Οι κίνδυνοι από την πολλή ζάχαρη για την καρδιά σου

<div>Η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακό πρόβλημα σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου &amp; Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη είναι η επιπρόσθετη ζάχαρη στην ημερήσια διατροφή τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία – με την κατανάλωση άνω του 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη να είναι η πιο επιζήμια.</div>
<div>
<div>
<div> </div>
<div><span>Η υπερκατανάλωση ζάχαρης</span><strong> </strong><span>αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης. </span><span>Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι κ.ά.) συσχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία. </span><span>Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) σε άτομα υψηλού κινδύνου ή με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.</span></div>
<div><span>Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η επιπρόσθετη ζάχαρη να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων (δηλαδή 200 θερμίδες στο μέσο διαιτολόγιο των 2.000 θερμίδων).  </span><span>Δεδομένου ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της (λ.χ. ένα-δύο καφέδες την ημέρα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα-δύο γλυκά την εβδομάδα) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.</span></div>
<div> </div>
<div><span>Για να δείτε </span><span>πόση ζάχαρη περιέχει ένα τρόφιμο διαβάστε τις </span><span> συσκευασίες των τροφίμων. Μία πρώτη ιδέα είναι να κοιτάξετε την σειρά των συστατικών: το πρώτο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα και το τελευταίο εκείνο με τη μικρότερη. Συνεπώς, όσο πιο κοντά στην αρχή των συστατικών αναγράφεται η λέξη «ζάχαρη» τόσο περισσότερη περιέχει.</span></div>
<p><span>Επίσης, η ζάχαρη εμπεριέχεται στους «υδατάνθρακες» που επίσης αναγράφονται στις συσκευασίες. Συνήθως γράφουν από κάτω «εκ των οποίων σάκχαρα», που συμπεριλαμβάνουν τη ζάχαρη (αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό τους).</span><br /><span>Μια άλλη καλή ιδέα είναι να προτιμώνται τρόφιμα και ροφήματα που αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή «χωρίς ζάχαρη» ή «100% φυσικό προϊόν».</span></p>
<p><span>Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν την υπερκατανάλωση ζάχαρης με την εμφάνιση καρκίνου και ηπατικών διαταραχών. Η παρατήρηση αυτή δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και αν ισχύει πιθανώς θα είναι μόνο εφόσον η κατανάλωση είναι τόσο υψηλή, ώστε να συνεισφέρει σημαντικά στην εκδήλωση παχυσαρκίας.</span></p>
<div><span><br /></span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα