Ο θρύλος της τζαζ Άντονυ Μπράξτον απόψε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

9 Μαΐου 2014Η ακαδημαϊκή προσέγγιση στη μουσική  συναντά την πειραματική «μαύρη» σκηνή του Σικάγο , στην μουσική του θρύλου της Αμερικανικής τζαζ Άντονυ Μπράξτον έρχεται στην Αθήνα με το κουαρτέτο του ζωντανά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για μία μόνο συναυλία, σήμερα  Σάββατο 10 Μαϊου.
Μια ιστορική μορφή της Αμερικανικής μουσικής, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia ο Άντονυ Μπράξτον είναι αφιερωμένος στη μουσική ως σύνολο και όχι ως στιλιστική επιλογή. Για τον ίδιο, η τέχνη των ήχων είναι «πνευματική δέσμευση», οι συναυλίες του «πεδία δράσης» και η προσωπική του έκφραση, όχι ακριβώς τζαζ ή αβανγκάρντ, αλλά ghost-trance music, δηλαδή «πνευματεκστατική». Εικοσάχρονος, μελέτησε εντατικά παρτιτούρες των Schoenberg, Stockhausen, Boulez, Ξενάκη κ.ά., ενώ παράλληλα βίωνε τη free-jazz επανάσταση.
Σήμερα, γνωρίζει διεθνή καταξίωση, ενώ το επιβλητικό του έργο γίνεται συχνά αντικείμενο άρθρων, βιβλίων και διδακτορικών διατριβών.Καινοτόμος συνθέτης και ρηξικέλευθος αυτοσχεδιαστής, συνέβαλε καταλυτικά στο γεφύρωμα ή ξεπέρασμα αντιμαχομένων τάσεων: πειραματισμός με σεβασμό των παραδόσεων, εμπνευσμένη αναρχία αλλά πειθαρχημένη υπευθυνότητα, σκληρός ήχος με μελωδία, ασύλληπτη περιπλοκότητα αλλά και απλότητα.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν