Η Εθνική στη χώρα της βουβουζέλας! (videos)

Έπειτα από 16 χρόνια και συνολικά τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, η Εθνική μας ομάδα επέστρεψε στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010. Έξι χρόνια μετά από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ ταξίδεψε στη χώρα της… βουβουζέλας για να αντιμετωπίσει κατά σειρά στη φάση των ομίλων τη Νότιο Κορέα, τη Νιγηρία και την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

Ο επηρεασμός από την προηγούμενη… τραυματική εμπειρία στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. ήταν έντονος και ο πήχης για την πορεία της “γαλανόλευκης” στη νέα αυτή πρόκληση για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε ανέβει αρκετά ψηλά. Ένα γκολ και ίσως μια νίκη ήταν τα ζητούμενα εκείνη τη χρονιά προκειμένου να σπάσει η κατάρα του 1994.

Η πρεμιέρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 έγινε στις 12 Ιουνίου στο Πορτ Ελίζαμπεθ κόντρα στη Νότιο Κορέα. Μόλις στο 7ο λεπτό η Εθνική δέχτηκε γκολ από τον Λι Γιουνγκ-Σο και μη μπορώντας να διαχειριστεί τους ταχύτατους αντιπάλους της η “γαλανόλευκη” μάζεψε για δεύτερη φορά την μπάλα από τα δίκτυα της όταν στο 52′ ο Παρκ Γι Σουνγκ σκόραρε για να διαμορφώσει το τελικό 2-0.

Ελλάδα: Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τζιόλης, Σαμαράς (59’ Σαλπιγγίδης), Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χαριστέας (61’ Καπετάνος), Καραγκούνης (46’ Πατσατζόγλου), Βύντρα, Τοροσίδης, Γκέκας, Κατσουράνης .

Ν. Κορέα: Γιουνγκ, Τσο, Παρκ, Κιμ, Παρκ Τσουγιόνγκ, Λι Γουνγκ Πιο, Λι Γιουνγκ, Σο, Κι, Λι Τσουνγκ Γιονγκ, Γιεόμ, Τσα.

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, η Εθνική ομάδα μετέβη στο Μπλουμφοντέιν για να αντιμετωπίσει τη Νιγηρία. Το ματς για τους παίκτες του Ρεχάγκελ ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς καθώς στο 16′ οι Αφρικανοί προηγήθηκαν με τον Ούτσε στο 16′. Μετά το γκολ ο Γερμανός τεχνικός αποφάσισε να βγάλει μπροστά την ομάδα στο 37′ πέρασε στο ματς τον Γιώργο Σαμαρά στη θέση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Κίνηση η οποία αποδείχτηκε καθοριστική για τη συνέχεια της αναμέτρησης καθώς ένα λεπτό πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ισοφάρισε σε 1-1 πετυχαίνοντας ένα από τα πιο ιστορικά γκολ της Ελλάδας. Το πρώτο σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ο πρώτος στόχος για τη “γαλανόλευκη” είχε επιτευχθεί και πλέον στο μυαλό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών υπήρχε η κατάκτηση της νίκης, η οποία είχε έρθει ακόμα πιο κοντά όταν οι Νιγηριανοί έμειναν με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Καϊτά στο 33΄. Το “χρυσό” γκολ για την Εθνική ήρθε στο 71′ όταν ο Βασίλης Τοροσίδης εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Ενεγιάμα στο σουτ του Τζιόλη και από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη νίκη της σε Μουντιάλ!

Ελλάδα: Τζόρβας, Τζιόλης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Καραγκούνης, Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Γκέκας (79’ Νίνης), Παπασταθόπουλος (37’ Σαμαράς), Κατσουράνης.

Νιγηρία: Ενεγιάμα, Γιόμπο, Ταϊβό, Σχιτού, Γιακούμπου, Οντεμβίνγκιε, Ούτσε, Καϊτά, Αρούνα, Όντια, Ετούχου.

Στις 22 Ιουνίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τέθηκε αντιμέτωπο με την Αργεντινή στο Πολοκβάνε. Η Εθνική ήθελε τη νίκη προκειμένου να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης όμως το έργο των διεθνών ήταν εξαιρετικά δύσκολο απέναντι στον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του.

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια για 77 λεπτά τους αστέρες του Ντιέγκο Μαραντόνα όμως σε εκείνο το λεπτό “λύγισαν” όταν δέχτηκαν γκολ από τον Μάρτιν Ντεμικέλις κι έχοντας χάσει την πίστη τους για το “θαύμα” είδαν στο 89′ τον Μάρτιν Παλέρμο να “γράφει” το 2-0 το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα: Τζόρβας, Μόρας, Τζιόλης, Σαμαράς, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Καραγκούνης (46’ Σπυρόπουλος), Βύντρα, Τοροσίδης (55’ Πατσατζόγλου), Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης.

Αργεντινή: Ρομέρο, Ντεμικέλις, Ροντρίγκεζ, Μπουρντίσο, Μπολάτι, Βερόν, Μέσι, Οταμέντι, Αγκουέρο (77’ Παστόρε), Μιλίτο (80’ Παλέρμο), Μάξι Ροντρίγκεζ (63’ Ντι Μαρία).

Σχετικά άρθρα