Έχω πολύ άγχος, πότε πρέπει να πάρω φάρμακα;

29 Απριλίου 2014

Φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία 

Όταν ο πάσχων κάνει ψυχοθεραπεία, αλλά το άγχος κυριεύει τη ζωή του σε τέτοιο σημείο, που να μην μπορεί να περιμένει τη στιγμή κατά την οποία τα οφέλη της θα είναι ορατά, και όταν τα συμπτώματα του άγχους είναι υπερβολικά έντονα, ιδιαίτερα βοηθητική μπορεί να είναι η φαρμακευτική αγωγή.

Γράφει η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. Απόσπασμα από το σύγγραμμα Γυρίζω σελίδες στο Άγχος- Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Η φαρμακοθεραπεία προκαλεί σε αρκετό κόσμο... άγχος από μόνη της! Η αλήθεια είναι ότι, με προσεχτική χρήση και σύμφωνα με τις οδηγίες ενός έμπιστου ψυχιάτρου (γιατί μόνο αυτή η ειδικότητα είναι αρμόδια να χορηγήσει φάρμακα που να σχετίζονται με συναισθηματικές καταστάσεις), η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους βοηθάει στην αρχική άμβλυνση των συμπτωμάτων. Σίγουρα, αν τηρηθούν οι οδη­γίες του ιατρού, δεν προκαλείται εξάρτηση από τα φάρμακα και οι παρε­νέργειες δε διαφέρουν από εκείνες άλλων φαρμάκων, τα οποία ο κόσμος συνηθίζει να παίρνει άφοβα.

Ψυχοθεραπεία

Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, υπομονή και καρτερικότητα. Και πολλές φορές χρειάζεται και βοήθεια. Επειδή δεν υπάρχουν μα­γικά χάπια που να εξαφανίζουν ένα πρόβλημα από τη ρίζα του, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνδυάζεται οπωσδήπο­τε με ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Η φαρμακοθεραπεία απα­λύνει τα συμπτώματα, ενώ η ψυχοθεραπεία εξερευνά τα αίτια, ιδίως αν γίνεται σε βάθος (π.χ. ψυχαναλυτικού τύπου).

Κάποτε επικρατούσε μια προκατάληψη σχετικά με την ψυχοθεραπεία (ότι ο ψυχοθεραπευτής θα μας ελέγχει, ότι είναι πολύ χρονοβόρα κτλ.).Στη σημερινή όμως εποχή ο σύγχρονος άνθρωπος έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας και οι προκα­ταλήψεις και οι αντιστάσεις του αρχίζουν να μειώνονται. Το να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό δε σημαίνει ότι είστε ανίκανος ή αδύναμος. Η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας. Και έχει περάσει η εποχή που όποιος απευθυνόταν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θεωρούνταν ψυχα­σθενής, διαταραγμένος ή «τρελός».

Ούτε βέβαια η αναζήτηση ψυχοθεραπείας σημαίνει ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας είναι ανίκανοι ή αδύναμοι να σας βοηθήσουν. Φανταστείτε ότι έχει τραυματιστεί το πόδι σας, ότι το φροντίζετε μόνοι σας, οι δικοί σας σας συμβουλεύουν και σας λένε τη γνώμη τους, αλλά το πόδι σας εξακολουθεί να σας πονάει.

Δε θα πάτε σε έναν γιατρό και ίσως και σε έναν φυσιο­θεραπευτή;

Τι διαφορετικό λοιπόν μπορεί να προσφέρει ο ψυχοθερα­πευτής στην αντιμετώπιση του άγχους; Ο ψυχοθεραπευτής:

  • έχει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την προέλευση, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του άγχους-
  • έχει γνώσεις σχετικά με άλλες διαταραχές και μπορεί να κά­νει μια διάγνωση-
  • είναι υποχρεωμένος να τηρεί το απόρρητο, δηλαδή να υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια για τα προ­σωπικά στοιχεία του θεραπευομένου και των όσων λέγονται στις συνεδρίεςδεν επηρεάζεται άμεσα από τη ζωή σας και, επειδή έχει μια επαγγελματική σχέση μαζί σας, είναι πιο αντικειμενικός" δουλεύει μαζί σας μέσα σε ένα πλαίσιο: η ψυχοθεραπεία γί­νεται σε συγκεκριμένο και κατάλληλο χώρο, σε οριοθετημένο χρόνο" μας αποδέχεται χωρίς όρους. Στον ψυχοθεραπευτή μπο­ρούμε να πούμε οτιδήποτε, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα το παρεξηγήσει, καθώς είναι δεσμευμένος να μας αποδέχεται χωρίς να μας ασκεί κριτική.  Μπορεί να είναι επαγγελματίας, αλλά νοιάζεται πρωτίστως για το καλό μας είναι εκπαιδευμένος στο να ακούει προσεχτικά και να διευ­κολύνει την κατάθεση του θεραπευομένου.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Elis***** ****
11:20 Παρασκευή 20/01/2017
Καλημέρα σας το πρόβλημα μου ειναι να ταξιδέψω με αεροπλάνο έχω κρίσεις πανικού και κλειστοφοβία Παλιά ταξίδευα δεν είχα πρόβλημα αλλά δεν είχα τις κρίσεις Η κόρη μου σπουδάζει Σκωτία και δεν την έχω επισκευτεί ακόμα εδώ και 3 χρόνια Έχω κλείσει εισητήριο για Μάρτη να πάω και φοβάμαι πολύ μήπως με πιάσει η κρίση πανικού Σκεύτομαι να πιω ηρεμιστικό αν και ποτέ δεν χρησιμοποίησα τέτοια χάπια Παλία πήγα σε ψυχολόγο με βοήθησε πάρα πολύ Πώς να το αντιμετωπίσωΕυχαριστώ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ