Τα νόστιμα εκλαίρ του Άκη Πετρετζίκη

2 Μαΐου 2014
Συστατικά

Υλικά για τη γέμιση

  • 500 γραμμάρια γάλα πλήρες

  • 2 βανίλιες

  • 6 κρόκοι αυγών

  • 150 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

  • 30 γραμμάρια κόρν φλάουερ

  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο

  • 15 γραμμάρια βούτυρο


Υλικά για τη ζύμη

  • 250 γραμμάρια νερό

  • 110 γραμμάρια βούτυρο

  • μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

  • 128 γραμμάρια αλεύρι

  • 3-4 μεγάλα αυγά

  • 1 αυγό μαζί με 1 κ.σ. νερό ελαφρά χτυπημένο για άλλειμα


Υλικά για την επικάλυψη

  • 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κατευθείαν από το Παρίσι!!

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και το βάζουμε να βράσει. Όταν συμβεί αυτό και λιώσει το βούτυρο αφαιρούμε από τη φωτιά και με μιας προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα δυνατά μέχρι που θα έχουμε μια ωραία ζύμη.

  • Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, τη χαμηλώνουμε και ξεκινάμε ανακατεύοντας με την κουτάλα να κάνουμε τη ζύμη πιο σφιχτή εξατμίζοντας λίγο από το νερό της. Αυτό κρατάει γύρω στο λεπτό και είναι έτοιμη η ζύμη όταν γίνεται πια μια μπάλα…


  • Αφαιρούμε από το κατσαρολάκι και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ όπου έχουμε τον πλακέ αναδευτήρα.
Ξεκινάμε και δουλεύουμε τη ζύμη λίγο μόνη της για να κρυώσει ενώ σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Ξεκινάμε και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε να απορροφηθεί το κάθε ένα πριν ρίξουμε το επόμενο.. Όταν ρίξουμε και το τρίτο τότε κοιτάμε τη ζύμη να δούμε αν θέλει και το τέταρτο. Αν το χρειάζεται ή όχι έχει να κάνει με ο πόσο "στεγνή" είναι η ζύμη και το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά.
Καλό θα είναι το τέταρτο αυγό να το ανακατέψουμε και να το χτυπήσουμε και λίγο ώστε αν χρειαστεί να μην το ρίξουμε όλο αλλά λίγο από αυτό.


  • Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική και να τρέχει πολύ αργά και ελάχιστα όταν σηκώσουμε λίγη με ένα κουτάλι από το μπολ του μίξερ. Αν στέκεται πάνω στον αναδευτήρα πρέπει να ρίξουμε και το τέταρτο αυγό.


  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ και ετοιμάζουμε 1 -2 ταψάκια στρώνοντας λαδόκολλα πάνω τους. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.

  • Κάνουμε 10-12 κορδόνια ζύμης πάνω στα ταψάκια. Σαν μέγεθος να είναι λουκάνικου για χοτ ντογκ. Με την πίσω μεριά ενός πιρουνιού κάνουμε γραμμές επάνω στα κορδόνια. Αλλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό. 


  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220, χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για άλλα 25. Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα αφού τον σβήσουμε για να στεγνώσουν καλύτερα και ακόμα καλύτερα θα είναι να τα γεμίσουμε την επόμενη μέρα.


  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χωρίζουμε τη ζάχαρη στη μέση.

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε εκεί μέσα και τους κρόκους και τις βανίλιες.

  • Χτυπάμε καλά το μείγμα και όταν πια η ζάχαρη λιώσει ρίχνουμε το κορνφλάουρ και το κακάο. Ανακατεύουμε και αυτά πολύ καλά.


  • Ανάβουμε το μάτι και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά το γάλα. Όταν ξεκινάει να βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά. Μέρος από αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στα αυγά και αφού το ανακατέψουμε καλά το ρίχνουμε όλο μέσα στην κατσαρόλα ξανά. Ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει, να γίνει σφιχτό το μείγμα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε και το βούτυρο.

  • Κρυώνουμε το μείγμα βάζοντάς το σε ένα ταψάκι και σκεπάζοντάς το με μεμβράνη που θα ακουμπάει επάνω του για να μην κάνει κρούστα.

  • Το βάζουμε ψυγείο μέχρι να κρυώσει και μετά μεταφέρουμε σε κορνέ. 


  • Γεμίζουμε τα εκλαίρ.. Κάνουμε 3 τρύπες στην κάτω μεριά με ένα μαχαίρι και γεμίζουμε με τη γέμιση.


  • Για την επικάλυψη λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε την πάνω μεριά του γλυκού μας.

Tip
Καλό είναι να αφήσετε τα εκλαίρ να στεγνώσουν μέσα στο φούρνο μετά το ψήσιμο με ανοιχτή την πόρτα! 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ