Στο «χορό» των μετασεισμών το Β.Αιγαίο

25 Μαΐου 2014
Σε επιφυλακή παραμένουν οι κάτοικοι της Λήμνου, ο κρατικός μηχανισμός και οι επιστήμονες μετά τον ισχυρό σεισμό ισχύος 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία, στην ΠΓΔΜ και στην Τουρκία από τα Δαρδανέλια έως και τη Σμύρνη.

Οι κάτοικοι στη Λήμνο βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς παρατηρούν τη μετασεισμική ακολουθία που μέχρι τώρα εξελίσσεται ομαλά, δίνοντας ισχυρούς μετασεισμούς, της τάξης των 4,7 αλλά και των 5 Ρίχτερ, χωρίς να αποκλείουν και μεγαλύτερους, για αυτό και συνιστούν στους κατοίκους των νησιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν υπάρχουν ρωγμές στα σπίτια.Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τα νότια του ακρωτηρίου του Άθωνα στο Άγιο Όρος μέχρι την περιοχή των Δαρδανελίων στην Τουρκία στην περιοχή του σεισμικού ρήγματος της Ανατολίας.

Λίγες ζημιές παρά το μέγεθος του σεισμού

Οι υποδομές της Λήμνου αποδείχθηκαν επαρκείς και οι ζημίες που έχουν ήδη καταγραφεί είναι μικρές σε σύγκριση με το μέγεθος του σεισμού. Παρά τη μεγάλη διάρκεια της δόνησης και το μικρό εστιακό βάθος ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για μικρές υλικές ζημιές.Από τη σεισμική δόνηση ρωγμές εντοπίστηκαν κυρίως σε παλαιά σπίτια, σε τρία σχολεία, δύο εκκλησίες και το αεροδρόμιο, όπου κατέρρευσε τμήμα της ψευδοροφής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια Αγγλίδα
τουρίστρια, ενώ στο χωριό Κορνός, μια μητέρα και το παιδί της χτύπησαν ελαφρά στην προσπάθεια τους να βγουν από το σπίτι τους που σείονταν.
 
Real.gr 

Στη Λήμνο κατέφθασε το απόγευμα του Σαββάτου ομάδα μηχανικών προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους καταλληλότητας στα κτίρια και τις υποδομές του νησιού. Ετοιμότητα από τον κρατικό μηχανισμό

Επιτόπου βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης πουπροήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, τις τοπικές αρχές και τη στρατιωτική ηγεσία του νησιού. 


Real.gr Γ.Μιχελάκης Λήμνος από realmedialive 

Πανικός στην Τουρκία

Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Λήμνου στην Τουρκία επικράτησε πανικός την ώρα του σεισμού. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή των Δαρδανελλίων, στην Ίμβρο την Τένεδο και τα δυτικά παράλια.Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 250 τραυματισμοί πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τραυματίσθηκαν πηδώντας από μπαλκόνια και παράθυρα την ώρα του σεισμού.

 

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ