Ποια ψυχολογικά προκαλούν τηλεόραση και υπολογιστής;

12 Μαΐου 2014

Πόσες ώρες πρέπει το παιδί μου να βλέπει τηλεόραση; Πόσες ώρες πρέπει να ασχολείται με τον υπολογιστή; Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γονέων έρχεται να απαντήσει μια καινούργια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία.

Η απάντηση που δίνει η έρευνα είναι ανησυχητική. Όταν ένα παιδί, υποστηρίζουν οι επιστήμονες παρακολουθεί τηλεόραση για περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα ή παραμένει στον υπολογιστή και παίζει παιχνίδια βρίσκεται σε κίνδυνο και ενδέχεται να εκδηλώσει προβλήματα ψυχολογικά.

Η μελέτη αφορά περισσότερα από 1000 παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών και όπως διαπιστώθηκε η υπέρβαση 2 ωρών ενασχόλησης και θέασης ήταν πολύ πιθανόν να προκαλέσει στο παιδί προβλήματα συναισθηματικά κινητικά αλλά και σωματικά. Ως μια πρώτη επίπτωση στην παιδική συμπεριφορά ήταν η δυσκολία συγκέντρωσης τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας σε όλες τις δραστηριότητες. Εξίσου πιθανόν είναι να υιοθετούν αυτά τα παιδιά έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής με υπερβολική κατανάλωση τροφής. Υπάρχει λοιπόν και ο κίνδυνος παχυσαρκίας λόγω της καθιστικής ζωής.

Ως πιο «επικίνδυνη» δραστηριότητα θεωρήθηκαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία αύξησαν κατά 59%  την παραπάνω πιθανότητα. 

Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι γονείς; Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά να ξεκινήσουν ένα σπορ και να ασχοληθούν με τις σωματικές δραστηριότητες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Pediatrics.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ