Τα αστέρια της Ακτής

ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ

 

Εξακολουθεί να έχει μια πολύ αξιόλογη επιρροή στην ομάδα, συνεχίζει να σκοράρει συνεχώς σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και τώρα που βρίσκεται κοντά στο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Ο ρυθμός και η δύναμη μπορεί να έχουν μειωθεί αισθητά, όμως ο ρόλος του στην ομάδα παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός, ενθαρρυντικός και μερικές φορές ,απλά, τρομάζει τον αντίπαλο.

 

Πλεονεκτήματα : Εναέρια ικανότητα και δύναμη. Λίγοι ποδοσφαιριστές παγκόσμια διαθέτουν αυτό το χάρισμα. Ακόμη και τώρα, που αυτός είναι 36 χρόνων, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

 Αδυναμίες : Ιδιοσυγκρασία, απαιτήσεις για φάουλ και πέναλτι με συνεχόμενες πτώσεις, τραχύ παιχνίδι και σκληρά μαρκαρίσματα σε αντίπαλο.

 Αγωνιστική ταυτότητα : Γεροδεμένος, δυναμικός κεντρικός κυνηγός, που μπορεί ν’ απασχολεί περισσότερους από δύο αντιπάλους. Έξοχος, επίσης, και στο συρτό παιχνίδι, όχι μόνο στα ψηλά, ιδανικός στο τελείωμα των φάσεων, χρήση, καλή και δυνατή χρήση και των δύο ποδιών του.

 Ο Ντρογκμπά γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1978. Το 1998, βρέθηκε στη Γαλλική Λε Μαν και μετά άρχισε η ανοδική πορεία του, συνεχίζοντας στη Γαλλία, με τις Γκενγκάν και Μαρσέϊγ. Από το 2004 έως το 2012 είχε μια ολοκληρωμένη, πετυχημένη καριέρα στην Τσέλσι . Ακολούθησε η ποδοσφαιρική πτώση του με επακόλουθο το κυνήγι των χρημάτων και μόνον, αρχικά με την Κινέζικη Σανγκάη και τώρα με τη Γαλατάσαράϊ.

 Αποκορύφωμα της καριέρας του το 2012, όταν κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι (4-3 στα πέναλτι την Μπάγερν, στο Μόναχο). Ισοφάρισε 1-1 στο 88o λεπτό κι ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, που χάρισε τον τίτλο στους Λονδρέζους. Ήταν το πρόσωπο, η μορφή του τελικού.

 Διεθνής 99 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του από το 2002 (63 γκολκορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τους Ιβοριανούς.). Θα παίξει στα τελικά της Βραζιλίας έχοντας εισέλθει κι αυτός στη λέσχη των παικτών με πλέον από 100 συμμετοχές.

 

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ

 Τον περασμένο Ιανουάριο αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της  χρονιάς στην Αφρική για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο κολοσσός της Μάντσεστερ Σίτυ είναι ο κινητήριος μοχλός της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο παίκτης που κόβει, οργανώνει και δημιουργεί ρήγματα στον αντίπαλο.

Ωστόσο, τον βλέπει κανείς σε διαφορετικό ρόλο με την εθνική ομάδα, δηλαδή πιο επιθετικό, απ’ ότι με τον Αγγλικό σύλλογο, που εκεί έχει καθαρά  αμυντικά – οργανωτικά καθήκοντα.

 Πλεονεκτήματα : Έξυπνη πάσα, δυνατά απ’ ευθείας ελεύθερα κτυπήματα (φάουλ), κοφτή, κάθετη μπαλιά, μακρινά σουτ (συνήθως βρίσκουν στόχο), αυτοσυγκέντρωση. Όλα αυτά προσδίδουν χαρισματικότητα στο παιχνίδι του και τον καθιστούν αναντικατάστατο.

 Αδυναμίες : Ολοκλήρωση των φάσεων, κυρίως απέναντι στον  τερματοφύλακα, αμυντική συμπεριφορά (βοηθά λιγότερο απ’ όσο πρέπει την οπισθοφυλακή του), χαλαρή αντιμετώπιση αντιπάλου. Χαρακτηριστικά που, πιθανότατα, ο ίδιος δεν θέλησε, ποτέ,  να βελτιώσει, μ’ εξαίρεση το πρώτο.

 Αγωνιστική ταυτότητα : Παίκτης που δίνει το ρυθμό στην ομάδα. Ανάλογα με τον αντίπαλο, γίνεται πιο γρήγορος, πιο κινητικός, πιο αργός. Όλη η ομάδα ακολουθεί τις κινήσεις του. Καθαρός ποδοσφαιριστής. Δεν ζητά ποτέ κάτι περισσότερο, κάτι μη νόμιμο.

 Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1983. Η Βελγική Μπέβερεν, το 2001, ήταν ο πρώτος σταθμός της καριέρας του. Αναζήτησε ακολούθως την τύχη του στην Ουκρανία με την Μέταλουρχ Ντόνετσκ. Το 2005 ήρθε στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά έμεινε ένα χρόνο παίζοντας 26 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 3 γκολ. Μετά το 2006 η καριέρα του πήρε τα πάνω της. Αγωνιστική και οικονομική ωφέλεια. Μονακό, Μπαρτσελώνα, Μάντσεστερ Σίτυ οι μεγάλες ομάδες στην ποδοσφαιρική ζωή του.

 Κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2009, όταν η Μπαρτσελώνα επικράτησε 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ  στη Ρώμη. Πρωταθλητής και κυπελλούχος με πολλούς συλλόγους.

 Διεθνής από το 2004 με 82 συμμετοχές και 16 γκολ. Είναι έτοιμος για το τρίτο μουντιάλ στην καριέρα του μετά το 2006 και το 2010.

 

 

 

ΖΕΡΒΙΝΙΟ

 Απογοήτευσε για μια διετία (2011-2013) αγωνιζόμενος με την Άρσεναλ. Μετεγγράφη την επόμενη χρονιά στη Ρόμα και ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του. Παραμένει πάντα σταθερή αξία για την εθνική ομάδα με το δημιουργικό, επιθετικό παιχνίδι του, τις ταχύτατες επιδρομές του και το γρήγορο ρυθμό του.

 Πλεονεκτήματα : Ολοκλήρωση φάσεων, έξυπνες πάσες, πολύ καλή ντρίμπλα.

 Αδυναμίες : Ατομισμός, αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, κακή σέντρα, ασθενής αμυντική συμπεριφορά.

 Αγωνιστική ταυτότητα : Πολύ ευέλικτος ποδοσφαιριστής, με εξαιρετική ντρίμπλα (το κύριο χαρακτηριστικό του), λάτρης του συρτού ποδοσφαίρου και της κοφτής πάσας. Καθαρός παίκτης με ουσία κι όχι θεατρινισμούς στο παιχνίδι του.

 Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1987. Άρχισε με τη Βελγική Μπέβερεν το 2005 και συνέχισε αγωνιζόμενος με τις Λε Μαν και Λιλ στη Γαλλία, την Άρσεναλ και τώρα τη Ρόμα.

 Διεθνής από το 2007 με 52 συμμετοχές και 13 γκολ.

 

 

 

 

ΣΑΛΟΜΟΝ ΚΑΛΟΥ

 

Ασταθής σε απόδοση με τη Γαλλική Λιλ, έδειξε πολύ δυνατός κι ορεξάτος στα προκριματικά πετυχαίνοντας πέντε γκολ (πρώτος σκόρερ) σε επτά παιχνίδια. Κι αυτός σταθερή αξία για τους «Ελέφαντες». Οι Μπονί και Τραορέ περιμένουν την ευκαιρία να του αρπάξουν τη θέση του βασικού, όμως αυτός δεν παραδίνεται εύκολα. Με τον Ντρογκμπά συνθέτουν ένα αποτελεσματικό δίδυμο που δύσκολα αλλάζει.

Πλεονεκτήματα : Καλή ντρίμπλα, ολοκλήρωση φάσεων, δυναμικός στο ψηλό παιχνίδι (κεφαλοσφαιριστής με ύψος κι αλτικότητα).

 Αδυναμίες : Ατομιστής, κακή σέντρα, πολλάκις οφσάϊντ .

 Αγωνιστική ταυτότητα : Από τους πολύ καλούς ντριμπλέρ των Ιβοριανών, κινείται έξυπνα στον κενό χώρο με ή χωρίς την μπάλα, διεμβολιστής, λάτρης του συρτού παιχνιδιού.

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1985. Έπαιξε στις Φέγιενορντ, Εξέλσιορ, Τσέλσι και τώρα με τη Λιλ. Κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2012, αγωνιζόμενος με την Τσέλσι. Διεθνής από το 2007 με 64 εμφανίσεις και 23 γκολ.

 

  

 

Σχετικά άρθρα