Σάντος: «Έχουμε πίστη για το στόχο μας»

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου ενόψει του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παλέψει για τον στόχο της πρόκρισης από τον όμιλο κόντρα σε ομάδες με διαφορετική κουλτούρα. Παράλληλα σχολίασε πως το κλίμα στην ομάδα είναι οικογενειακό. 

Τέλος υπογράμμισε ξανά πως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θέλει να δουλέψει σε κάποιον σύλλογο. 

Αναλυτικά, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στο NovaSport FM για

-το πώς προετοιμάζεται για το Μουντιάλ: «Η προσοχή μου είναι στο 100% και παραπάνω στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τους αντιπάλους έχει αρχίσει η προετοιμασία μας. Δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά όλο το επιτελείο της Εθνικής που έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η βιτρίνα είναι οι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με την αποστολή, αλλά εκτός από αυτό υπάρχουν σημαντικά πράγματα, όπως η οργάνωση των ταξιδιών, της προετοιμασίας κλπ. Μπορεί να ακούγονται απλά και τετριμμένα, αλλά είναι πολύ σημαντικά. Προσπαθούμε να μειώσουμε την κούραση των παικτών και να τους έχουμε συγκεντρωμένους στη δουλειά τους. Έχει πάει αρκετά καλά αυτό το κομμάτι. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανάλυση των αντιπάλων. Τους έχουμε παρακολουθήσει στα προκριματικά και τώρα θα τους δουν συνεργάτες μας από κοντά στα φιλικά τους. Είμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο εξοικείωσης με τους αντιπάλους μας. Τώρα κοιτάμε πώς θα κυλήσουν οι προπονήσεις μας, όταν αρχίσουν. Κατά ένα ποσοστό 95% είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Και λέω 95% γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα συναντήσεις, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί. Για παράδειγμα, τη μεθεπόμενη εβδομάδα είχα στο μυαλό μου ένα φιλικό με την ομάδα του 2004 για να τιμηθούν εκείνα τα παιδιά και οι παίκτες μας να πάρουν ένα ματς, αλλά από ό,τι μαθαίνουμε αυτό το φιλικό μάλλον δεν θα γίνει. Θα γίνουν κάποιες μικροαλλαγές. Όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί, πάντα μπορεί να προκύψει κάτι εκτός προγράμματος». 

-τους αντιπάλους της Εθνικής: «Δεν μπορώ να μπω σε πολύ μεγάλη ανάλυση. Έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά, αλλά θέλω να κρατήσω κλειστά τα χαρτιά μου και να μην αποκαλύψω τα ατού στους αντιπάλους μας, όπως είμαι σίγουρος πως θα κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Έχουμε αναλύσει πολύ καλά τους αντιπάλους μας κι αυτό είναι κάτι που κάνουμε πάντα. Αναλύουμε και το ομαδικό κομμάτι, αλλά και συγκεκριμένα στα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν νομίζω πως είναι η έλλειψη πληροφόρησης που θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Πρόκειται για τρεις ομάδες από διαφορετική ήπειρο, με διαφορετική κουλτούρα και χαρακτηριστικά. Αντιμετωπίζουμε τρεις αντιπάλους που πρέπει να τους σεβαστούμε, αλλά είμαι σίγουρος πως και οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν πως έχουν μια δυνατή αντίπαλο, όπως η Ελλάδα. Εμείς ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα σε έναν ισορροπημένο όμιλο, αλλά έχουμε πίστη για το μεγάλο μας στόχο. Φόβος δεν υπάρχει κανένας, ξέρουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Για μας το χειρότερο θα είναι να σκεφτούμε ότι από τις τρεις αυτές ομάδες η Κολομβία είναι το μεγάλο φαβορί και να υποτιμήσουμε τις άλλες. Δεν είμαστε καλύτεροι από τις άλλες ομάδες, αλλά ούτε και οι άλλες είναι καλύτερες από μας. Θεωρώ πως τα πάντα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική, όπως έγινε και στο Euro 2012. Εκείνος που θα είναι πιο δυνατός στη συγκέντρωση και θα κάνει τα λιγότερα λάθη θα περάσει». 

-την Κολομβία: «Η Κολομβία είναι μια ομάδα που έχει αρκετό καιρό να παίξει σε τελικά Μουντιάλ κι έρχεται με μεγάλη όρεξη και φιλοδοξίες. Έχει μια φουρνιά πολύ ικανών ποδοσφαιριστών, που πρωταγωνιστούν σε μεγάλες ομάδες. Παίζει κοντά στη χώρα της και θα έχει μεγάλη στήριξη από τους οπαδούς της. Έχει βοηθηθεί πολύ από τον κ. Πέκερμαν, που ξέρει από πάγκους εθνικών ομάδων. Έχει μετατρέψει μια ομάδα που παραδοσιακά είχε πολύ ταλέντο να είναι πιο κυνική και να παίρνει αυτό που θέλει». 

-την Ιαπωνία: «Είναι η ομάδα που με εξέπληξε περισσότερο από αυτές που παρακολούθησα. Μπορεί να μην έχει τα μεγάλα ονόματα, με εξαίρεση τον Χόντα ή τον Καγκάουα, αλλά με εξέπληξε με τον τρόπο που αγωνίζεται, πόσο οργανωμένη είναι και πόσο ομάδα είναι. Είναι μια ομάδα με πολύ λίγα αδύναμα σημεία». 

-την Ακτή Ελεφαντοστού: «Είναι μια αφρικανική ομάδα, με καλούς παίκτες σαν τον Γιάγια Τουρέ, που είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Έχει επίσης κι άλλους παίκτες με βαρύ όνομα, όπως ο Ντρογκμπά και ο Ζερβίνιο. Είναι η περισσότερο απρόβλεπτη από τις άλλες ομάδες. Έχει μάθει να ζει με τα ‘κέφια’ που έχουν σε κάθε παιχνίδι οι σταρ της, γι’ αυτό και παρουσιάζει τεράστιες μεταπτώσεις στην απόδοσή της, όχι μόνο από αγώνα σε αγώνα, έχοντας εξαιρετικά διαστήματα, αλλά και κακά. Αυτό εμάς δεν μπορεί να μας εφησυχάζει, γιατί πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό που μπορεί να παρουσιάσει ο αντίπαλος». 

-το προπονητικό κέντρο στη Βραζιλία: «Τα πράγματα στο ξενοδοχείο είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έτσι ήταν από την τελευταία φορά που πήγαμε. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε μια χαρά. Είχαμε ζητήσει αλλαγή του χλοοτάπητα κι έγινε, ενώ στα αποδυτήρια ζητήσαμε κάποια πράγματα και πιστεύω πως θα είναι έτοιμα. Θα πάει άνθρωπός μας για να προετοιμάσει το έδαφος και να σιγουρευτούμε πως όλα είναι μια χαρά». 

-το αγωνιστικό του πλάνο για το Μουντιάλ: «Ο βασικός τρόπος με τον οποίο θα αγωνιστούμε δεν πρόκειται να αλλάξει. Μια πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές για να χτυπήσουμε τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων και να εκμεταλλευτούμε τα ατού μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε την ταυτότητά μας ή τη νοοτροπία με την οποία μπαίνουμε στο γήπεδο. Αυτό είναι κάτι που κάνουν όλες οι μεγάλες ομάδες, άλλες το κάνουν καλύτερα, άλλες όχι τόσο καλά. Το θέμα είναι να μη χάνεις τη φιλοσοφία σου. Η ταυτότητά μας είναι συγκεκριμένη και απόλυτα πετυχημένη, οπότε δεν υπάρχει λόγος για ριζικές αλλαγές. Όλες οι ομάδες που πάνε σε ένα Μουντιάλ είναι καλές, εμείς είμαστε σε έναν πολύ δυνατό όμιλο που οι λεπτομέρειες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Είμαι σίγουρος πως και οι αντίπαλοί μας σκέφτονται έτσι. Το θέμα είναι πώς θα εμφυσήσεις στους παίκτες σου τη στρατηγική σου για να πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα». 

-το αν θεωρεί πως η Εθνική χρειάζεται να παίξει καλύτερα από τα προκριματικά για να περάσει: «Ένα επίπεδο απόδοσης κοντά σε αυτό που είχαμε στα μπαράζ με τη Ρουμανία μπορεί και να είναι αρκετό για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Θεωρώ πως σε αυτά τα δύο παιχνίδια τα πάντα είχαν κυλήσει όπως τα είχαμε προγραμματίσει. Η συγκέντρωση ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι ποδοσφαιριστές κατανόησαν τη στρατηγική και έβγαλαν όσα ζητήσαμε στον αγωνιστικό χώρο. Με τέτοια συγκέντρωση, οργάνωση και πειθαρχία, μαζί με το βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων που είναι η προσπάθεια και το πάθος για την Εθνική και την πίστη που έχω στους ποδοσφαιριστές, νομίζω πως μπορούμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Είναι ο μεγάλος μας στόχος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι μπορεί να έχουμε προετοιμαστεί τέλεια, αλλά υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας της τύχης. Το παραμικρό μπορεί να παίξει ρόλο όταν μιλάμε για μόνο τρία παιχνίδια. Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι και το σε τι μέρα θα βρεθεί κάθε παίκτης. Ποιος περίμενε ότι η Ρεάλ θα κέρδιζε με 4-0 την Μπάγερν στο Μόναχο; Γι’ αυτό που είμαι 100% σίγουρος και πρέπει να είναι σίγουροι όλοι οι Έλληνες, είναι ότι θα πάμε στο Μουντιάλ για να δώσουμε τα πάντα, να δουλέψουμε 24 ώρες το 24ώρο, να πεθάνουμε στο γήπεδο για να κάνουμε περήφανο τον ελληνικό λαό για μία ακόμη φορά». 

-το κλίμα στην Εθνική μετά τη διαμάχη μεταξύ Κατσουράνη και Μανιάτη: «Εννοείται ότι είδα τα επεισόδια και δεν μου άρεσε αυτό που είδα. Όχι επειδή αυτό είχε αρνητικούς πρωταγωνιστές διεθνείς παίκτες, αλλά κι επειδή δεν μου αρέσει να βλέπω τέτοια επεισόδια γενικότερα. Δυστυχώς τέτοια πράγματα βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα και δεν βγάζει καλή εικόνα προς τα έξω. Όσο για τη διαμάχη αυτή, δεν υπάρχει θέμα πλέον, έχει επιλυθεί κι αυτή τη στιγμή ούτε που με απασχολεί. Αυτό δεν υφίσταται ως θέμα. Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσει κανείς τι εννοούμε με αυτό. Όποιος δεν θέλει…». 

-τη σημασία της καλής ατμόσφαιρας στην ομάδα: «Είμαστε οικογένεια και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Δεν θα το επέτρεπα εγώ. Οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν πως αυτό το κομμάτι για μένα είναι αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα σημαντικότερα. Μπορεί κάποιοι ποδοσφαιριστές να είναι περισσότερο φίλοι με άλλους, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για 23 διαφορετικές προσωπικότητες. Από εκεί και πέρα, αυτό που ζητάμε είναι στην ομάδα να είμαστε όλοι ισότιμα μέλη μιας οικογένειας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έτσι ήταν τα πράγματα και δεν έχω καμία ένδειξη πως θα αλλάξουν τα πράγματα εν όψει Μουντιάλ. Επειδή είμαι άνθρωπος που μπορεί να διακρίνει αν κάτι πάει στραβά, αν χρειαστεί να πάρω κάποια σκληρή απόφαση, δεν θα διστάσω να την πάρω. Όμως είμαι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί να κάνω κάτι τέτοιο». 

-τις κλήσεις των διεθνών για το Μουντιάλ: «Θα καλέσω 23 παίκτες κι όχι 25 όπως στην προηγούμενη διοργάνωση. Κατάλαβα ότι δεν ήταν η κατάλληλη απόφαση να πάρω παραπάνω παίκτες, γιατί στο Euro 2012 ήμουν αναγκασμένος να κόψω δύο παίκτες. Αυτό εκτός του ότι είναι άσχημο να το λες στους ποδοσφαιριστές, αλλά παράλληλα υπάρχει νευρικότητα όταν όλοι ξέρουν πως κάποιοι θα κοπούν από την τελική αποστολή. Επίσης αυτοί που μένουν μπορεί να πουν μετά πως είναι κρίμα ότι κόπηκαν κάποιοι. Γι’ αυτό αποφάσισα αυτή τη φορά να πάρω 23 παίκτες. Για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι, όπως μας υποχρεώνει και η FIFA, έχουμε επιλέξει άλλους επτά παίκτες. Ίσως να είναι λάθος της FIFA να βάζει αυτό το όριο για τους 30 παίκτες. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές που είναι πιθανό να κληθούν είναι από ένα σύνολο 40-45 ποδοσφαιριστών. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε την απόφαση της FIFA. Στις 19 Μαΐου θα ανακοινώσουμε την τελική αποστολή, αν και η τελική 23άδα μπορεί να σταλεί στη FIFA μέχρι τις 2 Ιουνίου. Αυτή η 23άδα δεν είναι 100% ‘κλεισμένη’, αν π.χ. εγώ δω κάτι που δεν μου αρέσει στην προπόνηση». 

-το κέντρο της άμυνας: «Προσανατολιζόμαστε να πάρουμε τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Έχουμε παίκτες όπως ο Βύντρα, που λογικά θα είναι στην αποστολή αν δεν υπάρχει κάποιο απρόοπτο γιατί πολλοί παίκτες έχουν ακόμη αγώνες, υπάρχει και ο Κατσουράνης που μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε παραπάνω από τρεις παίκτες και θα προτιμήσω να πάρω έναν επιπλέον παίκτη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι». 

-τα παράπονα που μπορεί να προκύψουν από όσους δεν κληθούν: «Ξέρω πως όποιον και να καλέσω, οι φίλοι, ο μάνατζερ, οι σύλλογοι αυτών που δεν θα πάρω θα έχουν παράπονο. Είναι λογικό αυτό, γιατί προασπίζουν τα συμφέροντα συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Αν ήταν στη δική μου θέση, θα προσπαθούσαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της Εθνικής. Η αποστολή που θα πάρω εγώ, γιατί εγώ είμαι αυτή τη στιγμή προπονητής της Εθνικής, θα είναι αυτή που θεωρώ πως είναι ενδεδειγμένη. Θεός δεν είμαι, έχω κάνει λάθη και θα κάνω κι άλλα, αλλά λειτουργώ με τη συνείδηση πως όλα γίνονται για το καλό της ομάδας. Η δική μου σκέψη βρίσκεται μόνο στην Εθνική. Κι εμένα θα μου στοιχίσει να αφήσω κάποιους παίκτες εκτός, γιατί έχουν βοηθήσει την ομάδα. Αν μπορούσα, θα τους έπαιρνα όλους όσους έχουν αγωνιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν μπορώ. Και μετά, βέβαια, πρέπει να βάλω 11 να παίξουν, δεν μπορώ να τους βάλω όλους. Πάντα υπάρχουν υποκειμενικά κριτήρια. Υπήρχαν παίκτες που μας βοήθησαν να προκριθούμε στο Euro 2012, αλλά δεν ήταν στην αποστολή, όπως ο Καφές. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι με συναισθήματα, αλλά όσο σκληρή κι αν είναι μια απόφαση, πρέπει να την πάρω. Έτσι είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο. Πρέπει να φτιάξω την ομάδα όχι με συναισθηματικά κριτήρια, αλλά με τις ανάγκες της Εθνικής. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν αμφισβητήσεις. Το μοναδικό που θέλω να ζητήσω είναι πως από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η τελική 23άδα, δεν θα φέρει κάτι θετικό για την ομάδα να λέμε πως θα έπρεπε να έρθει ο τάδε ή ο δείνα. Θέλω από τους φιλάθλους και τον Τύπο να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητάω να είμαστε ενωμένοι κι όχι να καθόμαστε και να δημιουργούμε προβλήματα μεταξύ μας, γιατί μιλάμε για την Εθνική κι όχι για συλλόγους. Το σέβομαι πως κάποιοι θα απογοητευτούν και θα λυπηθούν που θα μείνουν έξω, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά». 

-τα κριτήρια επιλογής των παικτών: «Είναι θέμα ποιος συνδυασμός παικτών είναι πιο πιθανό να μου καλύψει τις ανάγκες, ώστε να νιώθω περισσότερο καλυμμένος ότι η ομάδα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Και φυσικά σημασία έχει σε τι κατάσταση θα είναι ο καθένας. Αν αγωνίστηκαν πολύ ή λίγο φέτος, είναι κάτι πολύ σχετικό. Αν κάποιος έχει παίξει 2-3 ματς σε διάστημα έξι μηνών, είναι δύσκολο να κληθεί. Το σκεπτικό είναι να πάρω τους παίκτες που αυτή τη στιγμή μού προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια. Δεν πρόκειται και δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένα ονόματα. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα κι όχι να μιλήσουμε για πρόσωπα. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές και με αυτές θα πορευτούμε. Αυτοί οι παίκτες έφεραν αυτές τις επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Περιμένω από αυτούς να διατηρήσουν τη σωστή νοοτροπία και την ταπεινότητά τους. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, σεβασμός και ρεαλισμός. Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, θα δυσκολευτεί οποιαδήποτε ομάδα να μας αντιμετωπίσει». 

-το αν θα έμενε στην Εθνική τώρα, αν δεν έβρισκε πρόταση: «Είναι πολύ θεωρητικό να λέμε ‘αν δεν βρεθεί κάτι άλλο’. Δεν είναι και σωστό να το λέμε, σαν να είναι η Εθνική η τελευταία επιλογή. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω καν τι θα κάνω στο μέλλον. Δεν ξέρω καν την ήπειρο που θα δουλέψω. Για το τι θέλω όμως, το γνωρίζω. Το θέμα είναι ποιος θα μπορέσει να καλύψει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να μείνω. Δεν θα μιλήσω για συγκεκριμένους ελληνικούς συλλόγους. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτούς, γιατί έχω δουλέψει και σε αρκετούς. Απλώς λέω πως τώρα το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να παραμείνω στην Ελλάδα. Είναι πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απόφασή μου για το μέλλον μου κι ένας τέτοιος παράγοντας είναι και το οικονομικό. Δεν θα πάω εκεί που μου λέει η καρδιά μου, αλλά το μυαλό και ο επαγγελματισμός μου». 

-τις φήμες για την ΑΕΚ: «Το ξέρουν όλοι πως είναι ένας σύλλογος που βρίσκεται στην καρδιά μου. Ήταν η πρώτη μου ομάδα στην Ελλάδα κι έχω δημιουργήσει μια καλή σχέση με τους φιλάθλους της. Ξαναλέω, όμως, πως η απόφασή μου, όμως, δεν θα ληφθεί μόνο με την καρδιά μου. Όταν θα φύγω θα πω ποια είναι η αγαπημένη μου ομάδα και θα δείξω το κασκόλ μου (γέλια)». 

-το προφίλ του διαδόχου του: «Δεν επαφίεται σε μένα να πω κάτι. Η εκάστοτε διοίκηση παίρνει την απόφαση. Η ΕΠΟ πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος να συνεχίσει αυτό το έργο. Αν μου ζητηθεί η δική μου συμβουλή για το πού περίπου πρέπει να κινηθεί η ομοσπονδία, έχω το δικαίωμα να εκφέρω τη δική μου άποψη. Αυτό το πλάνο που έχει εκπονηθεί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα φέρει καρπούς πάρα πολύ σύντομα βοηθώντας την Εθνική από τις μικρές ομάδες, μέχρι των Ανδρών. Το πλάνο αυτό συντονίζεται πολύ καλά από τον κύριο Βόκολο κι έχει ανθρώπους που είναι καταρτισμένοι ο καθένας στο χώρο του, όπως ο κ. Τσαπίδης και ο κ. Φύσσας . Η δική μου συμβουλή είναι να μην καταστρέψουμε αυτό το πλάνο, γιατί μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας περνά από αυτό. Συμβουλεύω τον επόμενο προπονητή να ζητήσει τη βοήθεια των ανθρώπων που είναι κοντά του και αυτοί θα του τη δώσουν, χωρίς όμως να ακολουθεί τη γνώμη όσων είναι γύρω του γιατί κάθε προπονητής θέλει να δώσει το δικό του στίγμα. Το να έρθει κάποιος, όμως, και να θέλει να αλλάξει τα πάντα δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν ανησυχώ, γιατί δεν πιστεύω πως η διοίκηση της ΕΠΟ έχοντας επενδύσει σε αυτό το πλάνο θα το αλλάξει τελείως». 

-την κρίση στην Ελλάδα: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρεις μετά την απόφαση να φύγεις. Ο τρόπος που θα φύγεις είναι πολύ σημαντικός. Από τη στιγμή που οι πιστωτές της Ελλάδας είναι εντός Ε.Ε., υπάρχει μεγάλο ρίσκο στο να φύγεις. Επειδή ξέρω ότι έρχονται εθνικές εκλογές, εύχομαι ο ελληνικός λαός να πάρει την κατάλληλη απόφαση γιατί με νοιάζει το καλό του». 

-τα χόμπι του στην Πορτογαλία: «Έχω τέσσερα σκυλιά, μου αρέσει να κάνω περιπάτους και το ψάρεμα. Δεν ξέρω αν είμαι καλός ψαράς. Έτσι κι έτσι (γέλια)». 

-το μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες: «Αυτό που ζητώ για το Μουντιάλ είναι να βρίσκονται μαζί μας. Μπορεί να μην είναι μαζί μας σωματικά, αλλά θέλω να νιώθουμε αυτή την πνευματική στήριξη. Να είναι σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βγάλουμε στους δρόμους να πανηγυρίσουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Το ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι έχω την Ελλάδα στην καρδιά μου και θα συνεχίσω να ελπίζω να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό».

Σχετικά άρθρα