Ζεσούς και Μπενφίκα, η επιστροφή

Τα… cojones τα έχουν σε… αφθονία στην Ιβηρική Χερσόνησο! Την Τετάρτη το βράδυ ο τεχνικός της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε, αμέσως μετά την επική πρόκριση της ομάδας του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ευχαρίστησε τις μητέρες των παικτών του που του έδωσαν τέτοιους άντρες! Την Πέμπτη το βράδυ ο προπονητής της Μπενφίκα, Ζόρζε Ζεσούς, έδειξε τα δικά του… κότσια, αφού εφάρμοσε στο απόλυτο το ρητό: «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Ο 60χρονος προπονητής πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο… εκτελεστικό απόσπασμα, αφού είχε καταφέρει να χάσει τρεις τίτλους μέσα σε 20 ημέρες! Το 1-2 με την Πόρτο (με γκολ στο 92’) στις 6 Μαΐου του 2013 του έκοψε τον δρόμο για το πρωτάθλημα. Το 1-2 από την Τσέλσι (πάλι στο 92’) στον τελικό του Γιουρόπα στις 15 Μαΐου τον άφησε χωρίς ευρωπαϊκό τρόπαιο και το 1-2 από την Γκιμαράες στις 26 Μαΐου, δίχως Κύπελλο (σε αυτό το ματς προηγούνταν 1-0 μέχρι το 80’)!

Το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα για τον Ζεσούς ο οποίος δέχτηκε δριμεία κριτική. Αν ήταν στη χώρα μας, δεν το συζητάμε θα είχε φύγει ως αποτυχημένος με το σφύριγμα της λήξης του τρίτου τελικού! Η λέξη υπομονή βρίσκεται στα λεξικά ελαχίστων. Στην Πορτογαλία αντιθέτως, οι διοικούντες έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει, είδαν τα πεπραγμένα της ομάδας όσο καιρό ήταν στον πάγκο της (πέντε τίτλοι από το 2009, μόνο πέρυσι δεν κατέκτησε κανέναν), δέχτηκαν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις άτυχες στιγμές τους και αποφάσισαν να τον κρατήσουν υπογράφοντας μαζί του νέο διετές συμβόλαιο! Μέχρι τώρα αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι.

Η Μπενφίκα κατέκτησε… περπατώντας το πρωτάθλημα (έχοντας μόλις μία ήττα, στην πρεμιέρα από τη Μαρίτιμο 1-2). Είναι στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και του Λιγκ Καπ όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρίο Αβε (και στα δύο ματς), ενώ βρίσκεται και στον τελικό του Γιουρόπα που την περιμένει η Σεβίλλη. Ο Ζεσούς είναι κοντά στο «4 στα 4». Εάν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με τους Ισπανούς που είναι δύσκολο, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι στη αδύναμη Ρίο Αβε και θα πάρει Κύπελλο και Λιγκ Καπ.

Ο τεχνικός της Μπενφίκα από «αποδιοπομπαίος τράγος» πέρυσι, τείνει να γίνει «ήρωας» φέτος χάρη στη λογική των διοικούντων να τον διατηρήσουν στο θέση του. Το τρίπτυχο επιμονή, υπομονή και εμπιστοσύνη έπιασε τόπο στον πορτογαλικό σύλλογο. Ερχεται η ώρα για να δρέψει τους καρπούς της φιλοσοφίας του. Η στάση αυτή είναι μία τρανή απόδειξη για το πώς δουλεύει και συμπεριφέρεται ένας σωστός και οργανωμένος σύλλογος. Ας γίνει ένα μάθημα για τους ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Σχετικά άρθρα