Ο Ελληνικός Τύπος στο Μουντιάλ: 1930

Το Μοντεβιδέο το 1930 έμοιαζε… εξωτικό για την Ελλάδα. Και τα νέα χρειάζονταν τον χρόνο τους για να φθάσουν μέχρι εδώ. Έτσι ο πρώτος τελικός του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν φτάνει που έγινε ξημερώματα Δευτέρας και φυσικά οι εφημερίδες εκείνης της μέρας δεν τον  πρόλαβαν, έγινε και στην… άλλη άκρη του κόσμου.
Έτσι το πρώτο… σοβαρό ρεπορτάζ για τον τελικό το διαβάζουμε στην έκδοση της Τετάρτης 4 Αυγούστου με πηγή προέλευσης το Βερολίνο! Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Γερμανική πρωτεύουσα στέλνει την ανταπόκρισή του που προφανώς βασίζεται στις αντίστοιχες ανταποκρίσεις των απεσταλμένων των Γερμανικών εφημερίδων  στην Ουρουγουάη.
Μην φανταστείτε ότι έγινε πρώτο θέμα. Απλά… χώρεσε σε ένα δίστηλο στην πρώτη σελίδα κι αυτό ήταν. Το διεθνές ποδόσφαιρο ήταν μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για τους φιλάθλους της εποχής.
Χρειάστηκε να περάσουν κι άλλες μέρες για να δούμε κάποιες κακοτυπωμένες φωτογραφίες από τον τελικό. Όπως και τα πρώτα ρεπορτάζ. Οι περισσότερες εφημερίδες περίμεναν βλέπετε να φτάσουν με το ταχυδρομείο τα πρώτα φύλλα των αντίστοιχων ξένων εφημερίδων.
Να σας θυμίσουμε ότι φυσικά  τότε ο κόσμος μπορούσε να ζει χωρίς την ενημέρωση που προσφέρει το κινητό τηλέφωνο, χωρίς ίντερνετ, χωρίς ραδιόφωνο που στην Ελλάδα λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938 και χωρίς τηλεόραση που θα εξέπεμπε για πρώτη φορά 36 χρόνια μετά!

Σχετικά άρθρα