Σπανακόπιτα της ώρας από τον 'Ακη Πετρετζίκη !

<div class="text">
<div class="ingredients">
<div class="title"><strong>Συστατικά</strong></div>
</div>
<div class="text">
<p>500 γρ σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο</p>
<p>λίγο νερό για να μαράνουμε το σπανάκι</p>
<p>300 γρ φέτα σε κομμάτια</p>
<p>150 γρ γιαούρτι πλήρες</p>
<p>4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα</p>
<p>2 αυγά χτυπημένα</p>
<p>λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο</p>
<p>2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο</p>
<p>3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες</p>
<p>1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού</p>
<p>1 κ.σ. χυμό λεμονιού</p>
<p>1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο</p>
<p>αλάτι/πιπέρι</p>
<p>πιπέρι καγιέν προαιρετικά</p>
<p> </p>
<p><strong>Υλικά για το φύλλο</strong></p>
<p>βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο</p>
<p>500 γρ φύλλο κρούστας</p>
<p>50 γρ τυρί τριμμένο (πεκορίνο)</p>
<p>σουσάμι</p>
<div> </div>
</div>
<div class="print hidden-xs"> </div>
<p>Για το σπανάκι έχετε 2 λύσεις. Είτε το μαραίνετε στην κατσαρόλα με λίγο νερό είτε διαφορετικά αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο γρήγορα το βάζετε σε ένα μπολ στα μικροκύματα μαζί με λίγο νερό (50 γρ), το καπακώνετε με ένα πιάτο και το βάζετε στη πιο δυνατή σκάλα για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι, και να πέσει στο μισό ο όγκος του.</p>
<p> </p>
<p>Αφαιρείτε από τα μικροκύματα και το αφήνετε για ένα λεπτό σκεπασμένο. </p>
<p> </p>
<p>Αφαιρείτε το πιάτο και μεταφέρετε το σπανάκι στο τρυπητό.. Με μια σπάτουλα πιέζουμε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του. </p>
<p> </p>
<p>Μεταφέρουμε το σπανάκι στο ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε.</p>
<p>Στύβουμε ξανά το σπανάκι να βγάλει και τα υπόλοιπα υγρά του ξανά στο τρυπητό.</p>
<p> </p>
<p>Προσθέτουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί. </p>
<p> </p>
<p><strong>Για τα φύλλα</strong></p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220.</p>
<p> </p>
<p>Καλύπτω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί.</p>
<p>Κόβω γύρω γύρω τα φύλλα κρούστας ώστε να χωράνε κανονικά μέσα στο ταψί μιας και δεν θα τα γυρίσουμε.</p>
<p>Με λιωμένο βούτυρο ή λάδι λαδώνω ελαφρά το χαρτί. Πάνω του βάζω ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνω και συνεχίζω με άλλα 6 που τα διαχειρίζομαι με τον ίδιο τρόπο.</p>
<p> </p>
<p>Πάνω από το έβδομο φύλλο απλώνω τη γέμιση. Προσέχω όμως να αφήσω ένα περιθώριο 1 εκ γύρω γύρω χωρίς γέμιση. </p>
<p> </p>
<p>Πάνω από τη γέμιση βάζω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντάς τα με τη διαφορά ότι ανάμεσα σε κάθε ένα σκορπίζω 2 κ.σ. τυρί τριμμένο.</p>
<p> </p>
<p>Στο προτελευταίο φύλλο δεν βάζω τυρί ώστε το τελευταίο φύλλο να απλώσει καλά και να κολλήσει.</p>
<p> </p>
<p>Ξεκινώντας από το κέντρο της πίτας πιέζουμε με τα χέρια μας τα φύλλα να κολλήσουν μεταξύ τους και να αφαιρέσουμε τυχόν αέρα που υπάρχει ανάμεσα στα φύλλα.</p>
<p> </p>
<p>Χαράζουμε τη σπανακόπιτα (όχι μέχρι κάτω), πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η πίτα μας.</p>
</div>
<div class="tip">
<div class="title">Tip</div>
<div class="text">Μπορούμε επίσης να την καταψύξουμε άψητη καλά τυλιγμένη σε μεμβράνη και να την ψήσουμε απευθείας από την κατάψυξη ψήνοντάς τη για 5-10 λεπτά επιπλέον. Επίσης μπορούμε να την κόψουμε στα 2 ή στα 4, να την καταψύξουμε σε κομμάτια και να ψήνουμε όποτε θέλουμε ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ. </div>
</div>

Σχετικά άρθρα