Ψήφο εμπιστοσύνης κόντρα στη Σλοβακία

Την ώρα που την Κυριακή 25 Μαϊου ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος θα «χορεύει» στους ρυθμούς των Ευρωεκλογών, στην Σλοβακία, στο τελευταίο ματς του 1ου τουρνουά του C ομίλου των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Εθνική Ανδρών αναζητά στις 19.00 κόντρα στην αήττητη οικοδέσποινα τη δική της… ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια πρόκρισης των διεθνών του Σωτήρη Δρίκου.

Η αποστολή βέβαια της «γαλανόλευκης» ομάδας απέναντι στην ισχυρή ομάδα του 56χρονου Ιταλού τεχνικού και γνώριμου από τη θητεία του σε Ηρακλή και Ολυμπιακό, Φλάβιο Γκουλινέλι φαντάζει πολύ δύσκολη, καθώς η Σλοβακία με την ιστορική κατάκτηση του European League το 2008 και την παρθενική επίσης φετινή της συμμετοχή στο World League αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, πως οι παίκτες της σε όποιες διοργανώσεις μετέχουν θέλουν να τερματίζουν πρώτοι κρατώντας τη σημαία της χώρας τους όσο πιο ψηλά γίνεται.

Βήματα πρόοδου…
Στο περιθώριο λοιπόν των αγώνων του Πόπραντ ο Ιταλός τεχνικός της Σλοβακίας και εδώ και λίγες μέρες της τουρκικής Γαλατασάι, Φλάβιο Γκουλινέλι μας μίλησε για τους στόχους της ομάδας του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τη συνέχεια του ιταλικού μοντέλου που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας ο συμπατριώτης του Εμανουέλε Ζανίνι και συνεχίζει ο ίδιος.

«Η Σλοβακία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ζανίνι. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο και ελπίζω πως θα καταφέρουμε να προκριθούμε στα τελικά του Ευρωβόλεϊ 2015, ιδιαίτερα επειδή θα διεξαχθεί σε Βουλγαρία και Ιταλία. Ωστόσο ο μεγάλος μας στόχος, πέρα από την πρόκριση, είναι να χτίσουμε μία ομάδα με ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα έχει ποιότητα και διάρκεια σε υψηλό επίπεδο» υποστήριξε ο κ. Γκουλινέλι.

Με πολλά νέα πρόσωπα και δυνατότητες
Ο δρόμος ωστόσο της Σλοβακίας προς την ευρωπαϊκή καταξίωση δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και… περσικά χαλιά, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κ. Γκουλινέλι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας του ενόψει του 1ου τουρνουά στο Πόπραντ ήταν πολλά. Παρόλα αυτά δεν χάνει την πίστη του…

«Όσον αφορά στη Σλοβακία, έχουμε αρκετές αλλαγές, αφού δυστυχώς κάποιοι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος και της Ομοσπονδίας, κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσικής κατάστασης και είναι κουρασμένοι από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο τουρνουά του Πόπραντ θα αγωνιστούμε με αρκετούς νέους παίκτες. Όσο διάστημα πάντως βρίσκομαι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας έχω δει πως υπάρχουν πολλά παιδιά με πολλές δυνατότητες και σωματικά προσόντα για να κάνουν σπουδαία καριέρα, όμως για να πετύχουν κάτι τέτοιο δεν αρκούν τα παραπάνω χαρίσματα, αλλά θα χρειαστεί να δουλέψουν σκληρά και να αποκτήσουν εμπειρία από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου».

Δύσκολο ματς με την Ελλάδα
Αναφερόμενος στην αυριανή αναμέτρηση με την Ελλάδα ο κ. Γκουλινέλι ευχήθηκε αρχικά «να γίνει ένα καλό παιχνίδι το οποίο θα απολαύσουμε όλοι… Οι αθλητές, οι θεατές, όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά το βόλεϊ. Στη συνέχεια ο εκλέκτορας της Σλοβακίας, που γνωρίζει πολύ καλά τους 3 (Τζούριτς, Φιλίποφ, Κοκκινάκης) από τους 12 διεθνείς, από τη θητεία του στον Ολυμπιακό ευχήθηκε «να κερδίσει η Σλοβακία! Θα ναι ένα σκληρό ματς, ξέρω πολύ καλά τους Έλληνες παίκτες και για αυτό πιστεύω πως θα είναι δύσκολο παιχνίδι».

Από την πλευρά του ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, Σωτήρης Δρίκος τόνισε πώς «η Σλοβακία είναι μία ομάδα υψηλού επιπέδου. Νομίζω πως πρέπει να πιάσουμε την καλή μας απόδοση για να σταθούμε, αλλά άμα θέλουμε να μπούμε κάποια στιγμή σε αυτό το επίπεδο του ευρωπαϊκού βόλεϊ, θα πρέπει να παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Με αντίπαλους τους… συμπαίκτες τους
Εκτός όμως από τον Φλάβιο Γκουλινέλι υπάρχουν και άλλοι «γνωστοί» στις δύο ομάδες με πρώτους και καλύτερους τους Ντίμα Φιλίποφ, Γιώργο Τζιουμάκα, Γιάννη Τακουρίδη που θα αντιμετωπίσουν τους συμπαίκτες τους σε Γιαστρέμπσκι, Κούνεο και Φοίνικα Σύρου, τους Μίκαλ Μάσνι, Εμανουέλ Κοχούτ και Πέτερ Γιάνουσεκ, αντίστοιχα. Κι αν ο Γιάνουσεκ, μέχρι τώρα δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στο τουρνουά του Πόπραντ, ο 32χρονος κεντρικός μπλοκέρ των ιταλικών αλπικών αετών, ψηφίστηκε φέτος από τους συμπατριώτες του ως ο καλύτερος αθλητής. Έναν τίτλο που ο «δικός» μας, προπονητής πλέον Αντρέι Κράβαρικ, είχε κερδίσει δυο χρονιές παλιότερα και από τη στιγμή που πολιτογραφήθηκε Έλληνας το 2004 σταμάτησε να ψηφίζεται από τους Σλοβάκους. 

Πέρα όμως από τον 206 εκατοστών κεντρικό Κοχούτ η Σλοβακία διαθέτει αρκετούς σπουδαίους και δυνατούς παίκτες με πολύ καλή τεχνική, που ασφαλώς δεν περιορίζονται στο ρόλο κομπάρσου στα διεθνή ραντεβού του αθλήματος. Ο λόγος για τον αρχηγό και πολύπειρο «μαέστρο», Μίκαλ Μάσνι, τον ακραίο Φράντισεκ Ογκουρτσακ και τον θηριώδη διαγώνιο, Μίλαν Μπεντζ (2.06μ).

Παραδοσιακή «δύναμη» ως Τσεχοσλοβακία
Πριν από το 1993, όταν είχαμε τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και την δημιουργία δυο ανεξάρτητων χωρών σε Τσεχία και Σλοβακία, η Τσεχοσλοβακία θεωρούνταν από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Αυτό αν μη τι άλλο φανερώνουν από το 1949 οι 12 συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και οι τίτλοι της πρωταθλήτριας κόσμου του 1956 και 1966, αλλά και οι 4 δεύτερες θέσεις στον κόσμο το 1949, 1952, 1960 και 1962. Σε τρεις συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα ήταν Τρίτη το 1965 και 1985, ενώ τρεις φορές 1948, 1955, 1958 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης ενώ ήταν δεύτερη 1950, 1967, 1971, 1985 σε συνολικά 16 συμμετοχές. Τέλος δεν έλειψε και από τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου σε συνολικά 5 συμμετοχές αναδείχθηκε ασημένια Ολυμπιονίκης το 1964 στο Τόκιο και χάλκινη το 1968 στο Μεξικό.

Ψηλά ο πήχης και ως Σλοβακία
Ως ανεξάρτητη χώρα η Σλοβακία μετά την 8η θέση που κατέλαβε το 1997 στο Αϊτχόβεν και μάλιστα με αρχηγό τον Αντρέι Κράβαρικ που το 2004 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και αγωνίστηκε με τα ελληνικά «χρώματα’, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Τσεχίας το 2011 κατέλαβε την 5η θέση. Παράλληλα έχει κερδίσει 2 φορές το Euroepan League, το 2008 στην Μπούρσα της Τουρκίας και το 2011 μέσα στο «σπίτι» της στο Κόζιτσε.

Σχετικά άρθρα