Επιπτώσεις σε μνήμη και αντοχή έχουν οι λιπαρές τροφές

22 Μαΐου 2014

Έρευνα δείχνει πώς η κατανάλωση λιπαρών τροφών για λίγες μόνον ημέρες μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το σώμα πολύ πριν δούμε τα επιπλέον κιλά στη ζυγαριά, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Για να προσδιορίσουν πώς επιδρά η δίαιτα στη μνήμη και τους μυς, οι ερευνητές μελέτησαν 32 ποντικούς που έτρωγαν φαγητό με χαμηλά λιπαρά και εκπαιδεύονταν επί δύο μήνες να μάθουν να βρίσκουν τον δρόμο σ΄ έναν δύσκολο λαβύρινθο, που περιελάμβανε οκτώ διαφορετικά μονοπάτια, καθένα από τα οποία κατέληγε σ΄ ένα κέρασμα- συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην «Τhe Faseb Journal», την επιθεώρηση της Federation of Αmerican Societies for Εxperimental Βiology. 

«Περιμέναμε να δούμε αλλαγές, αλλά ίσως όχι τόσο δραματικές και όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Άντριου Μάρεϊ, επικεφαλής της έρευνας και λέκτορας Φυσιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο άμεσες ήταν οι επιπτώσεις». 

Μολονότι τα στοιχεία για τους ανθρώπους δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και σε υγιείς νέους, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν γυμναστικές ασκήσεις και γνωστικά τεστ. 

Ο δρ Μάρεϊ λέει πως εξακολουθεί να μελετά τα δεδομένα, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά στους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι παρόμοια με την επίδραση που έχει στους ποντικούς. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ