφαιριστές από την ακαδημία (Βαλντές, Μοντόγια, Πικέ, Πουγιόλ, Αλμπα, Τσάβι, Μπούσκετς, Φάμπρεγκας, Πέδρο, Μέσι και Ινιέστα).

 

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στους αγώνες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

Το Σάββατο από τις 09.00 έως τις 23.00 και την Κυριακή από τις 09.00 έως τις 15.00 θα υπάρχει ειδικός χώρος στο «Καμπ Νόου» για να αποτίσουν φόρο τιμής οι οπαδοί. Η επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει  στον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης τη Δευτέρα στις 20.00. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το «Νόου Καμπ».

 

Ολοι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα αποχαιρέτησαν τον Τίτο Βιλανόβα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Το ίδιο έπραξε και η Ρεάλ Μαδρίτης με επίσημη δήλωση του προέδρου της Φλορεντίνο Πέρεθ, ενώ τη λύπη του εξέφρασε και ο Μουρίνιο που είχε μπλέξει σε επεισόδιο μαζί του όταν ο Πορτογάλος βρισκόταν στον πάγκο της Ρεάλ.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

 

22 Νοεμβρίου 2011: Η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει πως ο Τίτο Βιλανόβα (τότε βοηθός του Γκουαρντιόλα) υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην παρωτίδα στο «Βαγ ντε Μπρον». Γι’ αυτό και δεν ταξίδεψε με την Μπάρτσα στην Ιταλία για τον αγώνα με τη Μίλαν στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

28 Νοέμβρη 2011: Ο Τίτο Βιλανόβα επιστρέφει σπίτι του.

 

7 Δεκεμβρίου 2001: Εμφανίζεται στις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα.

 

27 Απριλίου 2012: Ανακοινώνεται ως ο νέος προπονητής του συλλόγου.

 

12 Μαΐου, 2012: Επειτα από μία επέμβαση του Πουγιόλ, ο γιατρός του συλλόγου, Ρίκαρντ Προύνα, ερωτώμενος για την πορεία της υγείας του Βιλανόβα, δηλώνει ότι θα θεραπευτεί.

 

19 Δεκεμβρίου 2012: Ακυρώνεται το χριστουγεννιάτικο γεύμα λόγω υποτροπής.

 

20 Δεκεμβρίου 2012: Μπαίνει ξανά στο «Βαγ ντε Μπρον» για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία διάρκειας 6 εβδομάδων.

 

9 Ιανουαρίου 2013: Μεταβαίνει, για να πάρει διάγνωση, στο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης το οποίο θεωρείται Νο1 νοσοκομείο ογκολογίας παγκοσμίως.

 

19 Ιανουαρίου 2013: Κάθεται για τελευταία φορά στον πάγκο της Μπάρτσα στην ήττα με 3-2 από τη Σοσιεδάδ στο «Ανοέτα» και ακολούθως πηγαίνει στην Αμερική για θεραπεία.

 

27 Φεβρουαρίου 2013: Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, τον επισκέπτεται στη Νέα Υόρκη.

 

5 Μαρτίου 2013: Κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στον αγώνα τένις του Ναδάλ με τον Ντελ Πότρο στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν».

 

26 Μαρτίου 2013: Επιστρέφει στη Βαρκελώνη έπειτα από δύο μήνες.

 

2 Απριλίου 2013: Κάθεται στον πάγκο της Μπάρτσα στην αναμέτρηση με την Παρί για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

26 Απριλίου 2013: Δίνει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έπειτα από την περιπέτειά του δηλώνοντας ότι έχει τεράστια δύναμη για να συνεχίσει να μάχεται και να προσφέρει στο ποδόσφαιρο.

 

19 Ιουλίου 2013: Παθαίνει νέα υποτροπή και αναγκάζεται να αποχωρήσει για πάντα από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

 

26 Οκτώβρη 2013: Οι οπαδοί δείχνουν τη στήριξή τους με ένα κορεό το οποίο γράφει «Forza Tito». Ηταν πριν από το clasico με τη Ρεάλ (2-1).

 

16 Δεκεμβρίου 2013: Ο πρόεδρος Ροσέλ παραλαμβάνει για τον Βιλανόβα το βραβείο «ευγενούς άμιλλας» στη γιορτή του καταλανικού αθλητισμού.

 

8 Ιανουαρίου 2014: Παρακολουθεί την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Χετάφε (4-0).

 

24 Απριλίου 2014: Παθαίνει νέα υποτροπή, μπαίνει στο νοσοκομείο, υποβάλλεται σε εγχείρηση και λίγες ώρες αργότερα φεύγει από τη ζωή νικημένος από τη μάχη με την επάρατη νόσο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΛΑΝΟΒΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

21 Ιουλίου 2008: «Το να προπονείς αυτή τη ομάδα είναι θαυμάσιο, αλλά το να δουλεύεις εδώ και παράλληλα, να κερδίζεις πρέπει να είναι ηδονή (δήλωσε έπειτα από την αγόρευσή του σε βοηθό προπονητή του Γκουαρντιόλα).

 

26 Μαΐου 2009: «Πρέπει να αλλάξουν τη λέξη «πίεση» με τη λέξη «ενθουσιασμό». Οποιος έχει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό για να νικήσει, αυτός θα είναι ο νικητής» (δήλωσε πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουνάιτεντ στη Ρόμα).

 

11 Οκτωβρίου 2009: «Το τωρινό στιλ παιχνιδιού της Μπάρτσα δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία των παικτών από την ακαδημία. Τους περνάμε αυτή τη φιλοσοφία από τη μικρή τους ηλικία. Εάν δεν υπήρχε αυτή η κουλτούρα, αυτή η ιδεολογία από τότε, δεν θα έπαιζε αυτή την μπάλα η Μπαρτσελόνα τώρα» (δήλωσή του για την περίφημη Μασία).

 

17 Νοεμβρίου 2010: «Ως Καταλανοί και ως μπαρσελονίστας γνωρίζουμε ότι δεν θα είμαστε πουθενά καλύτερα απ’ ότι εδώ» (δήλωσε αναφορικά με το δέσιμο προπονητών και παικτών με τον σύλλογο).

 

10 Φεβρουαρίου 2010: «Γνωρίζω ότι η ομάδα δημιουργεί άλλες φορές θαυμασμό, άλλες φθόνο και άλλες απογοήτευση. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε μάθει να κερδίζουμε και κερδίζουμε. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι και μπορεί να κάνουν λάθη, θα μάθουν να ζουν μ’ αυτό» (δήλωση την περίοδο που… απογειωνόταν η ομάδα με τον Πεπ και τον ίδιο στο τιμόνι).

 

12 Οκτωβρίου 2010: «Κάθε χρόνο εφευρίσκουμε και κάτι καινούργιο. Εμείς παίζουμε βασικό ρόλο στα πρώτα 80 μέτρα, έπειτα εμφανίζεται το ταλέντο» (το μότο του προπονητικού τιμ).

 

10 Φεβρουαρίου: Η μεγαλύτερη αρετή αυτής της ομάδας είναι ότι διασκεδάζει να προπονείται. Οταν πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά και περνάς καλά, δεν νιώθεις κούραση, δεν υποφέρεις, το διασκεδάζεις» (δήλωση για το κλίμα στην Μπάρτσα).

 

29 Μαρτίου 2011: «Ντοπάρουμε την μπάλα για να πηγαίνει πιο γρήγορα» (δήλωσή του στις φήμες περί ντόπινγκ στην ομάδα).

 

3 Αυγούστου 2011: «Είμαστε στην Μπάρτσα και είναι υποχρέωσή μας να κερδίζουμε πάντα» (το μότο του συλλόγου).

 

15 Ιουνίου 2012: «Θα χάσω σε όλες τις συγκρίσεις, αλλά δεν είμαι εδώ για να ανταγωνιστώ κανέναν. Θα προσπαθήσω να κάνω τη δουλειά  μου καλά, αφιερώνοντας σε αυτή άπειρες ώρες όπως έκανα μέχρι τώρα» (δήλωση την ημέρα παρουσίασής του ως πρώτος προπονητή). «Σκεπτόμενος αυτό που έχω περάσει μέχρι τώρα, αυτό εδώ μου φαίνεται παιχνιδάκι» (δήλωση για την αρρώστιά του την ημέρα της παρουσίασής του).

 

20 Ιουλίου 2013: «Ευχαριστώ την Μπάρτσα, ευχαριστώ όλους σας. Επειτα από πέντε υπέροχα χρόνια όντας μέρος μίας ομάδας που αποτελεί όνειρο κάθε προπονητή, έφτασε η ώρα να κάνω μία αλλαγή στην επαγγελματική μου ζωή ώστε να δώσω όλες μου τις δυνάμεις και την ενέργειά μου για να ξεπεράσω το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την υγεία μου». (Δήλωση έπειτα από την ανακοίνωση των Ροσέλ και Θουμπιθαρέτα ότι ο Βιλανόβα, μία ημέρα νωρίτερα, υπέβαλλε την παραίτησή του).

 

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

 

1968: Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μπεγκάιρ της Χιρόνα.

1978-81: Επαιξε ως μέσος στην ομάδα του χωριού του.

1981-84: Αγωνίστηκε στη Φιγκέρες.

1984-90: Βρέθηκε στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα, έπαιξε στην Μπάρτσα Β’ την τελευταία διετία.

1990-92: Επέστρεψε στη Φιγκέρες. Στις 23 Αυγούστου του 1991 τέθηκε αντιμέτωπος με τον νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα, Τάτα Μαρτίνο, που τότε αγωνιζόταν στη Νιούελς (το ματς έληξε 1-1).

1992-95: Επαιξε στη Θέλτα.

1995-96: Βρέθηκε στην Μπανταχόθ.

1996-97: Φόρεσε τη φανέλα της Μαγιόρκα.

1997-98: Αγωνίστηκε στη Γέιδα (στις 24 Μαρτίου του 1998 ήταν ο δημιουργός του μοναδικού γκολ της Γέιδα κόντρα στην Μπάρτσα (1-2) στα ημιτελικά του Κόπα Καταλούνια. Χρέη πρώτου προπονητή σε αυτό το ματς έκανε ο Μουρίνιο (ήταν βοηθός του Φαν Γκάαλ τότε)!

1998-00: Επαιξε στην Ελτσε.

2000-02: Πήγε στην Γκραμάνετ όπου έκλεισε και την καριέρα του.

 

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

2003: Για τέσσερις μήνες ήταν προπονητής των μικρών της Μπάρτσα, είχε υπό τις οδηγίες του τους Μέσι, Φάμπρεγκας και Πικέ. Ακολούθως μετέβη σε Παλαφρούγκεγ, Φιγκέρες και Τεράσα.

2007-08: Ανέλαβε δεύτερος προπονητής στην Μπάρτσα Β’ (πρώτος ήταν ο Γκουαρντιόλα).

2008-12: Προβιβάστηκε μαζί με τον Πεπ στην πρώτη ομάδα.

2012-13: Ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Μπαρτσελόνα.

 

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΛΑΝΟΒΑ

 

Τσάβι: «Με εξέπληξαν η προσωπικότητα και ο ηγετικός του χαρακτήρας. Η ηρεμία και ο χαρακτήρας του είναι κάτι το εξωπραγματικό».

 

Φάμπρεγκας: «Ο Τίτο είναι πολύ ήρεμος και ποδοσφαιράνθρωπος. Μαθαίνουμε πολλά από αυτόν. Εχει δυναμισμό και θάρρος. Είναι ένας προπονητής με προσωπικότητα που δεν πάει ο νους του ανθρώπου».

 

Γκουαρντιόλα: «Πάνω απ’ όλα είναι ένας φίλος. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πιο κοντά μου και του έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Οποιαδήποτε αμφιβολία και αν υπάρχει, τη συζητάμε και αποφασίζουμε από κοινού. Επιπλέον, είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και ήρθε μαζί μου για να προπονήσουμε μία ομάδα τρίτης κατηγορίας (Μπάρτσα Β’). Μαζί του νιώθω πολύ καλύτερα».

 

Αλέξις Σάντσες: «Ο Τίτο σημάδεψε την καριέρα μου. Ηταν μία χρονιά χαμένη για μένα και εκείνος με στήριξε απεριόριστα, μου έλεγε ότι με θέλει στην ομάδα και δεν έδινε σημασία σε όσα ακούγονταν» (ήταν η περίοδος που το μέλλον του Σάντσες στην Μπάρτσα ήταν κάτι παραπάνω από αβέβαιο).

 

Ντάνι Αλβες: «Είναι ένας άνθρωπος που παρότι δεν εμφανίζεται συχνά στο προσκήνιο, έχει μία τεράστια επιρροή στην τακτική που ακολουθεί η ομάδα τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει επάξια το έργο του Πεπ» (δήλωση όταν ανέλαβε την Μπάρτσα).

 

Χαβιέ Μαστσεράνο: «Ως βοηθός του Γκουαρντιόλα έπρεπε να μένει στην αφάνεια. Ολοι μας όμως γνωρίζαμε πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα».

 

Σέρχιο Μπούσκετς: «Ο Τίτο είχε εξαιρετική σχέση με όλους μας. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει διάλογο, θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για να καλύψει το κενό του Γκουαρντιόλα» (δήλωση όταν ανέλαβε την Μπάρτσα).

 

Ερικ Αμπιντάλ: «Με τον Τίτο μοιάζουμε αρκετά. Δεν μας αρέσει να μιλάμε πολύ, είμαι σίγουρος όμως, ότι χωρίς να πούμε τίποτα, ήξερα τι σκέφτεται και ήξερε τι σκέφτομαι».

 

Αντόνιο Μοράλες (προπονητής του στην Γκραμένετ): «Στα 10 του είχε την προσοχή όλων. Μάζευε τα υπόλοιπα πιτσιρίκα και τους έδινε εντολές σαν κανονικός προπονητής».

 

Χόρχε Οτέρο (συμπαίκτης του στη Θέλτα): Πριν από έναν μήνα ήμουν μαζί του. Είχα να τον δω 18 χρόνια και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Πήγα στη Βαρκελώνη για να δω τις προπονήσεις των μικρών και με πήρε μαζί του να παρακολουθήσω και αυτές της πρώτης ομάδας. Για να καταλάβετε για τι άνθρωπο μιλάμε».

 

 

Σχετικά άρθρα