ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Το Καμερούν  έχει μεγάλη εμπειρία από τελική φάση Παγκοσμίων κυπέλλων. Φέτος, μάλιστα, θα εμφανιστεί για έβδομη φορά που αποτελεί ρεκόρ Αφρικής. Ωστόσο αυτή η ιστορική εθνική ομάδα δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως σε ολόκληρη την προκριματική φάση, που διήρκεσε ενάμιση χρόνο, είχε μόνον ένα καλό παιχνίδι – σε μία κρίσιμη καμπή της εκστρατείας της ομάδας για τα τελικά.

 

Κατά τα άλλα κάθε άλλο παρά μία ωραία ατμόσφαιρα επικρατούσε σε αυτή τη χώρα της Κέντρο-Δυτικής Αφρικής. Χτυπημένη από ίντριγκες κι εσωτερικές διαμάχες, άλλαξε τρεις ομοσπονδιακούς προπονητές, είδε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να φυλακίζεται για απάτες, είχε κακή πορεία στα προκριματικά και κατάφερε να προκριθεί χάρη στα λάθη του Τόγκο στο δεύτερο γύρο.

 

Η μοίρα τους και μόνον τους έστειλε εφέτος στη Βραζιλία. Σίγουρα  αυτή η εθνική ομάδα του Καμερούν θα είναι  η χειρότερη όλων των εποχών στην ιστορία της, σε μουντιάλ. Ένα Καμερούν που είχε ξετρελάνει κόσμο στα τελικά του 1990, όταν στην Ιταλία έφθασε στα προημιτελικά με τον εκπληκτικό Ροζέ Μιλά.

 

Ο Σαμουέλ Ετό’ο παραμένει το αστέρι της. Τα επιτεύγματά του ασκούν θετική, τεράστια  επιρροή στην εθνική ομάδα. Όμως από την άλλη πλευρά ο ατομικισμός κι ο εγωισμός του τον καθιστούν επιζήμιο για την ομαδική της ανάπτυξη. Έχει λόγο για τις κλήσεις παικτών, που τακτικά τον φέρνει σε αντιπαράθεση μαζί τους. Επιπλέον ασκεί κριτική στους εκάστοτε προπονητές και πολλές φορές είναι αυτός που κάνει τις προτάσεις στην Ομοσπονδία.

 

Τα τελευταία χρόνια τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» μεταμορφώθηκαν σε ακίνδυνες γατούλες. Καμία δύναμη σα καμία σημαντική διοργάνωση.

 

Με νέο προπονητή τον Γερμανό Φόλκερ Φίνκε ευελπιστούν στην αναγέννησή τους. Ανάλογα με τον αντίπαλο , αλλά και την ενδεκάδα που θα έχει ο Φίνκε θα ξεκινήσει με τη μορφή 4-2-3-1 για να αλλάζει ή να καταλήγει στο 4-3-3. Στα τελικά έπαιξε το 1990 (προημιτελικά) κι όλες τις υπόλοιπες φορές αποκλείστηκε στους ομίλους (1982, 1994, 1998, 2002 και 2010).

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

Άρχισε την προκριματική εκστρατεία της από το δεύτερο γύρο τον Ιούνιο του 2012. Σε άθλια αγωνιστική κατάσταση εκμεταλλεύθηκε πλήρως την έδρα της πέρασε στην επόμενη φάση, όμως βοηθήθηκε κι από ένα διοικητικό λάθος που συνέβη στο Τόγκο (παράνομη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστή), πήρε χωρίς αγώνα τους τρεις βαθμούς (εκτός έδρας – είχε χάσει το παιχνίδι με 2-0, πριν την απόφαση της ΦΙΦΑ), κάλυψε έτσι το χαμένο έδαφος, μετά την ήττα (2-1, εκτός), που είχε γνωρίσει από τη Λιβύη κι ως πρώτη έπαιξε στον τρίτο γύρο. Πλέον η τύχη είχε γυρίσει με το μέρος της. Αντίπαλος της η Τυνησία. Ισοπαλία εκτός (0-0) κι εύκολη νίκη εντός (4-1) και με αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο σφράγισε το εισιτήριο για τη Βραζιλία. Ο Άλεξ Σονγκ, μέσος της Μπαρτσελόνα, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της (οκτώ συνολικά). Όσον αφορά τον πρώτο σκόρερ να μη γίνεται λόγους. Τα εννιά γκολ πέτυχαν έξι ποδοσφαιριστές. Φτωχή συγκομιδή , αλλά και ποιότητα.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Το Μάιο του 2013 ανέλαβε τις τύχες της ο 66χρονος Γερμανός Φόλκερ Φίνκε. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Προσπαθεί καθημερινά να κάνει ξανά ομάδα το Καμερούν, όμως συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς δέχεται πόλεμο εκ των έσω κυρίως από τον Ροζέ Μιλά, που δεν βλέπει με καλό μάτι τους ξένους προπονητές στην εθνική ομάδα της πατρίδας του. Ο Φίνκε χρημάτισε τεχνικός της Γερμανικής Φράιμπουργκ επί 16 χρόνια.

 

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΣΑΜΟΥΕΛ ΕΤΟ’Ο….. Στα 33 του ο κεντρικός κυνηγός της Τσέλσι είναι ο αρχηγός του Καμερούν. Ποιοτικός ποδοσφαιριστής, ασκεί θετική επιρροή  (όχι πάντα) στους συμπαίκτες του και παρά την ηλικία του είναι σε θέση να κάνει τη ζημιά , αν τον αγνοήσει ο αντίπαλος. Από το 1997, όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα μέχρι σήμερα έχει 115 συμμετοχές και 55 γκολ. Αυτό θα είναι το τέταρτο μουντιάλ στην καριέρα του. Στο ενεργητικό του και τρεις κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο φορές με Μπαρτσελόνα (2006, 2009) και μία με Ίντερ (2010). Αυτά τα κατορθώματα τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους Αφρικανούς, που έπαιξαν στην Ευρώπη, όλων των εποχών.

 

ΑΛΕΞ ΣΟΝΓΚ….. Ο 26χρονος μέσος της Μπαρτσελόνα αποτελεί το μεγάλο αντίπαλο του Ετό’ο. Έχει τσακωθεί άπειρες φορές με τον αρχηγό του και πολλές φορές αποφεύγει να αγωνιστεί με το Καμερούν λόγω των διαφωνιών τους. Ανθεκτικός μέσος, που δεν χρησιμοποιείται τακτικά σε συλλογικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει θετικά ούτε με την εθνική του.

 

ΖΑΝ ΜΑΚΟΥΝ….. Στα 30 του πέρασε κι από τον Ολυμπιακό την περίοδο 2011-2012. Τώρα ανήκει στη Γαλλική Ρεν. Έχει χάσει πολύ ενεργητικότητα αυτός ο δυναμικός αμυντικός μέσος. Προωθήθηκε σε ένα διαφορετικό ρόλο, αυτόν του δεξιού μέσου για να μπορέσει να προσφέρει συλλογικά , αλλά και στο Καμερούν. Διεθνής από το 2003 (66 συμμετοχές- πέντε γκολ) έχει κερδίσει μόνο δύο τρόπαια στην καριέρα του. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο του 2012 με τον Ολυμπιακό.

 

ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΜΟΥΚΑΝΤΖΟ…. Αριστερός ακραίος κυνηγός παλαιάς κοπής. Καλή, κοφτή ντρίμπλα, διεισδυτικός κι αρκετά γρήγορος.

Παίζει με τη Γαλλική Νανσί, 25 χρονών, διεθνής από το 2011 (14 συμμετοχές – δύο γκολ). Θεωρείται από πολλούς ειδικούς της πατρίδας του ως ο διάδοχος του Ετό’ο.

 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Μπορούν οι βεντέτες της εθνικής να ξεχάσουν προσωπικές έριδες και εγωισμούς? Υπάρχει βάθος ποδοσφαιριστών, με ποιότητα, στην ομάδα ? Θα αντέξει τον πόλεμο που δέχεται ο Φίνκε?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Διέθετε ανέκαθεν το χάρισμα στα τελικά του μουντιάλ. Οι νέες τακτικές του Φίνκε πιάνουν τόπο. Η ομάδα αρχίζει να γίνεται πιο επιθετική, περισσότερο πειθαρχημένη. Ο όμιλος της με εξαίρεση τη Βραζιλία είναι βατός. Η Κροατία και το Μεξικό δεν είναι μεγαθήρια.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη για το Παγκόσμιο κύπελλο. Πολλά κενά. Ιδιαίτερα ευάλωτη, δυσκίνητη αμυντική γραμμή. Εξακολουθεί να δέχεται εσωτερικές κι εξωτερικές παρεμβολές. Κακή στατιστική την τελευταία τριετία. Μετά 28 παιχνίδια οι νίκες είναι μόνο δώδεκα.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα