Κοντά στην «κούπα» η Βαλένθια

Ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του Eurocup απέκτησε η Βαλένθια μετά το τέλος του πρώτου τελικού απέναντι στην Ούνιξ Καζάν των Ζήση, Καϊμακόγλου και Βουγιούκα.

Η Ισπανική ομάδα ήταν σαρωτική και επικράτησε άνετα των Ρώσων με 80-67, ενώ είχε προηγηθεί ακόμα και 33 πόντους, 70-37. Η Ούνιξ, με επιμέρους σκορ 23-6 στην τέταρτη περίοδο, έσωσε την παρτίδα και έχει κάποιες ελπίδες εν όψη του δεύτερου τελικού.

Οι Ισπανοί με πίεση στην μπάλα δυσκόλεψε πολύ τους Ρώσους στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Νίκος Ζήσης και οι υπόλοιποι γκαρντ της Ούνιξ τα βρήκαν “μπαστούνια”, με αυτή την πίεση που ασκούσαν οι παίκτες της Βαλένθια, οι οποίοι είχαν και εξαιρετικά ποσοστά στα σουτ. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο 8′ με 20-4 ενώ το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε τις “νυχτερίδες” να είναι μπροστά με 27-12.

Με 7/11 τρίποντα και τον Ντόλμαν να κάνει εξαίρετη δουλειά στις δυο πλευρές του παρκέ, η ομάδα του Περάσοβιτς απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερ (47-24, 58-33). Με επιμέρους σκορ 12-3 οι γηπεδούχοι ανέβασαν τη διαφορά στους 33 πόντους, 70-37, τρία λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Οι Ρώσοι ταρακουνήθηκαν και αποφάσισαν να παίξουν μπάσκετ. Βερεμένκο και Αραγκόντι ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για την ομάδα του Τρινκέρι η οποία ροκάνισε τη διαφορά, όσο ήταν βέβαια δυνατόν, για να φτάσει το τέλος και να βρει την Βαλένθια νικήτρια με 80-67.

Για την ομάδα του Τρινκέρι, ο Κώστας Καϊμακόγλου ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε.

Τα δεκάλεπτα: 27-12, 49-27, 74-44, 80-67

Βαλένθια(Περόσεβιτς): Ρίμπας 14(4/6δ, 2/4τρ), Ντόλμαν 28(8/11δ, 2/5τρ, 6ρ, 3κλ), Βαν Ρόσομ 2, Σάτο 2(5ρ), Λίστσουκ 4, Λούτσιτς, Ντούμπλεβιτς 12(6/9δ), Μαρτίνεθ 7(2/3τρ), Λαφαγέτ 8(1/7τρ, 5ρ, 7ασ), Αγκιλάρ 3(1)

Ούνιξ(Τρινκέρι): ΜακΚι, Ζήσης 3(0/2δ, 0/3τρ, 2ρ, 4ασ, 1κλ), Αρανγκόντι 14(5/6δ, 1/6τρ), Σερχέεφ 5(1), Βερεμένκο 17(5/6δ, 5ρ), Βουγιούκας 5, Σοκόλοφ, Αντίποφ, Γκούντελοκ 9(2/6δ, 1/3τρ), Έιντσον 10(2/5τρ, 11ρ, 4ασ), Κουρμπάνοφ 4(5ρ)

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών: 

Ρομέιν Σάτο: “Παίζουμε καλά τις τελευταίες μέρες, το δείξαμε και με την Ρεάλ αλλά και στα δύο ματς χάσαμε τη συγκέντρωσή μας, το στόχο μας. Δε χρειαζόταν να παίξουμε τόσο γρήγορα στο τέλος, έπρεπε να κοιτάζουμε το ρολόι. Αυτός είναι ο τελικός απέναντι σε μία ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ. Παίζουν μέχρι τη λήξη του αγώνα. Για τρία δεκάλεπτα κάναμε σπουδαία δουλειά, αλλά το ματς διαρκεί τέσσερα δεκάλεπτα. Πηγαίνουμε στην Ρωσία για να νικήσουμε και όχι για να προστατεύσουμε τη διαφορά των 13 πόντων, δεν είναι πολλοί”

Βέλιμιρ Περόσεβιτς: “Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό αποτέλεσμα για μας. Ολοκληρώσαμε με μία μικρή πικρία γιατί χάσαμε μέρος της διαφοράς που είχαμε, αλλά για αυτό ευθύνεται η καλή απόδοση των αντιπάλων μας το τέλος. Για τρεις περιόδους παίξαμε σπουδαία, αλλά στα τελευταία 6 λεπτά χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και σταματήσαμε να παίζουμε άμυνα. Πρόκειται για έναν τελικό 80 λεπτών και μετά από τα 40 πρώτα είμαστε καλά. Στο Καζάν ξέρουμε πως θα γίνει… πόλεμος απέναντι σε μία πολύ ταλαντούχα και έμπειρη ομάδα. Να μας γίνει μάθημα το τελευταίο δεκάλεπτο. θα παλέψουμε και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον τίτλο στην έδρα τους”

Νίκος Ζήσης: “Γνωρίζαμε πως η Βαλένθια μπορούσε να μας κάνει όλα αυτά, το φοβόμασταν και θέλαμε να το αποφύγουμε. Ευτυχώς είχαμε ένα καλό τέταρτο δεκάλεπτο. Είμαι περήφανος για τους συμπαίκτες μου διότι οποιαδήποτε άλλη ομάδα που θα έχανε με 30 πόντους, λογικά θα τελειώνε το ματς με 40 πόντους. Δε θα μείωνε. Συγκεντρωθήκαμε και παίξαμε πιο έξυπνα στην άμυνα χρησιμοποιώντας σωστά τα κορμιά μας. Είμαστε αισιόδοξοι για τη ρεβάνς και νιώθουμε πως ακόμη έχουμε ελπίδες”

Σχετικά άρθρα