Ξέσπασε ο Σαββίδης

Επί 40 περίπου λεπτά ο Ιβάν Σαββίδης μιλούσε στους εκπροσώπους του Τύπου προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον ΠΑΟΚ. Ο ιδιοκτήτης της “ασπρόμαυρης” ΠΑΕ αναφέρθηκε στον χαμένο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τονίζοντας πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους ποδοσφαιριστές ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την οργάνωση που υπάρχει στο σύλλογο. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας του “Δικεφάλου του Βορρά” ρωτήθηκε για την τιμωρία που επιβλήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και απάντησε πως αν η τιμωρία αφορά τα play offs τότε η στάση του θα είναι σκληρή ενώ αναφορικά με το θέμα των χρεών έκανε λόγο ακόμα για υποβιβασμό της ομάδας στη Γ’ Εθνική και ξεκίνημα από το μηδέν.

Οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη:

Για εμφάνιση του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης: «Το σημαντικότερο και το οποίο φοβόμουν ότι μετά από τον τελικό, ότι θα μπορούσαμε να πέσουμε στο λάκκο, αλλά παρακολουθώντας το παιχνίδι είδα ότι τα παιδιά είχαν αρκετά καλή διάθεση και πιστεύω ότι πραγματικά έχουμε δυνατότητες για να πάρουμε το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήρθα για δύο- τρεις μέρες και αυτές τις μέρες θα κάνω κάποιες σημαντικές εμφανίσεις οι οποίες θα αφορούν την τροποποίηση στην οργάνωση. Δε θα ήθελα μια τόσο σημαντική απογοήτευση να περάσει έτσι απλά. Σήμερα είπα στους παίκτες ότι σε όποιον δεν αρέσει η φανέλα μας, θα πρέπει να τη βγάλει, να πάρει τα χρήματα του και να φύγει. Όποιος θέλει να μείνει, θα πρέπει να παλεύει. Τους είπα ότι θα πρέπει να φτιάξετε τη διάθεση των οπαδών. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν καλά και κακά αποτελέσματα. Σήμερα δεν κερδίσαμε, αλλά δεν θυμώνω μαζί τους γιατί κάνανε τη δουλειά τους, αλλά δεν ήρθε η νίκη. Στον τελικό δεν αντιλαμβανόμουν τι γινόταν. Σήμερα θέλαμε να ξεχάσουμε τι έγινε. Έχουμε πολλούς στόχους, πολλά θέματα. Σε αυτά τα λιγότερα από δύο χρόνια πήρα κάποια μαθήματα και κατάλαβα ότι έχω ακόμα πολλά να μάθω. Έχω να μάθω το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι ιδιαίτερο. Ο στόχος μου είναι να σκεφτώ τι ένεση πρέπει να κάνω στον ΠΑΟΚ ώστε να αντέξει τις συνθήκες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν καταφέρω να το κάνω αυτό, πολύ σύντομα θα δούμε αλλαγές, αλλά είναι δύσκολα όταν δε χτίζεται ένα υπόβαθρο για μια μεγάλη ομάδα, να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγάλους στόχους».

Για την κωλυσιεργία με το προπονητικό της Θέρμης: «Πιστεύω ότι θα περιμένω ακόμα δυο- τρεις μέρες και θα αρνηθώ την έκταση στη Θέρμη, ενώ θα απευθυνθώ στους οπαδούς του ΠΑΟΚ να μη στηρίζουν ανθρώπους που δεν μπορούν εδώ και δύο χρόνια να δώσουν λύση. Έχουμε τραυματισμούς και δεν μπορούσε να δώσουμε λύση. Ή πρέπει να πούμε τέλος ή πρέπει να παίζουμε ένα ποδόσφαιρο και ό,τι μας βγαίνει. Αν λέμε ότι θέλουμε να πετύχουμε και να γίνουμε μεγάλη ομάδα πρέπει να κάνουμε το πρώτο, διαφορετικά, στη δική μου περίπτωση δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο. Είτε εγώ είμαι στον ΠΑΟΚ και γινόμαστε μεγάλη ομάδα ή αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την υγεία μας, το χρόνο μας. Δεν παύω να εκπλήσσομαι. Στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα το 80% του κόσμου είναι ΠΑΟΚ, αλλά μέσα σε δύο χρόνια δεν μπορέσαμε να λύσουμε ούτε ένα θέμα του ΠΑΟΚ, με αντάλλαγμα τα χρήματα. Δε θέλω χάρες. Είτε δε μας πιστεύουν, δεν πιστεύουν ότι είμαστε οργανωμένοι σαν οικογένεια, είτε μας το κάνουν σαν τιμωρία. Εγώ δεν μπορώ αφού η ομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη, να χτίσω βάση κάπου αλλού. Πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μου κάποιοι φίλοι μου από τη Σερβία και με ρώτησαν “γιατί κόλλησες με την Ελλάδας”. Μου είπαν “έλα δείξε μας με το δάχτυλο σου ποια έκταση θέλεις”. Πολύ πρόσφατα διαβάσαμε και έρευνα που έγινε στην Ευρώπη και έλεγε ότι οι οπαδοί της Ελλάδας είναι σε αρκετά υψηλή θέση ως καλύτεροι οπαδοί.

Ο κόσμος πονάει για το ποδόσφαιρο και ζει με αυτό, ωστόσο τα γήπεδα είναι άδεια. Γιατί δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Τι ποδόσφαιρο μπορεί να υπάρχει αφού έχουμε μόνο ένα γήπεδο και δίπλα σε αυτό περπατάνε αγελάδες. Το παρακολουθώ όλο αυτό και δεν παύω να εκπλήσσομαι. Έχω πολλές απορίες. Δε θέλω να πω ότι αυτοί είναι οι λόγοι της έλλειψης ποιοτικού παιχνιδιού. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι την παράκληση μου προς τους οπαδούς την έχω σκεφτεί αρκετά. Απευθυνόμενος προς τον κόσμο, λες και τους έβλεπα και τους ζητούσα σε κάθε περίπτωση να φέρονται με ανοχές και να μην καθοδηγούνται με συναίσθημα για να μην αρρωστήσει το μυαλό μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένα στρατηγικό ρεζερβουάρ του ποδοσφαίρου. Εϊμαι πεπεισμένος γι’ αυτό, όπως και για το ότι θα πορευόμαστε για μία μεγάλη ομάδα. Και στο σχολείο δε μου άρεσε να παίρνω χαμηλούς βαθμούς, πάντα ήθελα άριστα. Έτσι θέλω και στις επιχειρήσεις μου. Όπως και όταν κατέβαινα στις εκλογές, πάντα ο στόχος μου ήταν υψηλός. Έτσι και στον ΠΑΟΚ, ο στόχος μου είναι να γίνει η ομάδα νούμερο ένα. Εμείς σεβόμαστε το παρελθόν των άλλων ομάδων, θα το σεβόμαστε, ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει περισσότερα στο μέλλον».

Για το ότι θα περιμένει τρεις μέρες τη Θέρμη και για πόσο θα περιμένει για τα χρέη: «Αν φιλoσοφήσουμε λίγο, όταν επί της Σοβιετικής Ένωσης ήμασταν περιορισμένοι, εγώ πίστευα ότι καλύτερος και πιο δίκαιος λαός απο τον ελληνικό δεν υπάρχει. Έτσι μας εξηγούσαν. Εγώ όταν είχε έρθει ήδη στον ΠΑΟΚ ανακάλυψα ότι είναι ένας πολύ ιδιαίτερος λάος. Λέμε ένα, σκεφτόμαστε το άλλο, κάνουμε το τρίτο. Τι γίνεται με τα χρέη δεν ξέρω. Είχα μια αρκετά σκληρή συζήτηση σήμερα στο Μαξίμου και τους είπα πείτε μου κάτι. Τους είπα “θέλετε λεφτά πάρτε τα, αν δεν θέλετε μην τα παίρνετε”. Αν δε πάρουν τα λεφτά θα πέσουμε κατηγορία, αλλά δε θα χάνω το χρόνο μου. Αν πέσουμε στη Γ’ θα ξεκινήσουμε μια καινούρια ομάδα, με τις βάσεις της, με το κέντρο αποκατάστασης, με το καινούριο γήπεδο. Τα λεφτά που θέλουν να μας πάρουν, καλύτερα να τα επενδύσουμε. Μετανιώνω για ό,τι έχω χάσει σε αυτά τα δύο χρόνια, για 32 εκατομμύρια ευρώ. Άρχισα να πληρώνω τα χρέη και τα 22 απ’ αυτά εκεί πήγαν. Γι’ αυτό η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική. Μήπως θέλουν να βεβαιώσουν αρκετά απ’ όσα λέω. Θέλω να πω ότι ποτέ δεν λέω κάποια λόγια, για τα οποία ποτέ δεν θα ευθύνομαι. Στο Μαξίμου πήρα μία απάντηση, συνηθισμένη. “Ναι, βέβαια, θα το λύσουμε το θέμα” αυτό μου είπαν. Δε γίνεται να λέμε για τα χρέη του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δε χρωστάει σε κανέναν. Αν μου πουν ότι χρωστάει, τότε πρέπει να έρθουμε σε συνεργασία. Προσθέτουν ποσά και τέτοιες επιχειρήσεις σαν τον ΠΑΟΚ, υπάρχουν παρα πολλές και από το 1979 δεν πληρώνουν, ωστόσο δε συμβαίνει τίποτα. Προσπαθούν να το τρενάρουν. Υπάρχει κάποια δύναμη που δεν πρέπει να λυθούν τα θέματα. Ένα ακόμη θέμα που συζητάμε είναι η σύνταξη των ομογενών. Δε γίνεται σε όλη την Ευρώπη να παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είναι απλά ένα άτομο που ήρθε από κάπου. Είμαι Έλληνας πολίτης με όλα τα χαρτιά. Πληρώνω φόρους όπως πάντα στις επιχειρήσεις μου. Δεκάδες εκατομμύρια πλήρωσα και πέρσι, γι’ αυτό και απαιτώ να με ακούσουν».

Για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ: «Αν αφορά τα πλέι οφ τότε η αντίδραση μου θα είναι πολύ σκληρή. Όλα τα άλλα τα αξίζαμε. Εάν δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σωστά, τότε θα πληρώνουμε και θα παίζουμε χωρίς κόσμο. Αν μας αφαιρέσουν τρεις βαθμοί από τα πλέι οφ, πρέπει να κάνουμε την έρευνα μας για να δούμε τους υπαίτιους».

Για το αν μετάνιωσε που ασχολήθηκε με τον ΠΑΟΚ: «Το θέμα είναι ότι την αποφασή μου να πάρω τον ΠΑΟΚ δεν την είχα πάρει πριν από δύο χρόνια, αλλά πριν από οκτώ. Γι’ αυτό με βλέπετε ότι κυκλοφορώ με το σήμα του ΠΑΟΚ(σ.σ. έδειξε τη φόρμα που φορούσε). Αυτό το κάνω επιδεικτικά για να βλεπουνε όλοι ότι δε ντρέπομαι γι’ αυτό το σήμα. Εγώ μετανιώνω γιατί σε αυτά τα δύο χρόνια θα είχαμε κάνει μια πολύ καλή βάση. Να είμαστε οι καλύτεροι στα Βαλκάνια, οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Εγώ αυτά τα κέντρα που είδα, θέλω να κάνουμε καλύτερα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λυπάμαι που χάνουμε χρόνο. Πριν από δύο χρόνια ήμουν 53, τώρα είμαι 55, γι’ αυτό και περπατάω πιο σιγά. Λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει λογική. Δε θα ήταν καλύτερα να είχαμε ένα ωραίο πάρκινγκ, ένα ωραίο περιβάλλον εδώ; Κάθε φορά που αρχίζω να συζητάω τέτοια θέματα μου λένε “αυτή η έκταση ανήκει εδώ, ανήκει εκεί”. Αυτά δεν καταλαβαίνω. Δεν ζητάω παράλογα πράγματα. Λέω ότι πρέπει να είμαστε αντάξιοι σε ένα στάτους μιας ευρωπαϊκής ομάδας. Είπα φεύγουμε από εδώ, αλλά από την Τούμπα δε γίνεται να φύγουμε. Πολύ πρόσφατα κατάλαβα ότι η καρδιά του ΠΑΟΚ χτυπάει εδώ, γι’ αυτό από εδώ δε γίνεται να φύγουμε. Πρέπει να κάνουμε ανακαίνιση το γήπεδο, για να είναι αντάξιο να ανταποκρίνεται σε ένα ευρωπαϊκό στάτους. Να κλείσουμε το γήπεδο από πάνω και κάπου αλλού να χτίσουμε ένα άλλο γήπεδο, ένα κέντρο αποκατάστασης. Θέλω να αγοράσω γη και να χτίσω μια αθλητική βάση. Όταν λέω στην Ευρώπη ότι δε γίνεται αυτό και αυτό εκπλήσσονται. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω εδώ με δυναμώνουν. Υπάρχει μία παροιμία που λέει “ο γάιδαρος που έπεσε στη λάσπη, κάνει πιο δυνατό τον ιδιοκτήτη του”, γιατί ο ιδιοκτήτης πάει να τον βγάλει από τη λάσπη. Οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς».

Για το αν έχει εντοπίσει το οργανωτικό πρόβλημα: «Ναι, αλλά είναι κάποια θέματα που δεν μπορούμε να τα λέμε. Κάτι θα ακούσετε, κάτι θα το κάνουμε πολύ διακριτικά. Κάποιον θα χρειαστεί να απολύσουμε, κάποιον να προσλάβουμε. Μάλλον αύριο θα λύσω το διοικητικό συμβούλιο που δεν δουλεύει αποτελεσματικά, πρέπει να λυθεί. Θα ζητήσω στο διοικητικό συμβούλιο να συμμετέχουν δύο άτομα από τους οργανωμένους, έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουμε. Καταλαβαίνω ότι προκληθήκαμε στο Καραϊσκάκη. Εκείνη την ημέρα, ανακάλυψα κάποια πράγματα καινούρια. Έμαθα γιατί έβαλαν τα ψάρια στον πάγκο, πιο πριν δε γνώριζα. Πλήρωσα 50.000 ευρώ αλλά έμαθα».

Για το αν αναζητείται προπονητής: «Μάλλον θα ήταν παράλογο σήμερα να μιλάμε για προπονητή, αφού έχουμε προπονητή. Το θέμα είναι το τελικό παιχνίδι ήταν λάθος δικό μου, λάθος του προπονητή και όλης της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Επειδή εμείς πιστεύαμε ότι ο κύριος στόχος μας ήταν να ξεπεράσουμε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Κερδίσαμε το παιχνίδι και μετά πέσαμε ψυχολογικά. Οι οπαδοί φέρονταν σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δεν μπορούσε να μην έχει επιδράσεις».

Για το αν σκέφτεται να μπει στο νέο διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος: «Ξέρετε δεν είναι ανάγκη να είσαι πρόεδρος για να μπορείς να δίνεις λύσεις. Εγώ λέω ότι είμαι ένας από τους πιο φτωχούς ανθρώπους γιατί δεν έχω τίποτα. Όλα ανήκουν στα παιδιά μου και τη γυναίκα μου, όπως και ο ΠΑΟΚ. Εμένα μου αρέσει ότι συμμετέχουν, ότι είναι συνεχώς ενεργοί στη ζωή του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι από του χρόνου στο Λονδίνο θα κάνουν μαθήματα αθλητικού Managment και θα προσπαθήσω να έρθω σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες ομάδες για να μάθουν τακτική και εννοείται ότι θέλω ένα από τα παιδιά μου να συνδέσει τη ζωή του με τον ΠΑΟΚ. Εγώ θέλω να ζήσω πολλά χρόνια και να πεθάνω με τη φανέλα του ΠΑΟΚ».

Σχετικά άρθρα