Αυτό είναι το νέο πόλο!

Αγώνας επίδειξης  πραγματοποιήθηκε  στο κολυμβητήριο του Λαιμού ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Βουλιαγμένη, έναν αγώνα που διοργάνωσε η ΚΟΕ σε συνεργασία  με τη παγκόσμια κολυμβητική ομοσπονδιά,  τη ΦΙΝΑ.Ο αγώνας έγινε παρουσία του κ.Δημήτρη Διαθεσόπουλου, του προέδρου της επιτροπής της παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κ.Τζιάνι Λόντζι, του μέλους της επιτροπής της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ισπανού Λόλο Ιμπέρν καθώς και του μέλους της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του πόλο κ.Λάκη Τσαντά.Στον αγώνα αυτό  εφαρμόστηκαν κανονισμοί από διάφορες προτάσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη παγκόσμια ομοσπονδία για αλλαγές στο άθλημα της υδατοσφαίρισης.Οι κυριότερες απ΄αυτές τις αλλαγές είναι πρώτον, η μείωση του αριθμού των παικτών που υπάρχουν σε μία ομάδα από 13 σε 11, η μείωση των παικτών που βρίσκονται στη πισίνα από επτά σε έξι καθώς και το κυριότερο  η μείωση του μήκους του αγωνιστικού χώρου που θα είναι 22,80μ. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο βδομάδες είχε πραγματοποιηθεί και αγώνας επίδειξης στη Βουδαπέστη ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι αγώνες επίδειξης μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις από τη ΦΙΝΑ για τις αλλαγές.
Στον αγώνα αυτό  εφαρμόστηκαν κανονισμοί από διάφορες προτάσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη παγκόσμια ομοσπονδία για αλλαγές στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Οι κυριότερες απ΄αυτές τις αλλαγές είναι πρώτον, η μείωση του αριθμού των παικτών που υπάρχουν σε μία ομάδα από 13 σε 11, η μείωση των παικτών που βρίσκονται στη πισίνα από επτά σε έξι καθώς και το κυριότερο η μείωση του μήκους του αγωνιστικού χώρου που θα είναι 22,80m.Να σημειωθεί ότι πριν από δύο βδομάδες  είχε πραγματοποιηθεί και αγώνας επίδειξης στη Βουδαπέστη ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι αγώνες επίδειξης μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις από τη ΦΙΝΑ για τις αλλαγές.
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ.Δημήτρης Διαθεσόπουλος μίλησε για τις σκέψεις πέρι νέων κανονισμών που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν και να προωθήσουν το άθλημα: «Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η ΚΟΕ διοργάνωσε αυτόν τον αγώνα επίδειξης, με φιλικό χαρακτήρα ανάμεσα στο ΝΟ Βουλιαγμένης και τον Παναθηναϊκό στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Στόχος ήταν να γίνει μια επίδειξη και ένα παιχνίδι  με τις προτάσεις για τους νέους κανονισμούς όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Κόνφερενς για το Γουότερ Πόλο που έγινε στο Κανκούν τον περασμένο Φλεβάρη. Δοκιμάσαμε πώς αυτό το άθλημα, με τους ίδιους κανονισμούς,  διεξάγεται σε ένα μικρότερο από 25 μέτρα χώρο. Οι διαστάσεις είναι 22,80 μέτρα, δηλαδή 7 με 8 μέτρα μικρότερος αγωνιστικός χώρος από τον παλαιότερο και με 6 παίκτες εκατέρωθεν. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούν να υπάρξουν τα ίδια συστήματα (παίκτης παραπάνω, άμυνα).
Κάνουμε συζητήσεις για να ανταλλάξουμε απόψεις και η οριστική πρόταση της επιτροπής θα είναι το διήμερο 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου στο τεχνικό μίτινγκ για το Γουότερ Πόλο που θα πραγματοποιηθεί στη Κωνσταντινούπολη, παραμονές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών.  Είναι μια δοκιμή, μέχρι τότε θα μαζέψουμε απόψεις και θα προχωρήσουμε».
Ο κ.Τζιάνι Λόντζι τόνισε σχετικά με τις αλλαγές που συζητιούνται : «Στόχος της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι αφού μειωθεί ο αριθμός των παικτών, να μπορέσει  το παγκόσμιο πόλο να αυξήσει τις ομάδες  των γυναικών από 8 σε 12 και να μπορέσει το πόλο να χει 12 ομάδες στους άντρες όσο και στις γυναίκες στη τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων ».

Σχετικά άρθρα