«Ίσως ήταν για φάγωμα η μπανάνα στον Σαλίνο»

Για τα όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας απολογήθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ . Οι νομικοί εκπρόσωποι του “Δικεφάλου του Βορρά”, Λάμπρος Μπίρδας και Αχιλλέας Μαυρομμάτης στήριξαν την υπερασπιστική γραμμή τους στο γεγονός ότι τα επεισόδια δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εκτεταμένα. Κι αυτό γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο θα επισύρει ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών και όχι μόνο χρηματικό πρόστιμο και αποκλεισμό της έδρας, πιθανότατα για δύο αγωνιστικές.

«Τα εκτεταμένα επεισόδια έχουν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν έτσι. Οι διατάξεις περί εκτεταμένων δεν έχουν εφαρμογή διότι απαιτείται μεγάλος αριθμός φιλάθλων και να υπάρχουν και τραυματισμοί. Ο παρατηρητής του αγώνα δήλωσε ότι “η βασική ευθύνη ανήκει στην αστυνομία και την αδράνειά της”. Πώς μπήκαν μέσα τόσες εκατοντάδες καπνογόνα;», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην δικηγόροι της “ασπρόμαυρης” ΠΑΕ και συνέχισαν: «Δεν υπάρχουν βιαιοπραγίες από τους φιλάθλους που μπήκαν μέσα. Ζητούμε να δικάσετε με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Οι κύριοι Μπίρδας και Μαυρομμάτης αναφέρθηκαν επίσης και στα ψάρια τα οποία τοποθετήθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού γεγονός το οποίο χαρακτήρισαν “κακόγουστο και καταδικαστέο” όμως, τόνισαν πως ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν όπως η βαζελίνη στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Το σημείο της απολογίας πάντως που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αναφορά στην μπανάνα που εκτοξεύθηκε από την κερκίδα στον Λεάντρο Σαλίνο.

«Αν η ρίψη της μπανάνας είχε ρατσιστική έννοια είναι κάτι καταδικαστέο, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δώσει τέτοιο δικαίωμα ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Ίσως είχε κάποιος μια μπανάνα για να τη φάει και την πέταξε μέσα. Αν κρατούσε κάτι άλλο θα πέταγε εκείνο το αντικείμενο. Ποτέ ξανά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν έχουν προβεί σε τέτοιες κινήσεις. Και θυμίζουμε πως στην ομάδα αγωνίζονται πολλοί έγχρωμοι ποδοσφαιριστές όπως είναι ο Λίνο, ο Ολίσε και ο Μαντούρο», υποστήριξαν οι νομικοί του “Δικεφάλου”.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Πλιάτσικας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εγώ συνόδευσα τον Μανιάτη στα αποδυτήρια και ήταν μαζί μου και ο φροντιστής του Ολυμπιακού. Στην αγκαλιά μου τον είχα, κυριολεκτικά. Δεν τον ακούμπησε κανείς. Μου έλεγε ότι ήθελε να μιλήσει στον Κατσουράνης και τον συνόδευσα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε, όχι να τον προστατεύσουμε από κάτι.

Με τα ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν απειλήθηκε κάποιος. Σε 5 λεπτά τα είχαμε καθαρίσει. Κακώς καθυστέρησε τόσο πολύ να ξεκινήσει ο αγώνας. Γίνονταν διαπραγματεύσεις για να αλλάξουν τους πάγκους. Θα μπορούσε να ξεκινήσει και 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που τελικά ξεκίνησε.

Η μπανάνα που πετάχτηκε δεν ήταν λόγω ρατσισμού, δεν πετάχτηκε για να μειώσουν τον παίκτη του Ολυμπιακού. Πετάχτηκε όπως θα πέταγαν ένα μπουκάλι ή ένα χαρτί. Μπορεί να είχαν μαζί τους κάτι να φάνε γιατί ερχόντουσαν από νωρίς στο γήπεδο».

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έδωσε στον ΠΑΟΚ προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων έως την Τρίτη 29/4 το μεσημέρι και την Τετάρτη (30/4) θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Σχετικά άρθρα