Τα λαχανικά προστατεύουν την καρδιά

<p><span style="font-size: small;">Γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά; Την αιτία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μία χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών. <br />Όπως γράφουν ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &amp;Vascular Βiology», η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, που οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες). <br />Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά. <br />Η νέα μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών είναι ανενεργή μία πρωτεΐνη (λέγεται Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη – μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά – ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα. <br />Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση όλων των λαχανικών ασκεί ανάλογη προστατευτική δράση και εάν η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει αθηροσκλήρωση όταν αυτή ήδη έχει αρχίσει. </span></p>

Σχετικά άρθρα