Οι πρωτιές, τα δίδυμα και οι μάχες

19 Μαΐου 2014

Με την αποχή να κυμαίνεται περίπου στο 40%δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 οι ψηφοφόροι έθεσαν εκτός δεύτερου γύρου τους υποψηφίους της ΝΔ στον Δ. Αθηναίων και την περιφέρεια Αττικής αλλά από τις 13 περιφέρειες σε ολόκληρη την χώρα μόνο δύο διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στα χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η εκλογή του Η. Ψινάκη στον Δ. Μαραθώνα

Ο Απ. Γκλέτσος εξελέγη εκ νέου δήμαρχος Στυλίδας, όπως και ο Α. Παχατουρίδηςστο Περιστέρι,ο Γ. Πατούλης στο Μαρούσι και ο Π. Νίκας στην Καλαμάτα. 

Τα φαβορί 

Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης
 βρίσκεται πολύ κοντά στην επανεκλογή του, καθώς η υποψηφιότητα του Ο. Βουδούρη που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν τράβηξε. 

Μεγάλο φαβορί για την περιφέρεια της Στ. Ελλάδας είναι ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος αν δεν κατέβαινε ο «γαλάζιος» αντάρτης Θ. Γιαννόπουλος, ίσως να ήταν από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχης. 

Δύο «γαλάζιοι» θα αναμετρηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απ. Τζιτζικώστας και ο «εκλεκτός» της ΝΔ Γ. Ιωαννίδης. 

Ο Θ. Καρυπίδης ο οποίος είχε «κοπεί» την τελευταία στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας αφήνοντας απ' έξω την υποψήφια της Κουμουνδούρου. 

Οι μάχες 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή στην περιφέρεια Αττικής με αντιπάλους την Ρ. Δούρου και τον Γ. Σγουρό, καθώς και στην περιφέρεια Ιονίων νήσων μεταξύ του Θ. Γαλιατσάτου και του Σπ. Σπυρίδωνος

Κεδίκογλου: Η ΝΔ στηρίζει Καμίνη και Σγουρό

Επίσης στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας όπου απέναντι θα είναι ο Αρ. Γιαννακίδηςπου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με τον υποψήφιο της ΝΔ Γ. Παυλίδη. 

Έκπληξη
 υπήρξε στην Δ. Ελλάδα με τον Α. Κατσανιώτη να μπαίνει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα

Μάχη θα γίνει και στο Β. Αιγαίο με την Χρ. Καλογήρου να αντιμετωπίζει την ερχόμενη Κυριακή τον Θανάση Γιακαλή.

Στον δεύτερο γύρο 212 από τους 325 δήμους 

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης – εκτός από τον δήμο της Αθήνας – κράτησαν χαρακτήρα όσον αφορά τους δήμους. Τα δίδυμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Σκληρή μάχη αναμένεται να γίνει σε Πειραιά και ΑθήναΟ Γ. Μώραλης πήρε κεφάλι απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο, ενώ στον πρώτο δήμο της χώρας ο Γ. Καμίνης θα αναμετρηθεί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. 

Στο Ελληνικό ο νυν Δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Γκορτζίδης πλήρωσε το δυστύχημα στο παράνομο λούνα πάρκ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Πέρασε στον δεύτερο γύρο αλλά με «ψαλιδισμένα» ποσοστά. 

Στον Βόλο ο Αχ. Μπέος κέρδισε τον πρώτο γύρο και έμεινε εκτός ο νυν δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης. 

Το ΚΚΕ χτυπά με αξιώσεις τον Δ. Πάτρας. Ο Κ. Πελετίδης θα αναμετρηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Κ. Χριστόπουλο της ΝΔ. Κοντά στην επανεκλογή του στονΔ. Κηφισιάς είναι και ο Ν. Χιωτάκης. 

Στην Γλυφάδα ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου θα αναμετρηθεί με τον νυν δήμαρχο Κ. Κόκκορη. 

Το 1/3 των δήμων εκλέγουν δήμαρχο


Πηγή: www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ