Νέα έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

15 Μαΐου 2014

Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης, τα οποία υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου, ούτε και με μειωμένη φλεγμονή.

Μια νέα έρευνα Αμερικανών, Ιταλών και Ισπανών επιστημόνων έρχεται να αμφισβητήσει την πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κρασιού, της ρεσβερατρόλης, και γενικότερα τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία.

Η μελέτη δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η εν λόγω ουσία όντως προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, με τους ειδικούς να προτείνουν τη διεξαγωγή νέων ερευνών, ώστε να απαντηθεί αν όντως το κόκκινο κρασί και όποιο άλλο τρόφιμο ή ποτό περιέχει ρεσβερατρόλη, είναι ωφέλιμο για την υγεία σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί.

Οι εθελοντές παρείχαν για 9 χρόνια λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης 268 άτομα πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης, τα οποία υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου, ούτε και με μειωμένη φλεγμονή.

Με άλλα λόγια, όσοι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Καθόλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Σέμπα.

Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν επιχειρήσει να αποδώσουν στα οφέλη του κόκκινου κρασιού το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», δηλαδή το γεγονός ότι ενώ οι Γάλλοι κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας.

Άλλες μελέτες εξάλλου, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση όχι μόνο κόκκινου κρασιού, αλλά επίσης μαύρης σοκολάτας και διαφόρων μούρων (που κι αυτά περιέχουν άφθονη ρεσβερατρόλη), μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, γεγονός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία, με τη νέα μελέτη ωστόσο να δημιουργεί πολλές αμφιβολίες.

Ο Σέμπα υποστήριξε ότι πιθανώς κάποια άλλη κοινή ουσία στα παραπάνω τρόφιμα και ποτά, και όχι η ρεσβερατρόλη, είναι αυτή που παρέχει τα όποια οφέλη για την υγεία.

 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ