Μαρινάκης: «Παλεύουμε για το λιμάνι της καρδιάς μας»

Συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα παραχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρθηκε στην απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική ενώ μίλησε για το όραμά του για τον Πειραιά αλλά και για το μέλλον των “ερυθρόλευκων”.

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εφημερίδα “Βήμα”:

Γιατί αποφασίσατε τώρα να ασχοληθείτε με την πολιτική; Μεγαλώσατε με την πολιτική, ο πατέρας σας ήταν επί χρόνια βουλευτής. Γιατί τώρα και όχι αργότερα ή νωρίτερα;

«Κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Κάποτε είχα ως μοναδικό μου μέλημα τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Στη συνέχεια ήλθε ο Ολυμπιακός και απορρόφησε κάθε στιγμή του ελεύθερου χρόνου μου. Ωστόσο μήνες τώρα υπήρξαν έντονες ανησυχίες για την πορεία της πόλης και τις χαμένες ευκαιρίες. Από ενεργούς πολίτες, επικεφαλής κοινωνικών ομάδων, της ηγεσίας της Μητρόπολης Πειραιώς, φορέων της πόλης που τους ένωνε η αγάπη και το κοινό ενδιαφέρον για τον Πειραιά. Συζητώντας λοιπόν μαζί τους έγινα δέκτης της αγωνίας τους για το μέλλον. Μου έλεγαν: κύριε Μαρινάκη έχετε πετύχει στη ναυτιλία και στον Ολυμπιακό δημιουργώντας ένα μοντέλο διοίκησης που οδήγησε σε οικονομική και αγωνιστική ευρωστία. Πρέπει να ενεργοποιηθείτε για τον Πειραιά. Τον χάνουμε. Η προσπάθειά μας αυτή δεν είναι δικό μου καπρίτσιο, αλλά απαίτηση και κάλεσμα των κοινωνικών δυνάμεων της πόλης , όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι καθημερινά. Άλλωστε μεγάλωσα σε πολιτική οικογένεια και ήρθε η στιγμή τώρα που ο Πειραιάς βιώνει με τον πλέον βίαιο τρόπο την κρίση και απαξιώνεται μέρα με την ημέρα, να βγω μπροστά μαζί με μια ομάδα ικανών ανθρώπων για να αλλάξουμε τον Πειραιά. Να ξαναγίνει η πόλη που κάποτε μεγαλουργούσαν άνθρωποι που ήρθαν εδώ από όλα τα σημεία της Ελλάδος αλλά και από την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη και είχαν καταστήσει τον Πειραιά ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».

Μπορεί στο μέλλον να σας δούμε και ως υποψήφιο βουλευτή;

«Τώρα πάτε την βαλίτσα πολύ μακριά. Μην ψάχνετε να βρείτε θέμα. Για τον Πειραιά μιλάμε. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Και ο Πειραιάς με νοιάζει. Τον Πειραιά θέλουμε να γιατρέψουμε για να αισθανθούμε και πάλι οι Πειραιώτες περήφανοι. Για το λιμάνι της καρδιάς μας παλεύουμε».

Τώρα ξέρετε τι λέει ο κ. Μιχαλολιάκος. Ότι εισάγετε στην Ελλάδα την πολιτική σχολή του Μπερλουσκόνι . Από τις επιχειρήσεις στα ΜΜΕ, μετά στο ποδόσφαιρο και στη συνέχεια στην πολιτική.

«Για να τα λέμε καθαρά και πειραιώτικα, όπως συνηθίζουμε εδώ στο λιμάνι κ. Χιώτη. Προσωπικά δεν έκανα ούτε πρόκειται να κάνω δουλειές με το δημόσιο, άρα δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω Έλληνας Μπερλουσκόνι. Αν ήθελα θα έθετα υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος; Δεν θα μπορούσα να φτιάξω το δικό μου Ποτάμι ή τη δική μου Ελιά; Δεν θα μπορούσα να φτιάξω κι εγώ το κόμμα της Νέας Ελλάδας; Συμμετέχω καθημερινά στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, δημιουργώ τίμιες θέσεις εργασίας. Όχι με λόγια, αλλά με σκληρή δουλειά. Δεν πολιτικολογώ αόριστα, αλλά δουλεύω 18 ώρες το 24ωρο. Και σας το είπα και πριν. Η ενασχόληση με την πολιτική και τα κοινά πρέπει να αποτελεί προνόμιο των ανεπάγγελτων ή των κομματικών κολαούζων; Να μας το πει ο κ. Μιχαλολιάκος να το ξέρουμε. Ο Πειραιάς δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Πολύ περισσότερο δε, ενός παλαιοκομματικού ψεύτη κομματάρχη. Οι πειραιώτες είμαστε άνθρωποι εργατικοί, υπερήφανοι, προοδευτικοί. Με μια λέξη: Λεβέντες. Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ σε κανέναν να λειτουργήσει ως τσιφλικάς. 

Και γιατί όλα αυτά που δεν έκανε ο Μιχαλολιάκος θα τα κάνει ο Μώραλης;

«Διότι ο Μώραλης διαθέτει σημαντική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, ικανότητες αλλά και πολιτική παιδεία. Μην ξεχνάμε ότι έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι που είχε πατέρα πολιτικό, έναν από τους πιο αξιοπρεπείς, τίμιους, και σοβαρούς που πέρασαν από αυτή την χώρα. Είναι συνεπώς ένα πρόσωπο νέο, αλλά και πολιτικά καταρτισμένο. Είναι αυτό που χρειάζεται ο Πειραιάς σήμερα. Τι λέει ο κόσμος; Νέα πρόσωπα, που να έχουν δουλέψει, με νέες ιδέες. Αυτός είναι ο Μώραλης. Τι εκπροσωπεί ο Μιχαλολιάκος; Το παλιό. Το παλαιοκομματικό. Που κούρασε και κουράστηκε. Που βλέπει τον Πειραιά ως ένα κλειστό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας διαιώνισης της οικογενιοκρατίας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι τα δέκα μεγάλα έργα που απαιτεί ο λαός θα γίνουν πραγματικότητα. Νέες θέσεις εργασίας. Χώροι άθλησης σε κάθε γειτονιά. Ενα κλειστό γυμναστήριο. Ενα κολυμβητήριο. Ενα σκοπευτήριο. Δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στην πόλη. Νέο μεγάλο παιδότοπο στο Φάληρο. Ολα αυτά και όχι μόνο θα γίνουν ό,τι και αν συμβεί, χωρίς πολλά λόγια».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει ή όχι; Και ποια είναι η χειρότερη ασθένειά του;

«Δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο ο Ολυμπιακός επενδύει σε αυτό. Με χρήμα και καθημερινή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα. Είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στη χώρα και λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό έχει και έντονη κοινωνική δράση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διεθνής συνεργασία με τη UNICEF για τον εμβολιασμό 50.000 παιδιών. Την Κεφαλλονιά που προσφέραμε 500.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών των σεισμοπλήκτων. Την Ψέριμο και την Κάλυμνο που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Υποστηρίζουμε συνεχώς οικονομικά το έργο της Εκκλησίας για τα συσσίτια. Και πολλά άλλα. Όμως αυτό που με ενοχλεί είναι να βλέπουμε τσαμπατζήδες, σαλταδόρους, δήθεν σωτήρες, λαθρεμπόρους να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να προσπαθούν να πάρουν μόνο ότι μπορούν περισσότερο χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αναρωτιέμαι. Μήπως ήρθε η ώρα, η πολιτεία να τους μαζέψει;».

Σας περνάει ποτέ από το μυαλό σας ότι κάποτε μπορεί να πάψετε να είστε πρόεδρος του Ολυμπιακού;

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τον Ολυμπιακό, ακούω συνεχώς σενάρια ότι φεύγω. Τώρα προφανώς διακινούν σενάρια όσοι φοβούνται μήπως μείνω πολύ στον Ολυμπιακό. Και όσο βλέπω ότι τους τρομάζει η παραμονή μου στον Ολυμπιακό, τόσο περισσότερο θα μένω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ νέος και στην ηλικία και ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του έναν λαμπρό δρόμο. Και θα τον περπατήσω με τα εκατομμύρια των φιλάθλων μας, εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε να πανηγυρίσουμε πολλά ακόμη. Τα καλύτερα έρχονται».

Είστε ικανοποιημένος από την εφετινή πορεία του Ολυμπιακού;

«Πώς θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο όταν η εφετινή χρονιά ήταν μια από τις επιτυχημένες στην ιστορία της ομάδας μας; Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά τα αποτελέσματα. Σαφώς και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Από κει και πέρα όπως συνηθίζω να λέω, τα λόγια είναι φτώχεια. Οι πράξεις έρχονται λίαν συντόμως. Θα δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο και θα καταστήσουμε τον Ολυμπιακό ακόμη πιο ισχυρό εντός κι εκτός Ελλάδας».

Σχετικά άρθρα