Άναψε η Φλόγα για το Νανζίνγκ (pics)

Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Νανζίνγκ 2014» άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο στα χέρια της νέας Πρωθιέρειας, της ηθοποιού Κατερίνας Λέχου που εκτέλεσε άψογα το ρόλο της και στη συνέχεια την μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον 17χρονο πρωταθλητή της ξιφασκίας Μάριο Γιακουμάτο.

Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου με δρομείς την 17χρονη τενίστρια Σουν Ζιγιέ, τον 24χρονο αθλητή του στίβου Ζιαν Φανγκ και την 18χρονη αθλήτρια της κωπηλασίας Αθηνά Αγγελοπούλου, κάτω από το θερμό χειροκρότημα εκατοντάδων μικρών μαθητών και μαθητριών, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, στους κατοίκους όλου του πλανήτη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας Λιου Πενγκ για να τη μεταφέρει στην Οργανωτική Επιτροπή «Νανζίνγκ 2014».

Την Τελετή τίμησε με την παρουσία του για μία ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ παρέστη και ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και Αλεξάντερ Ποπόφ, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και πολλοί άνθρωποι από τον αθλητικό χώρο.

Πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα Νέων οι Ιέρειες εκτέλεσαν τη χορογραφία με τίτλο «Καρυάτιδες» που εμπνεύστηκε η Χορογράφος των Τελετών της Φλόγας Αρτεμις Ιγνατίου, με τη μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Την επιμέλεια όλης της Τελετής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, είχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Γιάννης Καρράς και το μέλος Φώτης Καυμενάκης.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Το όφελος για τις νέες γενιές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων είναι πραγματικά μεγάλο, καθώς γνωρίζουν καλύτερα το Ολυμπιακό Κίνημα, έρχονται σε επαφή με την Ολυμπιακή Οικογένεια και γίνονται κοινωνοί του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Θεωρώ δεδομένο ότι τα νέα παιδιά,  ερχόμενα σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού,  θα λάβουν πολύτιμες απαντήσεις  για πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με τη ζωή τους και την αθλητική τους καριέρα, ειδικά σε μια εποχή που οι θεμελιώδεις κοινωνικές αρχές βρίσκονται σε κρίση και η νεολαία οδηγείται στην ενηλικίωση μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας για το μέλλον της.

Αυτή η σχέση, όμως, των νέων με τον Ολυμπιακό Κίνημα είναι αμφίδρομη καθώς, επιστρέφοντας στις χώρες τους, θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές  και θα δώσουν νέα πνοή και ώθηση στην καλύτερη προβολή και κατανόηση των Ολυμπιακών αξιών.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων «Νανζίνγκ 2014», με τις εικόνες που θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο, τα παραδείγματα που θα δώσουν και τα πρότυπα που θα δημιουργήσουν, θα στείλουν παντού το μήνυμα ότι, ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες και χτίζουν στέρεες  προσωπικότητες.»

Xαιρετισμό απηύθυνε και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία στον αθλητισμό να εμπνεύσει, να μορφώσει και να ενδυναμώσει τους νέους ανθρώπους. Το διαπιστώσαμε ήδη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων πριν από τέσσερα χρόνια στη Σιγκαπούρη.

Το ξαναείδαμε πριν από δύο χρόνια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ινσμπρουκ. Και θα το δούμε ξανά φέτος το καλοκαίρι στο Nanjing. Μέσω του αθλητισμού και των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να αγγίζουν τις καρδιές και τις φαντασίες των νέων αθλητών. Διδάσκουν τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού.

Διδάσκουν πολύτιμες δεξιότητες, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, υπογραμμίζουν τους κινδύνους της φαρμακοδιέγερσης και του παράνομου στοιχήματος καθώς και τη σημασία της προετοιμασίας της ζωής μετά τον αθλητισμό. Με λίγα λόγια, μαθαίνουν τους αθλητές να γίνονται πρωταθλητές εντός και εκτός αθλητικού στίβου.»

Εκ μέρους της κινεζικής αποστολής μίλησε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής «Νανζίνγκ 2014» και Δήμαρχος της πόλης, Μιάο Ρουϊλίν: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την Αφή της Φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Nanjing 2014”. Στεκόμαστε εδώ με βαθύ σεβασμό για το Ολυμπιακό πνεύμα, καθώς και με ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση καθώς και για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το 1896, το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα ξεκίνησε ακριβώς εδώ σε αυτό το στάδιο για να συνεχίσει την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε, οι αθλητές σε όλο τον κόσμο κυνηγούν τα όνειρά τους γράφοντας εκπληκτικά κεφάλαια στην Ολυμπιακή ιστορία. Το 2007, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, αποτελώντας ένα ακόμη ορόσημο στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων προσφέρουν μια νέα πλατφόρμα στους νέους ώστε να διαδώσουν το Ολυμπιακό πνεύμα και να αγκαλιάσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Σήμερα, η Ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο με υψηλά ιδανικά, άναψε και πάλι εδώ και θα ταξιδέψει από την Αθήνα στη Nanjing. Θα είναι η δεύτερη φορά που η φλόγα επισκέπτεται την Κίνα, μια χώρα με μακρά ιστορία και μεγάλο πολιτισμό, όπως η Ελλάδα. Με το πάθος και τις προσδοκίες των νέων του κόσμου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στον απέραντο κυβερνοχώρο, και θα διαδώσει το φως και τη χαρά καθώς και την ειρήνη, τη φιλία στον κόσμο και στο μέλλον.»

Για το νέο ρόλο που ανέλαβε, μίλησε και η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου: «Είναι ένας καινούριος ρόλος για μένα. Δεν είναι κάτι που τελειώνει σε μια φορά. Είναι ένα ταξίδι τεσσάρων χρόνων σε μία καινούρια εμπειρία. Διάβασα πάρα πολλά πράγματα, μπήκα σε μία άλλη διαδικασία σκέψης, όσο αφορά και τις Ολυμπιακές αξίες. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Η εμπειρία ήταν πολύ συγκινητική. Ήταν αντίστοιχη αρχαίου θεάτρου. Πάντα αυτοί οι χώροι έχουν μία ιδιαίτερη ενέργεια που είναι σχεδόν μεταφυσική. Μιλάω για το Καλλιμάρμαρο αυτή τη στιγμή και φαντάζομαι ότι πολύ περισσότερο θα είναι και στην Ολυμπία που δεν έχω πάει ακόμα. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια με διάλεξαν, σίγουρα πρέπει να πληροίς κάποια κριτήρια αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό της αναγνωρισιμότητας γιατί και οι προηγούμενες Πρωθιέρειες άλλες ήταν περισσότερο και άλλες λιγότερο δημοφιλείς. Ήταν έκπληξη για μένα. Το βασικό είναι ότι γίνομαι ένας δίαυλος για τα μηνύματα της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, την αλληλεγγύη αυτά που είναι τόσο σημαντικά στη σημερινή εποχή.»

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα γίνουν στην πόλη Νανζίνγκ, από τις 16 ως τις 28 Αυγούστου.

Σχετικά άρθρα