Η Ιλιάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες μέσω Βραζιλίας

Πολύ μακριά από την Ελλάδα. Η Ιλιάδα αρχίζει το ταξίδι της με συγχρονους ραψωδούς Βραζιλιάνους ηθοποιούς. Ταξίδι δύο ετών με προορισμό την Ελλάδα την ημέρα τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Πρόκειται για την συνεργασία του Βραζιλιάνικου  Ilíadahomero de Teatro, του Πολιτιστικού ιδρύματος της Κουριτίμπα και του Πολιτιστικού Κέντρου Θεάτρου της Γκουαίρα.

Οι Βραζιλιάνοι ανεβάζουν από σήμερα μια παράσταση με αποσπάσαματα από την Ιλιάδα που θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις. Το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου που θεωρείται η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με την παράσταση – αποκορύφωμα όπως την χαρακτηρίζουν οι Βραζιλιάνοι, στην Ελλάδα, την ημέρα  έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016. Οι πρώτες παραστάσεις θα γίνουν το τετραήμερο 8-11 Μαϊου στο  Θέατρο Λοντρίνα της Κουριτίμπα.
«Η ελληνική κουλτούρα επηρέασε τον δυτικό κόσμο. Παρ ‘όλα αυτά, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες κάνουν ελάχιστη αναφορά στην Ελλάδα. Το έργο αυτό αποτελεί αναγνώριση των καλλιτέχνων της Βραζιλίας στην κληρονομιά και μια προσέγγιση για την παράδοση του Ελληνισμού », εξηγεί ο σκηνοθέτης της παραγωγής , Octavio Camargo .

«Η Ιλιάδα είναι το αρχαιότερο κείμενο της Δύσης, είναι το μεγάλο λεξικό της δυτικής λογοτεχνίας», λέει ο Camargo. Οι παραστάσεις κατά κύριο λόγο θα δοθούν μπροστά σε μαθητές και δασκάλους στην Βραζιλία.

Σχετικά άρθρα