Όταν αγχώνομαι, χάνω τον έλεγχο, σημαίνει ότι παθαίνω κρίσεις πανικού;

“Συζητώντας, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παθαίνω κρίσεις πανικού. Μου τυχαίνει πολύ συχνά να νιώθω έντονη ταχυπαλμία. Έτσι, όταν αγχώνομαι, αμέσως αισθάνομαι ότι χάνω τον έλεγχο.Όμως, πώς το καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει κρίσεις πανικού; Δηλαδή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;”

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητέ αναγνώστη,

Όταν σας συμβαίνει να έχετε ταχυπαλμία, καλό είναι να μειώνετε τις διεγερτικές ουσίες που προσλαμβάνετε. Τέτοιες είναι ο καφές, το τσιγάρο, τα τονωτικά ποτά ή ό,τι παρόμοιο με τέτοιες ιδιότητες. Αυτό βοηθά σε δεύτερο χρόνο την αναπνοή.

Αφού «πέσουν οι στροφές», αναπνέετε με πιο αργό ρυθμό. Προσπαθήστε να μην επιβάλλετε στον εαυτό σας τη βαθιά αναπνοή και αντίστοιχα να μην επιβάλλετε την εκπνοή. Αφήστε το σύστημά σας να αναπνέει αυτόματα και να προσαρμόζετε την κινητικότητα σας με βάση την αναπνοή και όχι την αναπνοή με βάση το «τι θέλετε να κάνετε».

Αυτό είναι μια καλή αρχή. Σας προτείνω επίσης για να μην κάνετε σενάρια κυρίως αλλά και προληπτικά να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο για εξέταση τρίπλεξ. Αν όλα είναι καλά, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για ψυχοσωματικά, όπως είναι οι κρίσεις πανικού.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Η κοπέλα μου παθαίνει κρίσεις πανικού. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;»

Είναι κρίση πανικού ή εγκεφαλικό; Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα;

Σχετικά άρθρα