Ψητό της κατσαρόλας και πατάτες παπρικάζ ογκρατέν από την Αργυρώ!

9 Μαΐου 2014

Υλικά συνταγής


  • 1 κιλό μοσχάρι (φιλέτο ή κόντρα ή νουά ή ποντίκι )
  • 2 ζωμοί βοδινού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σπάγκος μαγειρικής
  • Για τις πατάτες παπρικάζ:
  • 1 κιλό πατάτες baby καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 250 γρ. εμένταλ
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 250 γρ. ρεγκάτο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος NOYNOY
  • 150 γρ. γάλα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το κρέας
Κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάμε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου. Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα. Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ' όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τότε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 40΄ θα είναι έτοιμο. Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, δέσει καλά η σάλτσα.
Συμβουλή: Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο.
Extra tips επιτυχίας:
Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15’ γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για τέλειο αποτέλεσμα.
Για τις πατάτες
Κόβουμε σε κυβάκια η τρίβουμε όλα τα τυριά. Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε για 20' να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε. Τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Κάνουμε μια στρώση τα τυριά. Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 200ºC για 25' περίπου για να λιώσουν τα τυριά .


Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά
 
argiro.gr 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ