Η ζήλια και ο ανταγωνισμός στις σχέσεις δυο αδελφών: Πώς εξηγείται;

8 Μαΐου 2014

Τι πραγματικά συνέβη με την υπόθεση της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη; Η αδερφή του θύματος φέρεται να είπε ψέματα στις Αρχές, προκειμένου να καλύψει τον Βαγγέλη Στεφανάκη, με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση παράλληλα με την αδερφή της.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πατέρας ο οποίος συντετριμμένος ανέφερε:  «Ποτέ δεν πίστευα ότι η μια μου κόρη θα έκανε κακό στην άλλη, αλλά προέκυψαν στοιχεία, που έδειξαν ότι η Μαριαλένα προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια, για να καλύψει τον Στεφανάκη «Την είχε χτυπήσει άλλες δύο φορές» συνέχισε ο πατέρας. Αποκλείεται ο θάνατος της Φαίης να ήταν ατύχημα. Και να πέσει κάποιος κάτω, δεν μπορεί να αποκτήσει αυτά τα χτυπήματα. Ο γιατρός της εντατικής μου είπε ότι τα χτυπήματα είχαν σκοπό να επιφέρουν το θάνατο. Το τελευταίο δεκαήμερο πριν το θάνατό της, η Φαίη είπε ότι ο Στεφανάκης είχε σχέση με την αδερφή της. Όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, η Μαριαλένα και ο Στεφανάκης είχαν σχέση στο παρελθόν, πριν εκείνος γίνει ζευγάρι με τη Φαίη, προφανώς κατά τη διάρκεια του γάμου της. Η Μαριαλένα μου είπε ότι αναγκάστηκε να πει ψέματα στην πρώτη της κατάθεση, γιατί την απειλούσε ο Στεφανάκης ότι θα της κάνει κακό σε αυτήν και την οικογένειά της. Πάντως, η Μαριαλένα μετά το θανατο της Φαίης δεν έδειξε ιδιαίτερη συμπαράσταση. Την ημέρα του μνημόσυνου είχε πάει σε καλλιστεία σκύλων. Δεν μιλάω πλέον μαζί της, ξέρω ότι συνεχίζει τη ζωή της κανονικά».

Κοινή απορία όλων το πώς δημιουργείται ένας τόσος έντονος ανταγωνισμός αλλά και ζήλια μεταξύ των δυο αδελφών. Ζητήσαμε την άποψη του συνεργάτη μας, Ψυχιάτρου κυρίου Παύλου Σακκά ο οποίος μας έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική άποψη.

Παύλος Ν. Σακκάς

 

Θα σας πω κάτι που δύσκολα ο κόσμος που απευθύνεται σε εμένα το πιστεύει. Ίσα ίσα που είναι έντονα ανταγωνιστικά και ανταγωνίζεται το ένα το άλλο. Η περιβόητη ιστορία του Κάιν και του Άβελ δεν ήταν η εξαίρεση. Είναι γνωστό αυτό που γινόταν και γίνεται ακόμα αδέρφια να σφάζονται για μισό μέτρο κληρονομιάς. Αυτό που η σύγχρονη ηθική μας επιβάλλει είναι το να είμαστε αγαπημένοι. Που όμως αυτό είναι συνήθως εξαιρετικά εύθραυστο σπάει εύκολα και μπορεί να φανεί ο έντονος ανταγωνισμός που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παρόμοιες δραστηριότητες συγκάλυψης εγκλήματος ή ακόμα και στον ίδιο το θάνατο.

Η ζήλια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που πολλές φορές δεν καλύπτεται με την ηθική του πολιτισμού και βγαίνουν με εξαιρετικά βίαιο τρόπο στην επιφάνεια. Υπάρχει και η άποψη ξέρετε ότι ανθρώπινη είναι η αγάπη του γονέα και του παιδιού η αγάπη του ενός εραστή με τον άλλο αλλά η έμφυτη αγάπη του ενός παιδιού προς το άλλο δεν είναι αυτονόητη. Λέμε ότι τον αδερφό, την αδερφή συχνά δεν την τον / την επιλέγουμε και αν δεν υπάρχει ένα κοινό συμφέρον το συμφέρον της οικογένειας, δεν υπάρχει κάποιος λόγος συνύπαρξης.

Βλέπουμε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρχε η αγάπη των δυο αδελφών για το ίδιο πρόσωπο το οποίο κέρδισε η μία και η άλλη αναγκάστηκε να την κρύψει αλλά από μέσα της προφανώς ζήλευε την άλλη. Και βέβαια επακολούθησαν όσα επακολούθησαν και προσπάθησε να καλύψει τον άνδρα αυτό. Δε συμβαίνει συχνά να φτάνουν σε αυτά τα άκρα δυο αδερφές. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα δυο αδέρφια από τη στιγμή που «αισθάνονται» τον κόσμο, ανταγωνίζονται το ένα το άλλο και πόσο προσπαθεί το κάθε ένα να κερδίσει την αγάπη σημαντικών προσώπων γύρω του να προσελκύσει την αγάπη την τρυφερότητα με διαφορετικό τρόπο. Και κάτι ακόμα!

Υπάρχουν συνήθως και συγκεκριμένοι ρόλοι που αναλαμβάνει το κάθε παιδί. Το ένα μπορεί να κάνει το καλό παιδί το άλλο παίζει το ρόλο του σκανδαλιάρη του αλήτη για να κερδίσει το ενδιαφέρον. Και με την ενηλικίωση αυτό μεταφέρεται από τον πατέρα στον υποψήφιο εραστή. Λέει μια αδερφή α τι ωραίος είναι αυτός και η άλλη αδερφή προσπαθεί να τον πάρει από την άλλη αδερφή. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στη γυναίκα συμβαίνει και στον άνδρα.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι πρέπει να γίνει για να αποφεύγουμε αυτές τις καταστάσεις. Θα πρέπει να βάλουμε ισχυρούς κανόνες στο κεφάλι μας να μην ξεκινάνε τέτοια πράγματα. Όλοι γνωρίζουμε τον κανόνα ας πούμε, του ότι δεν πρόκειται να κοιτάξω τη γυναίκα του κολλητού μου. Οι φίλες λένε όχι, άνδρα κάποιας άλλης παντρεμένο, δεν κοιτάζω. Υπάρχουν οι κανόνες ηθικής που μας προστατεύουν από τα χειρότερα. Πίσω από την επιφάνεια υπάρχουν όλα αυτά και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα φρενάρουμε. Από τη στιγμή που προκαλείς τον άλλο από εκεί και πέρα αρχίζει ένα ερωτικό παιχνίδι που δεν ελέγχεται. Αν προκαλέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστρέψεις στην πορεία. Η διαπαιδαγώγηση θα πρέπει λοιπόν να αναλαμβάνει τέτοιος ισχυρούς κανόνες ηθικής που μας προστατεύουν. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ