Έχω σπαστική κολίτιδα. Υπάρχει θεραπεία;

20 Μαΐου 2014
Ρούλα, 32 ετών ρωτά

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ρούλα Γ.

Καλησπέρα σας. Έχω σπαστική αγχωτική κολίτιδα πολλά χρόνια τωρα χωρίς πόνους μόνο υποφέρω από διάρροια. Με το που αγχωθώ παραπάνω με πιάνει αυτό το πράμα και δεν μπορω να το ελέγξω. Εννοείται πως εχω περιορίσει κάποιες τροφές και καποιες άλλες τις έχω αποβάλλει εντελώς απο τη διατροφή μου. Υποφέρω πιο πολύ ψυχικά. Υπάρχει κάποια θεραπεία που θα μπορούσα να ακολουθήσω; Ευχαριστώ πολύ.


Απαντά ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας 

Η σπαστική κολίτιδα σχετίζεται άμεσα με το ψυχικό κόσμο του ατόμου και επηρεάζεται έντονα από καταστάσεις στρες και άγχους. Κατά συνέπεια δεν είναι οι τροφές αυτές που προκαλούν τα συμπτώματα αλλά οι στρεσογόνες καταστάσεις γι’ αυτό και στη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου δεν συνιστάται κάποια ιδιαίτερη δίαιτα εκτός και αν το άτομο επανειλημμένα εμφανίζει  επιδείνωση των συμπτωμάτων του κάθε φορά που καταναλώνει μια συγκεκριμένη τροφή. Καλό πάντως θα ήταν να ελεγχθεί από κάποιο γαστρεντερολόγο για να αποκλεισθούν και κάποιες άλλες καταστάσεις που μπορούν να μιμούνται τη σπαστική κολίτιδα (όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη κλπ)


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Mari***** ****
19:00 Πέμπτη 22/05/2014
Ipofero apo diskoliotita edo kai xroniaProsfata ekana kolonoskopisiOla eine mia xaramono pou to paxi endero mou eine 3mPos endopizete aftoPanda ta ipofero
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ