Με περίπατο στη Βραζιλία οι «Ελέφαντες»

Η προκριματική εκστρατεία της, για τα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου,  δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Θα έλεγε κανείς, πως ούτε καν θα πρέπει να τη θυμάται. Χρονικά, διήρκησε μόνον 16 μήνες. Αγωνιστικά ήταν πολύ εύκολη. Καμμία απολύτως κούραση. Μιά αγγαρεία, ίσα-ίσα για να πάρει και τυπικά την πρόκριση, γιατί οι «Ελέφαντες» ήξεραν από την αρχή, πως δεν υπήρχε πρόβλημα σ’ αυτούς τους αγώνες.

 

Βέβαια, στον όμιλο υπήρχε ένα εμπόδιο. Αυτό του Μαρόκου, όμως ξεπεράστηκε χαλαρά. Η Ακτή Ελεφαντοστού άρχισε τα προκριματικά από το δεύτερο γύρο της Αφρικανικής ζώνης. Αντίπαλοι της ήταν η Τανζανία, το Μαρόκο και η Γκάμπια. Η ομάδα του Σαμπρί Λαμουσί έκανε τη δουλειά της με το γνώριμο αέρα της αυτοπεποίθησης.

 

Τα κατάφερε να περάσει αήττητη στην επόμενη φάση με τέσερις νίκες και δύο ισοπαλίες (αυτές εναντίον του Μαρόκου). Όλα αυτά άρχισαν τον Ιούνιο του 2012 και τελείωσαν το Σεπτέμβριο του 2013. Μια σταθερή πορεία, χαλαρή, που άφησε αποτελέσματα ικανοποίησης στο νέο κι άπειρο τεχνικό της Σαμπρί Λαμουσί.

 

Η Ακτή Ελεφαντοστού είχε ακόμη να ξεπεράσει ένα εμπόδιο για να σφραγίσει το εισιτήριό της για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικά μουντιάλ. Επρόκειτο για τις μονομαχίες της με τη Σενεγάλη.

 

Το πρώτο παιχνίδι έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο Αμπιντζάν. «Οι Ελέφαντες» με όλα τα αστέρια τους νίκησαν 3-1 κι έκαναν το αποφασιστικό βήμα πρόκρισης, αν και σ’ αυτό το παιχνίδι φάνηκαν πολύ τυχεροί. Προηγήθηκαν νωρίς με πέναλτι, πέτυχαν με αυτογκόλ, πριν συμπληρωθεί το 15λεπτο, το δεύτερο γκολ και πλέον ο δρόμος είχε ανοίξει διάπλατα.

 

Το δεύτερο παιχνίδι έγινε σε ουδέτερη έδρα. Στην Κασαμπλάνκα. Στο Μαρόκο. Ήταν που ήταν εύκολο το έργο της, έγινε ακόμη ευκολότερο.

Πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Με αργό ρυθμό κράτησε μακριά τους επιδέξιους Σενεγαλέζους. Δέχτηκε γκολ στο 77o λεπτό. Πάγωσε και πάλι το παιχνίδι και κατάφερε να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις με τον Καλού. Μαζί με το γκολ πανηγύρισε και την πρόκρισή της στα τελικά της Βραζιλίας.

Οκτώ παιχνίδια: πέντε νίκες, τρείς ισοπαλίες. Η γνώριμη Ακτή Ελεφαντοστού κάθε προκριματικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης.

Ο 34χρονος τερματοφύλακάς, Μπουμπακάρ Μπαρί ήταν ο μόνος που έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια (οκτώ αγώνες – 720 λεπτά). Πρώτος σκόρερ ο 28χρονος Σάλομον Καλού, που πέτυχε τα πέντε από τα 19 γκολ της στα προκριματικά.

 

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά (πλέον στα 36 του), που δεν φάνηκε ιδιαίτερα στα προκριματικά, αρκέστηκε να δηλώσει πως η ομάδα του επιθυμεί να διακριθεί σε αυτό το μουντιάλ, αφού τα δύο προηγούμενα ήταν πολύ δύσκολα γι’ αυτήν.

Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Η στιγμή των έργων κι όχι των ηχηρών δηλώσεων για τον εντυπωσιασμό και μόνον.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα