ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 2 Ιουνίου (vd)

Η μάχη του Σαντιάγο το 1962 και οι πολλές ανατροπές σημάδεψαν ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 2 Ιουνίου την ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.

Μία ημερομηνία απόλυτα γούρικη για την Αργεντινή καθώς σαν σήμερα τόσο το 1978 όσο και το 1986 ξεκίνησε τους αγώνες της και έφθασε έως την κατάκτηση του τροπαίου.

 

 

1962

Γιουγκοσλαβία-Ουρουγουάη 3-1: Αν και δέχθηκαν πρώτοι γκολ οι «πλάβι» πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση. Ο Καμπρέρα είχε δώσει το προβάδισμα στην «Τσελέστε» στο 19’ αλλά στο 25’ ο Σκόμπλαρ ισοφάρισε με πέναλτι. Ακολούθησαν δύο γκολ από τους Γκάλιτς και Γέρκοβιτς.

Χιλή-Ιταλία 2-0:  Έμεινε στην ιστορία ως η μάχη του Σαντιάγο. Ισως και να είναι το παιχνίδι με τα περισσότερα φάουλ στην ιστορία του Μουντιάλ, με άγριο ξύλο στον αγωνιστικό χώρο, παρέμβαση των αστυνομικών, δύο αποβολές, μία σπασμένη μύτη από γροθιά και αναρίθμητους  μώλωπες στα σώματα των παικτών. Τελικά η Χιλή νίκησε με 2-0 και έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στα προημιτελικά. Η Ιταλία τελείωσε με εννέα παίκτες το ματς και αποκλείστηκε.

Βραζιλία-Τσεχοσλοβακία 0-0: Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνο το απόγευμα στην Βίνια ντελ Μαρ ότι αυτές οι δύο ομάδες που πρόσφεραν τόσο κακό θέαμα θα αποτελούσαν δύο εβδομάδες αργότερα το ζευγάρι του τελικού.

Αγγλία-Αργεντινή 3-1:
  Μεγάλη νίκη για την Αγγλία που χάρις σε αυτή πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τα «λιοντάρια» προηγήθηκαν 3-0 με γκολ των Φλάουερς, Μπόμπι Τσάρλτον και Γκριβς πριν μειώσει ο Σανφιλίπο.

1970

Aγγλία-Ρουμανία 1-0:  Το είχε η μέρα φαίνεται. Εκτός από τα επεισόδια στο Σαντιάγο, «πολύ ξύλο» έπεσε και στη Γκουανταλαχάρα οκτώ χρόνια αργότερα. Η Αγγλία με σκόρερ τον Τζεφ Χαρστ νίκησε 1-0 με τους Ρουμάνους να «κλαδεύουν» κατά βούληση.
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.


Περού-Βουλγαρία 3-2: Με 2-0 προηγήθηκε η Βουλγαρία στη Λεόν με γκολ των Ντερμεντίεφ και Μπόνεφ αλλά οι Περουβιανοί πέτυχαν μία εντυπωσιακή ανατροπή με γκολ των Γκαγιάρδο, Τσούμπιταζ και Κουμπίγιας.


Ουρουγουάη-Ισραήλ 2-0:  Οι Μανέιρο και Μούχικα πέτυχαν τα γκολ της νίκης της Τσελέστε που δεν άφησαν τους Ισραηλινούς να χαρούν το ντεμπούτο τους σε Μουντιάλ. Στην 11άδα του Ισραήλ ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιτζάκ Σουμ.

 

1978
Αργεντινή-Ουγγαρία 2-1: Το άγχος της πρεμιέρας λίγο έλλειψε να στοιχήσει στους Αργεντινούς που μπροστά σε 70000 θεατές, βρέθηκαν να χάνουν από το 10ο λεπτό (Κάρολι Τσάπο). Ισοφάρισε στο 15’ ο Λούκε και χρειάστηκαν να περιμένουν έως το 83’ για να πάρουν την νίκη με γκολ του Μπερτόνι. Οι Μαγιάροι έμειναν με εννέα μετά το 2-1 (αποβολές Τόροσικ και Νίλαζι).

Ιταλία-Γαλλία 2-1: Άλλη μία ανατροπή. O Μπερνάρ Λακόμπ πετύχαινε στο 30ο δευτερόλεπτο γκολ (παραμένει έως σήμερα το γρηγορότερο στην ιστορία της εθνικής Γαλλίας) αλλά οι Ατζούρι πήραν την νίκη με γκολ του Πάολο Ρόσι και Ρενάτο Τζακαρέλι.

Τυνησία-Μεξικό 3-1: Ανατροπών συνέχεια. Οι Μεξικανοί προηγήθηκαν με πέναλτι του Αγιάλα στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου αλλά στην επανάληψη οι Τυνήσιοι βρήκαν τρεις φορές τον δρόμο προς τα δίκτυα (Καάμπι, Γκομίντ, Ντουίμπ).

1986

Αργεντινή-Ν.Κορέα 3-1:  Όπως και το 1978 που πήραν το τρόπαιο έτσι και το 1986 που επανέλαβαν τον θρίαμβο, οι Αργεντινοί έκαναν πρεμιέρα στις 2 Ιουνίου. Στο Μέξικο Σίτι επικράτησαν με δύο γκολ του Βαλντάνο και ένα του Ρουγκέρι των Κορεατών που είχαν μειώσει με τον Παρκ.

 

Mαρόκο-Πολωνία 0-0

Σοβ.Ενωση-Ουγγαρία 6-0: Διασυρμός της Ουγγαρίας στο Ιραπουάτο και ανεπανάληπτος θρίαμβος για τους Σοβιετικούς του Λομπανόφσκι. Δύο γκολ ο Γιάρεμτσουκ και από ένα οι Γιακοβένκο, Αλείνικοφ, Μπελάνοφ και Ροντιόνοφ.

2002
Αργεντινή-Νιγηρία 1-0:  Μία ακόμη νίκη της Αργεντινής στις 2 Ιουνίου. Σκόρερ του μοναδικού γκολ ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Αγγλία-Σουηδία 1-1: Στην Σαϊτάμα η Αγγλία προηγήθηκε με τον Σολ Κάμπελ και ο Νίκλας Αλεξάντερσον ανταπέδωσε για τους Σουηδούς.

Παραγουάη-Ν.Αφρική 2-2: Στις καθυστερήσεις ισοφάρισε ο Κουίντον Φόρτσουν για τους Νοτιοαφρικανούς που είχαν βρεθεί να χάνουν με 2-0 (Σάντα Κρουζ, Άρτσε) πριν μειώσει ο Μοκοένα.

Ισπανία-Σλοβενία 3-1: Άνετη επικράτηση των Ισπανών με γκολ των Ραούλ, Βαλερόν και Ιέρο (πέναλτι) ενώ για τους Σλοβένους είχε μειώσει σε 2-1 ο Τσιμίροτιτς.

Σχετικά άρθρα