Τα αστέρια της Κολομβίας

ΡΑΔΑΜΕΛ ΦΑΛΚΑΟ

«Ο τίγρης». Μπορεί η προκριματική περιπέτειά του ν’ άρχισε από τον πάγκο (πέρασε αλλαγή στο πρώτο παιχνίδι εναντίον της Βολιβίας τον Οκτώβριο του 2011), όμως ανεδείχθη πρώτος σκόρερ της Κολομβίας με εννέα γκολ. Ρεκόρ για την Κολομβία, αυτός ο αριθμός τερμάτων, από έναν παίκτη στα προκριματικά. Περιέργως, δεν έχει πετύχει ακόμη γκολ με κεφαλιά φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του.

 Ποδοσφαιριστής με ιδανικό τελείωμα της φάσης. Ίσως αυτή τη στιγμή να είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο σ’ αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι και η μεγάλη του δύναμη. Το κύριο χαρακτηριστικό του.

 Ακόμη μια σημαντική λεπτομέρεια στο παιχνίδι του, είναι τα δυνατά σουτ από μακρινή απόσταση. Νεύρο. Πόδια σίδερο.

 Αποτελεί πάντα μια έμμεση απειλή στις στημένες φάσεις. Έχει, όμως και τις αδυναμίες του. Λίγες , αλλά χαρακτηριστικές. Πρώτα απ’ όλα δεν βοηθά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Μεγάλο μειονέκτημα για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όπως επίσης, ότι κρατάει πολλά λεπτά την μπάλα στην κατοχή του, αναίτια, με αποτέλεσμα το παιχνίδι της Κολομβίας να εξελίσσεται αργά. Επακόλουθο τούτου, να γίνεται τακτικά ατομιστής. Στοιχεία ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός παιχνιδιού.

 Ο Ραδαμέλ Φαλκάο γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1986. Εντάχθηκε από τα 13 χρόνια του σε ποδοσφαιρική ομάδα της Κολομβίας και στα 19 του ήταν βασικό στέλεχος της Ρίβερ Πλέϊτ. Στην Αργεντινή έμεινε πέντε χρόνια κι ακολούθως άρχισαν οι Ευρωπαϊκές περιπέτειές του. Αρχικά με την Πόρτο για δύο χρόνια, μετά για το ίδιο χρονικό διάστημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ από τον Ιούνιο του 2013 ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Γαλλικής Μονακό. Έχει κερδίσει πρωταθλήματα με τη Ρίβερ Πλέιτ και την Πόρτο, κύπελλα Πορτογαλίας και Ισπανίας. Το Γιουρόπα Λιγκ δύο συνεχόμενες χρονιές με Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και το Ευρωπαϊκό σούπερ καπ με τους ερυθρόλευκους της Μαδρίτης.

Διεθνής από το 2007 με 51 συμμετοχές και 20 γκολ (δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας, πολύ κοντά στην πρωτιά και στα 25 γκολ του Αρνόλδο Ιγουαράν). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας Φάμπιο Καπέλο δηλώνει πως ο Φαλκάο είναι ισάξιος των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Μια μεγάλη εθνική διοργάνωση θα μας πείσει, αν θα μας πείσει.

 

 

ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

 

 Η αποκάλυψη της προκριματικής φάσης , ο νόμιμος κληρονόμος της φανέλας με τον αριθμό 10, που φορούσε παλιότερα η σημαία του Κολομβιανού ποδοσφαίρου, Κάρλος Βαλντεράμα.

Ο παίκτης που οργανώνει το παιχνίδι των Κολομβιανών. Από το μυαλό και τα πόδια του περνάνε όλα. Παίκτης ζωτικής σημασίας για την καλή απόδοση της ομάδας του. Κυρίως επιτελικός μέσος, αλλά ενίοτε και ακραίος κυνηγός.

 Δύναμή του οι έξυπνες πάσες, επίσης πολύ καλός στο συρτό παιχνίδι, στην κάθετη μπαλιά, στις σέντρες, στο τελείωμα της φάσης, στον ιδανικό χρόνο κατοχής της μπάλας, στα μακρινά σουτ, στα ελεύθερα κτυπήματα και σε πολλά ακόμη. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος στην καλή του φυσική κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει μόνος του τη ροή ενός αγώνα.

 Υστερεί στο ψηλό παιχνίδι, όπως πολλοί άλλοι φινετσάτοι ποδοσφαιριστές.

Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1991. Η Αργεντίνικη Μπάνφιλντ ήταν η πρώτη μεγάλη ομάδα της καριέρας του, όντας 17 χρόνων. Το 2010 βρέθηκε στην Πόρτο κι από το 2013 ανήκει στη Μονακό. Περίπου, ακολουθεί την πορεία του Φαλκάο. Έχει κερδίσει πρωταθλήματα, κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ με την Πόρτο. Διεθνής από το 2011 με 21 συμμετοχές και τέσσερα γκολ.

 

 

ΝΤΑΒΙΔ ΟΣΠΙΝΑ

 

Ο τερματοφύλακας της Κολομβίας, που παίζει στη Γαλλική Νις, κράτησε απαραβίαστη την εστία του σε επτά παιχνίδια των προκριματικών. Με τον τρόπο αυτό προσέδωσε κύρος στην προβληματική αμυντική γραμμή της ομάδαςτου.

 Πολύ καλή αυτοσυγκέντρωση, αξιόλογα αντανακλαστικά και ικανός στην εξουδετέρωση αντιπάλων ,εντός της περιοχής του, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. Είναι όμως επιρρεπής στις κίτρινες κάρτες, απείθαρχος (όπως πολλοί Νότιο-Αμερικανοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας) κι έχει αδυναμία στο ν’ απομακρύνει την μπάλα από την αμυντική του γραμμή, τόσο, όσο να αισθάνονται σιγουριά οι συμπαίκτες του.

Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1988. Εντάχθηκε, όντας 17 χρονών, στην Ατλέτικο Νασιονάλ της πατρίδας του κι από το 2008 παίζει στη Νις.  Διεθνής από το 2007 με 42 συμμετοχές.

 

 

ΜΑΡΙΟ ΓΙΕΠΕΣ

Ο 38χρονος αρχηγός της ομάδας υστερεί σε ρυθμό και σε αντοχή απέναντι σε αντιπάλους , όμως καταφέρνει να ισοσταθμεί την κατάσταση με την εμπειρία και την οξυδέρκειά του. Τρεις φορές προσπάθησε να είναι παρών στα τελικά του μουντιάλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Να τώρα, στα 38 του θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ποτέ δεν είναι αργά που λένε.

 Πολύ δυνατός στις εναέριες μονομαχίες, ο κεντρικός αμυντικός των Κολομβιανών ξεχωρίζει επίσης για την αυτοσυγκέντρωσή του.

Έξυπνος, ξέρει ν’ απομακρύνει σωστά την μπάλα από την περιοχή του, να κερδίζει χρόνο με μακρινές πάσες, αλλά του αρέσει πολύ ακόμη και σ’ αυτή την ηλικία να ντριμπλάρει εντός, αλλά κι εκτός περιοχής. Ένας κίνδυνος τον οποίον αντιμετωπίζει με την εμπειρία του.

 Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1976. Παίζει ποδόσφαιρο από τα 18 του. Αγωνίστηκε στην Αργεντινή με τη Ρίβερ Πλέιτ, στη Γαλλία με τις Ναντ και Παρί Σεν Ζερμέν (ο Σούπερ Μάριο του Παρισιού από το 2004 έως το 2008) και στην Ιταλία με τις Κιέβο, Μίλαν κι από πέρσι παίζει στην Αταλάντα. Διεθνής από το 1999 με 95 συμμετοχές και έξι γκολ. Μέχρι την έναρξη του μουντιάλ θα έχει περάσει στη λέσχη των παικτών με 100 συμμετοχές και πλέον στην εθνική ομάδα. Στόχος του (εφικτός ) να ξεπεράσει το δεύτερο σε συμμετοχές Λεονέλ Άλβαρες (101), αλλά δύσκολα θα φθάσει τις 111 του Κάρλος Βαλντεράμα. Τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το μουντιάλ της Βραζιλίας.

 

 

 

Σχετικά άρθρα