Κάϊζερ: «Φαβορί η Βραζιλία, καμία τύχη οι Αφρικανοί»

Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του υπήρξε ένας θρύλος. Συνεπώς ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ με τεράστια εμπειρία σ’ όλους τους τομείς της ποδοσφαιρικής ζωής υποβαθμίζει τις πιθανότητες κατάκτησης του Παγκοσμίου κυπέλλου από μίαν Αφρικανική εθνική ομάδα.

 “Οι εκπρόσωποι αυτής της ηπείρου παίζουν ατομικά. Άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Βραζιλίας.” δήλωσε με στόμφο ο Κάϊζερ.

 Στα 68 χρόνια του, τώρα, ο Μπεκενμπάουερ ανεδείχθη παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974 με την, τότε, Δυτική Γερμανία και το 1990 κέρδισε ξανά τον τίτλο, ως προπονητής, αυτή τη φορά, της εθνικής ομάδας της χώρας του. Προβλέπει τη Βραζιλία ως το ακλόνητο φαβορί για το εφετινό τρόπαιο και μία πολύ καλή θέση για τη Γερμανία.

 Η γνώμη του για τον όμιλο με τις Γερμανία, ΗΠΑ, Γκάνα και  Πορτογαλία

 Ο όμιλος δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός, αλλά ούτε κι ιδιαίτερα αδύναμος. Οι περισσότεροι όμιλοι έχουν συμπληρωθεί αρκετά καλά, με μία εξαίρεση. Το γκρουπ με  την Ιταλία, την Αγγλία και την Ουρουγουάη. Οι ΗΠΑ αναπτύσσονται συνεχώς, έχουν καλούς παίκτες, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο τη Γερμανία. Στον ίδιο ρολό, με τους Αμερικανούς,  βλέπω και την Γκάνα. Η Πορτογαλία εξαρτάται, πολύ, από τις διαθέσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο . Η Γερμανία, πιστεύω πως θα κυριαρχήσει τελικά στον όμιλο.

 Η ευκαιρία των Ευρωπαίων?

 Στη ζωή υπάρχει πάντα η πρώτη φορά για όλα. Φαντάζομαι τους Ισπανούς στην κορυφή των Ευρωπαϊκών ομάδων.

 Απομένει να δούμε τι θα υπερισχύσει. Η εμπειρία των Ισπανών ή η νεανική ανεμελιά των Βραζιλιάνων, που για πολλούς είναι το λογικό φαβορί? Για μένα η Βραζιλία έχει τον πρώτο λόγο. Διαθέτει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, απ’ ότι η Ισπανία. Οι προσδοκίες στη Βραζιλία, για το θρίαμβο της εθνικής τους, είναι απίστευτα υψηλές.

 Όλοι είναι πεπεισμένοι πως μπορούν να κερδίσουν αυτό το κύπελλο. Πιστεύω, πως η Γερμανία και η Ιταλία μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αλλά όχι η Αγγλία. Πολύ δυνατοί θα παρουσιαστούν οι Νότιο-Αμερικανοί κι όχι μόνον η Βραζιλία.

 Αφρικανοί και μουντιάλ?

 Καμιά Αφρικανική εθνική ομάδα δεν έχει φτάσει ποτέ στον ημιτελικό γύρο. Μολονότι οι περισσότεροι παίκτες παίζουν στην Ευρώπη δεν έχουν μάθει ακόμη ότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Το ύφος του παιχνιδιού τους παραμένει ατομικιστικό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και  παλαιότερο πρόβλημα τους και δεν φροντίζουν να το διορθώσουν, αν κι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν με φιλοδοξίες στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή.

 Μπεκενμπάουερ και προεδρία ΦΙΦΑ

 Στο ποδόσφαιρο πήρα γεύσεις απ’ όλες τις θέσεις. Ήμουν στην εκτελεστική επιτροπή της ΦΙΦΑ. Γνωρίζω, ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν εμένα ή τον Πελέ, ως τους ιδανικούς, για την προεδρία της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αλλά, όταν κοιτάζω στα μάτια την οικογένειά μου, τα παιδιά, η απόφαση είναι σαφής: Όχι. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να μπουν στη ΦΙΦΑ. Όμως εγώ αποχώρησα.

 Κατάρ 2022 – χειμώνας ή καλοκαίρι?

 Το καλοκαίρι δεν μπορείς να παίξεις εκεί. Πρέπει να δροσίσει η ατμόσφαιρα στα στάδια, με έργα τα οποία θα κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να κάνουν ένα πρόγραμμα το χειμώνα, γιατί το χειμώνα η θερμοκρασία εκεί είναι φυσιολογική και τότε είναι πιθανό να διεξαχθούν αγώνες. Έτσι, νομίζω. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να γίνει μόνον το χειμώνα.

 Ο μουσάτος Κάϊζερ

 Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Μπεκενμπάουερ εμφανίστηκε με μούσι. Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία ένας δημοσιογράφος και τον ρώτησε για τη νέα του εμφάνιση. Χαμογελαστός ο Γερμανός απάντησε πως είχε πάει για σαφάρι στην Αφρική. Μέσα στη ζούγκλα δεν ήταν δυνατόν να ξυρίζεται καθημερινά. Άλλωστε του άρεσε αυτή η αλλαγή με την αξυρισιά. Σύντομα θα καθάριζε και πάλι το πρόσωπό του, αφού δέχτηκε ασφυκτική πίεση από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα