Η Ιαπωνία με τα μάτια των ειδικών

Κλείνουμε το κεφάλαιο παρουσίαση της  Ιαπωνίας  με μία πρωτότυπη ανάλυση με ερωτήματα και απαντήσεις για την δυναμικότητα και όχι μόνο της ομάδας του Τζακερόνι.

 

 Μπορούν να αμυνθούν?

 Το σύστημα του Τζακερόνι λειτουργεί θαυμάσια, όταν η Ιαπωνία επιτίθεται, όμως  η ομάδα δωρίζει με ευκολία το γκολ. Αν πραγματικά επιθυμεί να διακριθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας, πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

 Διαθέτουν έναν αξιόπιστο κεντρικό κυνηγό?

 Πρόκειται για το παλαιότερο πρόβλημα της Ιαπωνίας, το οποίο  εξακολουθεί να παραμένει. Ο Τζακερόνι έχει σκεφτεί τη λύση. Έχει πειραματιστεί, αλλά και προβληματιστεί αρκετά για αυτή τη θέση.

Στη διάρκεια της προκριματικής φάσης διακρίθηκε ο 28χρονος Σίντζι Οκαζάκι (8 γκολ). Στο μυαλό του Ιταλού προπονητή είναι ακόμη οι Κεϊσούκε Χόντα και Σίντζι Καγκάβα , μολονότι δεν πρόκειται για κλασσικούς στράϊκερ, όμως σκοράρουν με ευκολία, κυρίως ο Καγκάβα.

 Μπορούν να διατηρήσουν ένα μόνιμο σύστημα?

 Ο Τζακερόνι δοκίμασε πολλά συστήματα την τελευταία τετραετία αναζητώντας αυτό, που ταιριάζει καλύτερα στη νοοτροπία του Ιάπωνα ποδοσφαιριστη. Πάντοτε επέστρεφε στο δοκιμασμένο 4-2-3-1. Μορφή που αρέσει στους Γιαπωνέζους και τους δίνει την ευκαιρία να έχουν, υπέρ τους, την κατοχή μπάλας. Βέβαια, με τον Τζακερόνι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ο Ιταλός κρύβει τους άσους στο μανίκι.

 

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ

 Ευρωπαϊκή εμπειρία

 Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της εθνικής Ιαπωνίας αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους. Συνεπώς η ομάδα δεν έχει λόγους γιά να τρομάξει από τα μεγαθήρια των τελικών.

 Ταχύτητα, επιδεξιότητα και φυσική κατάσταση

Αν, συνδιάσουν ταυτόχρονα, συνεχές τρέξιμο και μικρές-κοφτές πάσες, τότε θα πανικοβάλουν, αλλά και θα κουράσουν οποιοδήποτε αντίπαλό τους.

AΣΤΕΡΙΑ

 Η έλλειψη ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης, πάντοτε αποτελούσε ένα μέγιστο πρόβλημα για την Ιαπωνία στις μεγάλες διοργανώσεις. Όμως ,αυτή η παλιά ιστορία είναι πλέον, για αυτούς, μια κακή ανάμνηση. Η παρουσία των Χόντα και Καγκάβα προσδίδει αίγλη στην εθνική τους. Και δεν είναι μόνον αυτοί. Υπάρχουν κι άλλοι. Βγαίνουν κι άλλοι. Μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα.

 

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

 Τρωτότητα στις στημένες φάσεις

 Δέχτηκε, αλλά κι εξακολουθεί να δέχεται πολλά και εύκολα γκολ από στημένες φάσεις (ελεύθερα κτυπήματα, κόρνερ, κλπ). Αυτό το ευάλωτο σημείο της πρέπει να διορθωθεί, ήδη έπρεπε να έχει γίνει.

 Η ζημία των αντεπιθέσεων

 Συμβαίνει επανειλημμένα. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος γιά όλες τις ομάδες που παίζουν επιθετικά, όμως η εξάρτηση των Γιαπωνέζων να αγωνίζονται με επιθετικούς ακραίους αμυντικούς είναι επιζήμια. Αφήνουν κενό στην οπισθοφυλακή , οι κεντρικοί μπακ δεν προλαβαίνουν και ακολουθούν τα χειρότερα. Για το λόγο αυτό ο Τζακερόνι επιθυμεί να χρησιμοποιεί τρία στόπερ, όμως η μορφή 3-4-3 δεν ταιριάζει στους Ιάπωνες. Φαύλος κύκλος.

 Διατήρηση ρυθμού

 Ταχύτητα, συνεχόμενες μικρές-κοφτές πάσες. Αυτό είναι το γνώριμο παιχνίδι της Ιαπωνίας το οποίο ,συνήθως, λειτουργεί πολύ καλά. Άλλες φορές πάλι δεν αρχίζει καν. Τελείως εκτός ρυθμού οι « Μπλε Σαμουράϊ». Αναζητείται, λοιπόν, σταθερός χαρακτήρας στους αγώνες της.

 

 

Σχετικά άρθρα