ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΜΕΞΙΚΟ

Ποτέ στο παρελθόν το Μεξικό δεν είχε τέτοια χάλια, πριν από μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Ολυμπιονίκες, είχαν ένα καταπληκτικό δωδεκάμηνο χωρίς ήττα σε επίσημα παιχνίδια, όμως το 2013 ήταν, σχεδόν, ολοκληρωτικά καταστροφικό για αυτούς. Ίσα – ίσα, δηλαδή, που πήραν την πρόκριση για τη Βραζιλία κι αυτή με τα χίλια ζόρια.

 

Είναι τέτοια η μοίρα του Μεξικού, που και σε αυτό το μουντιάλ δεν θα αποτελέσει σάκο πυγμαχίας. Διαθέτει εμπειρία και σπουδαίες μονάδες, όπως είναι ο Χαβιέρ Ερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Έκτορ Μορένο της Εσπανιόλ και ο Γιοβάνι Ντος Σάντος της Βιγιαρεάλ.

 

Κοντά τους και ποδοσφαιριστές που παίζουν στην πατρίδα τους, όπως ο Ορίμπε Περάλτα της Αμέρικα, κι ο μέσος Κάρλος Πένια της Λεόν.

 

Η επιτυχία ή έστω η διάκριση είναι στο χέρι του ομοσπονδιακού τεχνικού Μιγκέλ Ερέρα. Μπορεί να δέσει την ομάδα? Μπορεί να αποβάλει τον ατομικισμό των παικτών του? Οι προκάτοχοι του δεν τα κατάφεραν και η εθνική ομάδα βούλιαξε στη λάσπη της αποτυχίας.

 

Ο Ερέρα είναι ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας με εκπληκτικές γνώσεις που αφορούν στις τακτικές (χρησιμοποιεί πάντα τη μορφή 5-3-2), όμως πρέπει να βελτιώσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πολεμοχαρή ΜΜΕ της πατρίδας του, που λύνουν και δένουν στην Ομοσπονδία.

 

Πρέπει να χρησιμοποιήσει τις περίφημες επιδεξιότητες του, να ρίξει γέφυρες για να πατήσουν στερεά οι σχέσεις του με τους Μεξικανούς ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ευρώπη.

 

Πολλοί από αυτούς έμειναν εκτός φιλικών παιχνιδιών, μετά αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους, τους πήρε στο μουντιάλ, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο έχουν επηρεαστεί μεταξύ τους.

 

Συνεπώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην εθνική που πρέπει να λυθούν πριν τα μέσα Ιουνίου. Αν συνεχίσουν αυτά το Μεξικό, απλά θα πάρει μόνο τη γεύση των ομίλων.

 

Είναι η έβδομη συμμετοχή της σε τελικά. Το 1930, στην πρώτη διοργάνωση έμεινε στους ομίλους, όπως το 1958 και το 1978. Είχε καλύτερη τύχη το 2002, όταν έφθασε στο δεύτερο γύρο κι ακόμη πιο ψηλά είχε ανέβει το 1970 και το 1986 (αμφότερες τις χρονιές στη χώρα της), όταν αποκλείστηκε στα προημιτελικά.

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ

 

Με την ψυχή στο στόμα κατάφερε να πάρει την πρόκριση η εθνική ομάδα. Ξεπέρασε αήττητη το πρώτο εμπόδιο των Γουιάνα, Ελ Σαλβαδόρ και Κόστα Ρίκα. Ως επικεφαλής πήγε στον τέταρτο γύρο, αλλά εκεί τα χρειάστηκε για τα καλά. Δέκα αγώνες (πέντε ισοπαλίες, τρεις ήττες). Μόνο μία ήττα εντός προς το τέλος με τον Παναμά. Είδε μπροστά της τις ΗΠΑ, την Κόστα Ρίκα και τις Ονδούρες. Έμεινε τέταρτη κι έπαιξε αγώνα κατάταξης για την πρόκριση με τη Νέα Ζηλανδία. Δύο επιβλητικές νίκες (5-1, εντός και 4-2) την οδήγησαν στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Συνολικά έδωσε 18 αγώνες για να σφραγίσει το εισιτήριό της. Πιο σταθερός παίκτης της, στη φάση αυτή, ο Χαβιέρ Ερνάντες με 16 συμμετοχές  και πρώτος σκόρερ με δέκα γκολ ο 30χρονος Ορίμπε Περάλτα.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Ο Μιγκέλ Ερέρα είναι ικανότατος προπονητής, έχει φοβερές γνώσεις, όμως τακτικά προδίδεται από τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, την ασυγκράτητη ιδιοσυγκρασία του.

Ο εγκέφαλος της επιστροφής της Αμέρικα στην κορυφή του Μεξικανικού πρωταθλήματος. Την οδήγησε στο πρωτάθλημα, στον πρώτο γύρο κι έφθασε στον τελικό της δεύτερης φάσης, τον περασμένο Δεκέμβριο. Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1968 και δούλεψε πάντα σε ομάδες της πατρίδας του.

 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΟΡΙΜΠΕ ΠΕΡΑΛΤΑ…..  Ο 30χρονος κεντρικός κυνηγός της Αμέρικα είναι, πιθανότατα,  ο μόνος  απαραίτητος για τα σχέδια του Ερέρα. Παίκτης που πέτυχε κρίσιμα γκολ για το μέλλον της εθνικής. Τόσο στα προκριματικά, όσο και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Διεθνής από το 2005 με 30 συμμετοχές και 16 γκολ.

 

ΡΑΦΑΕΛ ΜΑΡΚΕΣ….. Η αγωνιστική του κατάσταση κατρακύλησε μετά το 2010, όταν άφησε την Μπαρτσελόνα για τη Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς. Δύο χρόνια έμεινε στις ΗΠΑ. Επαναπατρίστηκε πέρσι. Εντάχθηκε στη Λεόν και ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του. Κλήθηκε ξανά στην εθνική ομάδα για το μουντιάλ. Παίκτης με τεράστια εμπειρία και πληθώρα τίτλων. Στα 35 του εξακολουθεί να αποτελεί την ραχοκοκαλιά των τρικολόρ παίζοντας  ως κεντρικός μπακ ή ως αμυντικός μέσος. Διεθνής από το 1997 (118 συμμετοχές – 15 γκολ)

 

ΓΙΟΒΑΝΙ ΝΤΟΣ ΣΑΝΤΟΣ….. Κεντρικός ή αριστερός ακραίος κυνηγός. Το 2008, όντας 19 χρόνων, πάνω στην ανάπτυξη της καριέρας του, μετεγγράφει στην Τότεναμ . Απέτυχε. Χρειάστηκε χρόνος για να επανέλθει στον παλιό, καλό εαυτό του. Αυτό έγινε το 2012 με τη Μαγιόρκα και πέρσι με τη Βιγιαρεάλ. Ο Ντος Σάντος έχει και πάλι τα καλά στοιχεία του παρελθόντος, όμως δεν είναι το ίδιο αποδοτικός με την εθνική ομάδα. Αυτό συμβαίνει, γιατί συνήθως αγωνίζεται σε λάθος θέση, αλλά δεν είναι κι από τα αγαπημένα παιδιά του προπονητή. Διεθνής από το 2007 (73 συμμετοχές – 14 γκολ)

 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Πόσο μπορεί να επηρεάσει η απουσία του Κάρλος Βέλα την ομάδα? Το 2013 υπήρξε καταστροφικό για το Μεξικό. Πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα σε έξι μήνες? Οτσόα ή Κορόνα η καλύτερη λύση για το τέρμα?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Εκτός από τα αστέρια της ομάδας ξεπετάγεται και η νέα φουρνιά παικτών με προεξέχουσες μορφές τον 19χρονο μέσο Έκτορ Ερέρα της Πόρτο, τον 23χρονο κεντρώο Ισαάκ Μπρισουέλα της Τολούκα και τον 25χρονο ακραίο μπακ Μιγκέλ Λαγιούν της Αμέρικα.

Η επιστροφή του Μάρκες αποτελεί βάλσαμο στις πληγές. Ο όμιλος με εξαίρεση τη Βραζιλία είναι βατός. Το καλό Μεξικό μπορεί να ξεπεράσει Κροατία και Καμερούν.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Φόβοι για το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Ερέρα παραμένει αναποφάσιστος. Ακόμη πειραματίζεται με την τριάδα του κέντρου, αλλά και τον παίκτη που θα καλύψει τη θέση του δεξιού ακραίου οπισθοφύλακα. Προς το παρόν το Μεξικό εμφανίζεται πολύ ασταθές. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ακόμη διορθώνει τα κακώς κείμενα του 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα