Πότε μια έγκυος πρέπει να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο;

15 Μαΐου 2014

Γράφει για το boro.gr ο Δημήτριος  Σιγανός, MD, PhD Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής

 

Μυωπία έχει κάποιος όταν τα μάτια του είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, που σημαίνει ότι ο μέσα χιτώνας, που λέγεται αμφιβληστροειδής, είναι πιο «τεντωμένος». Πρέπει να καταλάβουμε ότι με οποιοδήποτε τρόπο κι αν διορθώσουμε τη μυωπία, η διόρθωση γίνεται για να βελτιωθεί η όρασή μας. Σε καμία περίπτωση δε «μικραίνει» το μάτι. Ανατομικά, ο οφθαλμός παραμένει μυωπικός, δηλ. μεγαλύτερος του φυσιολογικού. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φακούς επαφής ή τη διόρθωση με laser. Η μυωπία διορθώνεται με τους φακούς επαφής ή με laser, αλλά το μάτι δε μικραίνει. Mπορεί το μάτι να μη χρειάζεται πλέον γυαλιά, να βλέπει χωρίς γυαλιά, αλλά «κατασκευαστικά»  παραμένει μεγάλο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μύωπες, παρ’ όλο που μπορεί να έχουν κάνει διόρθωση με laser, πρέπει να εξετάζονται τακτικά και πιο συχνά από τον κοινό πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, η γυναίκα «σφίγγεται» για την εξώθηση του μωρού. Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει η πίεση και στα μάτια. Όπως είπαμε παραπάνω, τα μάτια όσων έχουν μυωπία είναι πιο μεγάλα, ο αμφιβληστροειδής πιο «τεντωμένος» κι επομένως είναι πιο επιρρεπή στο να πάθουν κάτι που λέγεται αποκόλληση. Ειδικά εάν ο αμφιβληστροειδής έχει τέτοιες αλλοιώσεις ή μικρο-οπές που μπορεί να προδιαθέτουν σε κάτι τέτοιο. Βέβαια, μικρο-οπές και μικροεκφυλίσεις μπορεί να υπάρχουν και σε μάτια που δεν έχουν μυωπία. Απλά, η πιθανότητα είναι συγκριτικά μικρότερη. Τι γίνεται λοιπόν;

Όλες οι γυναίκες, αλλά περισσότερο εκείνες που έχουν ή που είχαν μυωπία ή την έχουν διορθώσει με laser, θα πρέπει κοντά στα τέλη της εγκυμοσύνης, δηλ. προς τα τέλη του 8ου μήνα ή στις αρχές του 9ου μήνα, να εξετάζονται οφθαλμολογικά. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γίνεται βυθοσκόπηση και έλεγχος της περιφέρειας του βυθού του ματιού με ενστάλαξη κολλυρίου. Από την εξέταση αυτή, εφόσον διαπιστωθεί ότι η κατάσταση του αμφιβληστροειδούς είναι καλή, η έγκυος μπορεί, τουλάχιστον από οφθαλμολογικής πλευράς, να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Στην περίπτωση, όμως, που βρεθούν αλλοιώσεις, τότε, η κατάσταση αλλάζει. Υπάρχουν κάποιες μικροαλλοιώσεις που μπορούν να «θεραπευτούν» με laser βυθού και η έγκυος να μπορεί, στη συνέχεια, να γεννήσει φυσιολογικά. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η παρουσία τους αποτελεί αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η επέμβαση καισαρικής τομής.

Παλαιότερα επικρατούσε ο μύθος ότι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού με laser, δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά. Η επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας με laser δεν σχετίζεται με τον τοκετό. Τα μάτια της εγκύου, είτε έχει, είτε δεν έχει υποβληθεί σε επέμβαση, πρέπει να εξετάζονται οφθαλμολογικά.

 

  

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ