Δεν θα δούνε ποτέ το άγαλμα

Η προσφορά του Πελέ στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Οι Βραζιλιάνοι τον λατρεύουν ως Θεό τους. Είναι ο άνθρωπος, που, ως ποδοσφαιριστής, έκανε διάσημη τη χώρα. Σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό του οι αρχές της πατρίδας του (αθλητικές κι όχι μόνον) απαίτησαν να δημιουργηθεί το άγαλμα τους στο στάδιο που θα διεξαχθεί ο εφετινός τελικός.

 

Όμως ο καλλιτέχνης, που ανέλαβε το έργο, με τα λεγόμενά του, τους μαύρισε την ψυχή. «Δεν θα προλάβουμε να το ετοιμάσουμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου» τους είπε και τους άφησε άναυδους.

 

Το άγαλμα επρόκειτο να στηθεί πέρσι, μέσα στο περίφημο στάδιο Μαρακανά, πήρε αναβολή για φέτος (λίγο πριν την έναρξη του μουντιάλ) κι από ότι φαίνεται η νέα παράταση θα είναι μακράς διαρκείας.

 

«Ο Πελέ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο. Έτσι τα εγκαίνια αναβλήθηκαν για το Μάρτιο του 2014, από το Δεκέμβριο του 2013. Εκείνη την εποχή (Μάρτιος 2014), παραιτήθηκε η γραμματέας αθλητισμού Μάρσια Λινς, που είχε την ιδέα και τη γενική εποπτεία του έργου. Έκτοτε, δεν άκουσα ξανά τίποτα για την υπόθεση αυτή »ανέφερε ο καλλιτέχνης του αγάλματος.

 

«Το σχέδιο του έργου έχει εγκαταλειφθεί με πολιτική υπαιτιότητα. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού για μένα και για τον Πελέ.» ολοκλήρωσε ο Βίκτορ Ενρίκε Βόϊτσαχ.

 

Στην όλη ιστορία άνοιξε και μια υπόθεση οικονομικού περιεχομένου.

Ερωτηθείς, ο γλύπτης εάν του έχει καταβληθεί το ποσόν πληρωμής για την εργασία του, αρκέστηκε να δηλώσει στωικά  «Προτιμώ να ρωτήσετε τον κυβερνήτη της χώρας.»

Άμεσα δεν ακολούθησε καμία επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Αργότερα, εφημερίδες της Βραζιλίας έγραψαν, πως ο καλλιτέχνης χρειάζεται να υπογράψει μια σύμβαση, πριν την εγκατάσταση του αγάλματος.

Συμβαίνουν κι αλλού αυτά. Η γραφειοκρατία κι η αποποίηση των ευθυνών, κυρίως οικονομικής φύσεως, σε όλο τους το μεγαλείο.

 

Το χάλκινο άγαλμα, 300 κιλών, βασίζεται σε φωτογραφίες από ένα γκολ, που πέτυχε ο Πελέ στη νίκη (4-1) της Βραζιλίας επί της Τσεχοσλοβακίας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 στο Μεξικό.

 

Ο Βίκτορ Ενρίκε, που έγινε γνωστός ως γελοιογράφος (30 χρόνια) μεγάλης εφημερίδας του Ρίο, είπε ότι ήταν πλέον πολύ αργά για να εγκατασταθεί το άγαλμα του Πελέ, πριν τις 12 Ιουνίου, πριν δηλαδή την έναρξη της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου.

 

Το Μαρακανά, το θρυλικό γήπεδο, όπου ο Πελέ πέτυχε, στις 19 Νοεμβρίου του 1969, το χιλιοστό γκολ της καριέρας του,  έχει υποστεί εκτεταμένες ανακαινίσεις για να φιλοξενήσει το μουντιάλ.

 

Στα 73 του, θεωρείται, από πολλούς, ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Κέρδισε τρία Παγκόσμια κύπελλα με τη Βραζιλία, το 1958, το 1962 και το 1970.

Σχετικά άρθρα